8 mistere ale corpului uman: trăsături, organe și funcții neînțelese

Știința încă trebuie să explice destule lucruri legate de corpul uman. De exemplu, motivul pentru care avem amprente digitale este o enigmă, la fel cum este și motivul pentru care avem un organ numit apendice.

Deși există numeroase teorii referitoare la aceste lucruri, încă nu avem explicații definitive. Așadar, iată opt dintre cele mai mari mistere ale corpului uman.

1

Amprentele digitale

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Iată prima informație de pe lista noastră cu mistere ale corpului uman. Toată lumea știe că amprentele sunt unice la fiecare individ, însă nimeni nu știe de ce.

Mult timp, savanții au crezut că rolul amprentelor este să ne îmbunătățească priza atunci când apucăm obiectele.

Nu poate fi adevărat, fiindcă, de fapt, amprentele ne fac să avem o priză mai slabă.

Alte teorii spun că avem amprente ca să înotăm mai bine, ca să ne protejăm degetele sau ca să avem o sensibilitate sporită la pipăit, însă adevărul este că nu avem încă o explicație satisfăcătoare.

2

Mistere ale corpului uman: Apendicele

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Aparent, apendicele mai mult ne încurcă. Mulți oameni suferă de dureri din cauza sa și, prin urmare, apendicele lor trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală.

Începând cu Charles Darwin, savanții au propus teoria că este un „organ-fosilă”, rămas de la un strămoș al Homo sapiens, care avea nevoie de apendice ca să-și digere hrana, alcătuită în mare parte din plante.

O altă teorie spune că rolul apendicelui este de a adăposti așa-numitele bacterii bune, însă acest lucru nu a fost încă dovedit. Indicii de dată relativ recentă arată că are o importanță în dezvoltarea fetală și în primii ani de după naștere.

3

Mâna dominantă

mistere ale corpului uman
Foto: Getty

Ni se pare ceva normal să avem o mână dominantă (de fapt, o latură dominantă, pentru că folosim și un picior cu predilecție), însă, dacă te gândești mai bine, este ceva ciudat.

Teoria evoluției vorbește despre „supraviețuirea celui mai adaptabil”, deci, în această logică, ar trebui să ne folosim cu toții ambele mâini și ambele picioare în mod egal.

Faptul că avem o latură dominantă – suntem stângaci sau dreptaci, extrem de rar ambidextri – este unul dintre cele mai mari mistere legate de corpul uman.

4

Mistere ale corpului uman: De ce căscăm?

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Nimeni nu știe cu exactitate de ce căscăm. Însă se știe că facem acest lucru încă din pântecele mamei noastre, înainte de a ne naște.

Există două teorii referitoare la motivul pentru care căscăm: reglarea temperaturii creierului sau creșterea ritmului cardiac. Cine știe, poate că amândouă sunt adevărate…

5

Grupele sanguine

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Grupele sanguine sunt dovezi legate de istoria noastră evoluționară, însă nu este clar de ce anume au evoluat așa cum au evoluat. Unii savanți cred că evoluția grupelor sanguine a început la strămoșii noștri îndepărtați, cu 20 de milioane de ani în urmă.

Grupele sanguine diferă în sensul că au capacități diferite de a lupta cu infecțiile, însă nimeni nu cunoaște motivul pentru care au evoluat astfel.

6

Mistere ale corpului uman: De ce visăm?

Foto: Getty

Deși ne petrecem o treime din viață dormind, savanții nu pot explica de ce anume visăm. Ceea ce se cunoaște este că visăm în timpul fazei REM a somnului și că ritmul cardiac crește atunci când visăm.

O teorie cu largă susținere spune că, visând, punem în ordine amintirile de peste zi, iar creierul decide pe care să le păstreze și la care să renunțe. Alți savanți cred că visele sunt consecința activității subconștientului.

7

Virusurile

Foto: Shutterstock

Pe corpul unui om se află milioane de vietăți. „Comunitatea” microbilor care trăiesc în noi și pe noi este enormă și se află acolo unde se află dintr-un motiv foarte bun.

Ajută la digestie, la vindecarea tăieturilor și ne ajută să luptăm cu bolile, de exemplu. Însă majoritatea acestor vietăți sunt virusuri și nimeni nu are habar cărui scop slujesc.

8

Faptul că râsul este contagios

Foto: Shutterstock

Iată și ultima informație de pe lista noastră de mistere ale corpului uman. Emoțiile puternice pot face ca activitatea cerebrală a oamenilor să se sincronizeze, după cum este bine documentat științific.

Probabilitatea ca oamenii să râdă crește de 30 de ori în situații sociale și se crede că râsul este contagios deoarece oamenii sunt empatici ca specie (avem capacitatea să înțelegem că simt ceilalți indivizi).

Creierele noastre secretă endorfine atunci când râdem și aceste substanțe ne fac să ne simțim în siguranță și relaxați.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu