8 curiozități despre vidre, cele mai jucăușe animale acvatice

Peste tot în lume, vidrele stârnesc admirația. În Japonia, oamenii sunt atât de obsedați de aceste animale acvatice și ideea de a le avea ca animale de companie, încât contrabanda cu vidre este o problemă serioasă.

Dar, indiferent cât de drăguțe, deștepte și prietenoase ar părea, vidrele sunt animale sălbatice și nu sunt potrivite pentru viața domestică. În plus, deținerea unei vidre este ilegală în multe țări.

Dar asta nu înseamnă că nu putem să ne minunăm de la distanță de giumbușlucurile acestor animale. Iată, deci, o serie de lucruri interesante despre vidre.

1

Vidrele sunt animale sociale

Foto: Eric Kilby

Vidrele sunt mustelide, ceea ce înseamnă că sunt strâns înrudite cu nevăstuicile, nurcile, jderii și bursucii.

În timp ce majoritatea mustelidelor sunt vânători solitari, unele specii de vidre (cum ar fi vidra de râu din America de Nord, vidra de mare și vidra gigantică) formează familii și triburi.

Vidra de mare și vidra de râu formează triburi de același sex, puii masculi părăsind grupul feminin destul de devreme. Vidrele uriașe sunt ceva mai permisive și formează grupuri eterogene conduse de un individ alfa care poate fi mascul sau femelă.

2

Vidrelor le plac jocurile

Foto: Eric Kilby

Ca parte a comportamentului lor social, vidrele adoră să joace. Pentru majoritatea vidrelor, joaca include participarea la alergări și scurte lupte, dar poate include, de asemenea, alunecarea pe gheață sau pe noroi.

O vidră ar putea alege să se distreze făcând jonglerii cu pietre pe piept și pe burtă. Nu se știe cu adevărat de ce fac acest lucru, dar o posibilă explicație ar fi că vidrele de mare o fac pentru antrenament.

Problema cu privire la această teorie este că jongleriile cu pietre au fost observate și la grupurile de vidre care nu folosesc în mod normal rocile ca unelte.

3

Vidre, pietre și scoici

Foto: Ingrid Taylar

Vidrele de mare sunt printre puținele mamifere la care a fost documentată utilizarea instrumentelor în sălbăticie. Cel mai faimos comportament este acesta: vidra ține o scoică pe burtă și o lovește cu o piatră până îi sparge cochilia.

Unele vidre formează preferințe pentru câte o piatră pe care o folosesc toată viața. Într-un fel, putem spune că vidrele de mare au pietre cu rol de jucării.

4

Loc de întâlnire neașteptat pentru vidrele de râu

Foto: Ingrid Taylar

Pentru vidra de râu, locul preferat pentru întâlnirile de grup este „latrina”. Dincolo de utilizarea practică, locul de defecare servește ca punct de întâlnire pentru diferite triburi de vidre, unde o tânără vidră poate alege un grup căruia să i se alăture.

Unul dintre comportamentele sociale observate frecvent la vidre este „dansul” practicat în timpul defecării, când își ridică posteriorul și se ating reciproc cu labele din spate.

Nu pare să existe vreun motiv anatomic pentru acest dans.

5

Blana de vidră

Foto: Ingrid Taylar

Vidra are o blană incredibil de deasă, care ajută la izolarea corpului de apa rece și le menține uscate și calde la nivelul pielii.

Vidra de mare are, de fapt, cea mai densă blană din regnul animal, cu aproximativ un milion de fire pe centimetru pătrat.

Blana lor este atât de deasă, încât apa nu poate pătrunde, iar aerul prins în stratul de la suprafața blănii le ajută la flotabilitate.

6

Mereu pe linia de plutire

Foto: Ingrid Taylar

Vidrele de mare sunt foarte protectoare cu puii lor. Deoarece puii nu știu să înoate, mamele îi poartă strâns la piept, într-o îmbrățișare călduroasă.

Când o mamă trebuie să se scufunde pentru hrană, căută o lespede sau mănunchiuri de alge în care înfășoară puiul până când ea va reveni la suprafață.

Vidrele de mare adulte se țin adeseori de „mâini” ca să nu se îndepărteze în timp ce se odihnesc.

7

Vidrele ajută mediul

Foto: Ingrid Taylar

Vidra de mare nu numai că folosește alge, ci le și protejează. Vidra de mare are o importanță deosebită pentru conservarea pădurilor de alge marine, vânând arici de mare și alte animale care se hrănesc cu alge.

Fără vidrele de mare, algele marine ar scăpa de sub control, ceea ce ar cauza daune mediului.

8

Nu toate vidrele sunt drăguțe

Vidra uriașă are botul scurt, nări mari, blană scurtă și netedă, membre noduroase și ochi mari și amenințători. Nu este percepută ca fiind la fel de drăguță ca alte vidre, iar numele său reflectă pe deplin acest lucru.

În limba băștinașilor Tupi (din Brazilia), vidrele uriașe sunt numite „jaguari de apă” și asta dintr-un motiv întemeiat. Vidrele uriașe sunt prădători de top, se hrănesc în principal cu pește (inclusiv piranha), dar au fost observate omorând și caimani și anaconde, cum se poate vedea în filmul de mai jos.

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „8 curiozități despre vidre, cele mai jucăușe animale acvatice”

Lasă un comentariu