8 mistere ale corpului uman: trăsături, organe și funcții neînțelese

Știința încă trebuie să explice destule lucruri legate de corpul uman. De exemplu, motivul pentru care avem amprente digitale este o enigmă, la fel cum este și motivul pentru care avem un organ numit apendice.

Deși există numeroase teorii referitoare la aceste lucruri, încă nu avem explicații definitive. Așadar, iată opt dintre cele mai mari mistere ale corpului uman.

1

Amprentele digitale

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Iată prima informație de pe lista noastră cu mistere ale corpului uman. Toată lumea știe că amprentele fiecărui individ sunt unice, însă nimeni nu știe de ce.

Mult timp, savanții au crezut că rolul amprentelor este să ne îmbunătățească priza atunci când apucăm obiectele. Însă acest lucru nu poate fi adevărat, fiindcă, de fapt, amprentele ne fac să avem o priză mai slabă.

Alte teorii spun că avem amprente ca să înotăm mai bine, ca să ne protejăm degetele sau ca să avem o sensibilitate sporită la pipăit, însă adevărul este că nu avem încă o explicație satisfăcătoare.

2

Mistere ale corpului uman: Apendicele

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Aparent, apendicele mai mult ne încurcă. Mulți oameni suferă de dureri din cauza sa și, prin urmare, apendicele trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală.

Începând cu Charles Darwin, savanții au propus teoria că apendicele este un „organ-fosilă”, rămas de la un strămoș al Homo sapiens, care avea nevoie de el ca să-și digere hrana, alcătuită în mare parte din plante.

O altă teorie spune că rolul apendicelui este de a adăposti așa-numitele bacterii bune, însă acest lucru nu a fost încă dovedit. Indicii de dată relativ recentă arată că are o importanță în dezvoltarea fetală și în primii ani de după naștere.

3

Mâna dominantă

mistere ale corpului uman
Foto: Getty

Ni se pare ceva normal să avem o mână dominantă (de fapt, o latură dominantă, pentru că folosim și un picior cu predilecție), însă, dacă te gândești mai bine, este ceva ciudat.

Teoria evoluției vorbește despre „supraviețuirea celui mai adaptabil”, deci, în această logică, ar trebui să ne folosim cu toții ambele mâini și ambele picioare în mod egal.

Faptul că avem o latură dominantă – suntem stângaci sau dreptaci, extrem de rar ambidextri – este unul dintre cele mai mari mistere legate de corpul uman.

4

Mistere ale corpului uman: De ce căscăm?

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Nimeni nu știe cu exactitate de ce căscăm. Însă se știe că facem acest lucru încă din pântecele mamei noastre, înainte de a ne naște.

Există două teorii referitoare la motivul pentru care căscăm: reglarea temperaturii creierului sau creșterea ritmului cardiac. Cine știe, poate că amândouă sunt adevărate…

5

Grupele sanguine

mistere ale corpului uman
Foto: Shutterstock

Grupele sanguine sunt dovezi legate de istoria noastră evoluționară, însă nu este clar de ce anume au evoluat așa cum au făcut-o. Unii savanți cred că evoluția grupelor sanguine a început la strămoșii noștri îndepărtați, cu 20 de milioane de ani în urmă.

Grupele sanguine diferă în sensul că au capacități diferite de a lupta cu infecțiile, însă nimeni nu cunoaște motivul pentru care au evoluat astfel.

6

Mistere ale corpului uman: De ce visăm?

Foto: Getty

Deși ne petrecem o treime din viață dormind, savanții nu pot explica de ce anume visăm. Ceea ce se cunoaște este că visăm în timpul fazei REM a somnului și că ritmul cardiac crește atunci când visăm.

O teorie cu largă susținere spune că, visând, punem în ordine amintirile de peste zi, iar creierul decide pe care să le păstreze și la care să renunțe. Alți savanți cred că visele sunt consecința activității subconștientului.

7

Virusurile

Foto: Shutterstock

Pe corpul unui om se află milioane de vietăți. „Comunitatea” microbilor care trăiesc în noi și pe noi este enormă și există dintr-un motiv foarte bun.

Ajută la digestie, la vindecarea tăieturilor și ne ajută să luptăm cu bolile, de exemplu. Însă majoritatea acestor vietăți sunt virusuri și nimeni nu are habar cărui scop slujesc.

8

Faptul că râsul este contagios

Foto: Shutterstock

Iată și ultima informație de pe lista noastră de mistere ale corpului uman. Emoțiile puternice pot face ca activitatea cerebrală a oamenilor să se sincronizeze, după cum este bine documentat științific.

Probabilitatea ca oamenii să râdă crește de 30 de ori în situații sociale și se crede că râsul este contagios deoarece oamenii sunt empatici ca specie (avem capacitatea să înțelegem ceea ce simt ceilalți indivizi).

Când râdem, creierele noastre secretă endorfine, iar aceste substanțe ne fac să ne simțim în siguranță și relaxați.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „8 mistere ale corpului uman: trăsături, organe și funcții neînțelese”

Lasă un comentariu