8 lucruri interesante descoperite în epava Titanicului

Deși Titanicul s-a scufundat la 14 aprilie 1912, rămășițele navei condamnate au fost descoperite pe fundul oceanului, abia în 1985, în largul coastei Newfoundland.

Și chiar dacă o mare parte a navei a pierit, stând sub mare zeci de ani (mâncată de bacterii), scafandrii tot au mai putut recupera o mulțime de obiecte. În spatele acestor vestigii stau poveștile triste ale unor vieți pierdute și visuri spulberate.

Așadar, iată unele dintre obiectele surprinzătoare găsite pe fundul oceanului, în epava Titanicului.

1

O pereche de mănuși

Foto: Shutterstock

Etichetate drept „unul dintre cele mai rare obiecte recuperate de pe Titanic”, mănușile albe, din bumbac, au fost expuse de-a lungul timpului la diferite expoziții cu tematica naufragiului.

În 2016, însă, au fost retrase definitiv din circuit, pentru conservare.

2

Vioara cânta, iar nava se scufunda...

Foto: Pinterest

Chiar dacă o vioară veche găsită în epava Titanicului nu este neapărat ceva ieșit din comun, poveste sa este deosebită. Conform CNN, vioara (în stare de descompunere) a fost chiar cea la care liderul formației, Wallace Hartley, interpreta piesa „Nearer, My God, to thee” („Mai aproape de tine, Doamne”) în timp ce nava se scufunda.

Potrivit MSN, vioara s-a vândut pentru 1.7 milioane de dolari în timpul unei licitații din Marea Britanie din 2013.

3

Clopotul a sunat pentru a avertiza asupra aisbergului

Foto: Shutterstock

Clopotul de avertizare de pe Titanic a fost recuperat în expediția din 1985 și este în prezent o piesă de colecție expusă la Muzeul Titanic din Massachusetts.

Este același clopot lovit de trei ori de către Frederick Fleet (membru al echipajului, supraviețuitor), în încercarea de a-și avertiza colegii că nava se va lovi de un aisberg.

4

Meniul ultimei mese servite pe Titanic

Foto: Shutterstock

Meniul ultimei mese servite pasagerilor de la clasa întâi a fost scos la licitație în 2012, fiind vândut pentru 83.000 de dolari, potrivit BBC.

Masa a fost servită în aceeași zi în care nava s-a lovit de ghețar și a avut mai multe feluri, inclusiv „ouă Argenteuil, consomme fermier și pui a la Maryland”.

5

Un ceas de buzunar blocat la momentul scufundării navei

Foto: The Telegraph

Ceasul de buzunar al uneia dintre victimele naufragiului este un alt obiect găsit în epava Titanicului. După cum a relatat The Telegraph, ceasul ruginit era deținut de pasagerul John Chapman, care călătorea cu soția sa, Lizzie.

Este un ceas cu totul unic; se poate spune că este literalmente înghețat în timp. Ceasul s-a blocat la ora 1:45, aproximativ momentul în care nava a pierit sub apă.

6

O haină de blană purtată de o stewardesă care a supraviețuit naufragiului

Foto: The Telegraph

Haina de blană de castor, lungă până la glezne, a fost purtată de stewardesa de la clasa întâi Mabel Bennett. Potrivit The Telegraph, un pasager i-a dat haina în timp ce femeia aștepta o barcă de salvare, îmbrăcată doar în cămașa de noapte.

Fiind unul dintre puținele obiecte vestimentare intacte care au supraviețuit naufragiului, în 2017 s-a vândut la licitație pentru aproximativ 165.000 de dolari.

Bennett, care avea 33 de ani când Titanicul s-a scufundat, a supraviețuit. A murit la 96 de ani, devenind astfel cea mai longevivă femeie care a făcut parte din echipajul Titanicului.

7

Cheile magaziei cu lanternele bărcilor de salvare

Foto: Shutterstock

Cheile recuperate din epavă nu sunt niște simple vechituri. Au fost folosite de Samuel Hemming, membru al echipajului, pentru a deschide ușa în spatele căreia se găseau felinarele și lanternele bărcilor de salvare.

Cheile au avut un rol în poveste, deoarece au fost folosite chiar în acele ultime ore disperate. Hemming primise ordin direct de la căpitanul Edward Smith (în timp ce nava era inundată și devenise clar că urma scufundarea), pentru a se asigura că toate bărcile de salvare erau prevăzute cu lămpi.

8

Parfumul visului american

Foto: The Telegraph

Când chimistul de origine germană Adolphe Saalfeld s-a îmbarcat pe Titanic, a luat cu el o cutie plină cu diferite sticle cu mostre de parfum – toate fiind găsite în epava navei.

Saalfeld, un pasager de la clasa întâi, intenționa să deschidă un magazin de parfumuri în America – un vis pe care, din păcate, nu l-a mai realizat niciodată.


În continuare, îți recomandăm să citești despre femeia care a scăpat de pe Titanic și din alte două naufragii celebre și apoi să explorezi 5 curiozități despre Titanic, vasul înghițit de apele Atlanticului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu