8 păsări care nu zboară, „ființe cu picioarele pe pământ”

Chiar dacă ideea de zbor este intim legată de animalele cu pene, există mai multe specii de păsări care nu zboară. În schimb, aceste ființe au dezvoltat alte modalități de deplasare și nu mai depind de aripi, membre care, de-a lungul mileniilor, li s-au atrofiat semnificativ.

Timp de secole, oamenii au privit păsările zburând și au simțit puțină invidie. Dar cum stau lucrurile în cazul acelor păsări care nu zboară?

S-ar spune că acestora le este ciudă pe verii lor zburători, numai că și „nezburătoarele” sunt uimitoare în felul lor. Potrivit The Spruce, aceste opt păsări nu pot zbura, dar nu par deloc timorate de acest neajuns.

1. Păsări care nu zboară: Pinguinii

Păsări care nu zboară
Pinguini imperiali (Aptenodytes forsteri) în Antarctica. Foto. Bernard Breton / Fotolia

Nicio listă cu păsări care nu zboară nu ar fi completă fără pinguini. Niciuna dintre cele 18 specii de pinguin nu este adaptată pentru zbor; sunt mai bine pregătite pentru înot și scufundări, lucruri pe care pinguinii le fac în cea mai mare parte a timpului.

Picioarele scurte și corpul îndesat le conferă un mers legănat caracteristic. Lumea tinde să asocieze pinguinii cu Antarctica, însă cele mai multe specii trăiesc la latitudini mai mici (mai departe de Polul Sud), conform Enciclopediei Britannica.

Câteva trăiesc chiar și în climate temperate, iar pinguinul de Galapagos trăiește la ecuator. Aceste păsări sunt „remarcabil de romantice” – pinguinii sunt, în mare parte, monogami, și caută același partener în fiecare sezon, printre sutele sau miile de păsări care trăiesc într-o colonie.

2. Rața-vapor

Păsări care nu zboară
Rața-vapor (Tachyeres). Foto: Leksele / Shutterstock.com

Trei specii de rațe nu pot zbura, însă se descurcă foarte bine. Chiar și în cadrul speciilor care pot zbura, unii masculi sunt prea grei ca să decoleze.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Aceste rațe sud-americane și-au câștigat numele datorită faptului că aleargă pe apă și dau din aripi de parcă ar fi palele unui vas cu aburi. Fiind foarte agresive, aceste rațe se bat între ele până la sânge în cadrul disputelor teritoriale.

Se știe că au ucis păsări de apă de câteva ori mai mari decât ele.

3. Păsări care nu zboară: Weka

Păsări care nu zboară
Foto: Project Janszoon

Weka este o pasăre din Noua Zeelandă. Această pasăre maro, de mărimea unei găini, a fost o resursă importantă pentru indigeni și pentru coloniștii europeni, însă, în prezent, numărul de exemplare este în scădere drastică.

Poate că par banale, însă aceste păsări au un semnal puternic, pe care masculul și femela îl cântă în duet. Sunt niște hoți iscusiți și fură mâncare și obiecte mici, după care fug cu ele. Păsările weka sunt, de asemenea, înotători pricepuți.

Cea mai mare pasăre dintre aceste păsări care nu zboară este, desigur, struțul

4. Struțul

Păsări care nu zboară
O femelă struț și ouăle sale. Foto: gsn.ma

Puternicul struț este „regele păsărilor”. Fiind cea mai mare pasăre de pe planetă, struțul poate atinge înălțimea de 2.7 metri și o greutate de peste 136 de kilograme.

Ouăle de struț sunt cele mai mari ouă din lume – au un diametru de aproximativ 13 centimetri și cântăresc în jur de 1.3 kilograme.

Struții se pot apăra cu picioarele lor puternice și pot atinge viteze de 72 de kilometri pe oră pe câmpiile Africii, acolo unde trăiesc. Și ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, au niște gene lungi și bogate.

5. Păsări care nu zboară: Kiwi

Pasărea kiwi este simbolul național al Noii Zeelande. Foto: Geoff Moon-Frank Lake Picture Agency / Corbis

Există cinci specii de păsări kiwi, niște păsări maro, de mărimea unei găini, care pot fi găsite în Noua Zeelandă. Au aripi vestigiale ascunse și pene moi, asemănătoare părului.

Spre deosebire de alte păsări, păsările kiwi au nările în vârful ciocului și nu la baza sa. Aceste păsări mici și ciudate merită toată admirația – femelele depun ouă care pot ajunge la o greutate de 0.5 kilograme.

Proporțional cu mărimea păsării, sunt cele mai mari ouă depuse de vreo specie de pe planetă.

6. Kakapo

Foto: National Geographic

Kakapo, cunoscut și ca „papagalul-bufniță”, este o altă specie originară din Noua Zeelandă. Acest papagal nocturn are față de bufniță, alură de pinguin și mers de rață.

Este o pasăre cu adevărat ciudată, însă și frumoasă, cu pene viu colorate în verde și maro. Poate atinge lungimea de 60 de centimetri și este cel mai greu papagal din lume.

Masculii produc un sunet distinctiv, care sună de parcă ar fi făcut de o trupă întreagă și poate fi auzit de la o distanță de 0.8 kilometri!

7. Păsări care nu zboară: Takahe

Păsări care nu zboară
Takahe (Notornis mantelli). Foto: G. R. Roberts

Această pasăre de talie medie din Noua Zeelandă este un adevărat maestru când vine vorba să se ascundă. Se credea că pasărea dispăruse la sfârșitul secolului XIX, până când a fost redescoperită brusc în 1948.

Este o pasăre colorată, cu un penaj albastru deschis și verde și cu un cioc roșu. Pentru o pasăre, takahe are o longevitate remarcabilă – poate trăi până la 20 de ani.

8. Cazuarul

Cazuarul sudic (Casuarius casuarius). Foto: Javarman / Fotolia

Iată și ultima dintre aceste păsări care nu zboară. Cazuarul este o pasăre cu care nu vrei să ai probleme. Această pasăre gigantică ce pare a fi „ruda zurlie a curcanului”, originară din Australia și de pe insulele înconjurătoare, se află la categoria grea.

Singura pasăre mai grea este struțul. Și, ca și cum asta nu ar fi de ajuns, cazuarul are o gheară ca un pumnal, care poate atinge lungimea de zece centimetri, la degetul mijlociu al fiecărui picior – și se cunosc cazuri în care a ucis oameni.

Pe de altă parte, poți admira și stilul cazuarului. Aceste păsări au niște „coifuri” colorate, făcute din cheratină (la fel ca unghiile oamenilor). Iar penele lor negre par a fi niște cape strălucitoare de blană.


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu