8 curiozități pur și simplu surprinzătoare despre moarte

Este ultimul lucru la care vrem să ne gândim și singurul de care nu putem scăpa. Moartea este singura certitudine pe care o avem și singura finalitate asupra căreia nu avem control.

De aceea, oamenii au fost mereu fascinați de ea și au căutat răspunsuri cu privire la moarte, „marea trecere”. Unii le caută în religie, alții în știință, însă nimeni nu rămâne nepăsător când vine vorba de moarte.

În cele ce urmează îți prezentăm opt curiozități despre moarte. Suntem convinși că vei descoperi că unele sunt de-a dreptul surprinzătoare.

1

Un trib de țigani din India petrece la înmormântare și ține doliu la botez

despre moarte - tigani
Foto: Pinterest

Tribul Satiyaa, din India, este format dintr-un grup de 24 de familii răspândite pe teritoriul statului Rajasthan. Acești oameni trăiesc în adăposturi temporare situate lângă drumuri, se hrănesc cu ce apucă și se întrețin din prostituție.

Refuză să se integreze în societate, au obiceiuri considerate ciudate, dar și o concepție iedită despre moarte. La membrii tribului Satiyaa, moartea este motiv de bucurie.

Când cineva moare, membrii tribului se îmbracă în haine noi și se pregătesc de petrecere. De obicei, îl conduc pe răposat pe ultimul drum dansând și bătând tobele.

Apoi, urmează incinerarea cadavrului, care durează câteva ore bune. În tot acest timp, cei rămași în urmă sărbătoresc bând alcool și dansând.

Cei din tribul Satiyaa celebrează moartea deoarece ea eliberează sufletul din închisoarea trupului, spre deosebire de naștere, care este văzută ca întemnițarea sufletelor păcătoase de către divinitate.

2

Crucificarea încă se mai practică

Foto: Pinterest

O metodă de execuție practicată în vremurile biblice, crucificarea nu a dispărut cu totul nici astăzi. Ea este încă practicată în Sudan și în Arabia Saudită, lumea musulmană aplicând cele mai brutale pedepse cu moartea.

În anii 2000, mai mulți oameni au fost executați prin crucificare în Arabia Saudită (deși unii dintre ei au fost decapitați înainte). Un caz celebru s-a petrecut în 2012 și l-a avut ca personaj central pe Ali Mohammed Baqir al-Nimr.

Tânărul de doar 17 ani a fost arestat în timpul revoltelor din Primăvara Arabă, iar în mai 2014 a fost condamnat la moarte prin decapitate și crucificare.

De asemenea, codul penal din Sudan, bazat pe interpretarea guvernului a legii islamice, prevede și acum execuțiile urmate de crucificare. Crucificarea este o pedeapsă în vigoare inclusiv în Emiratele Arabe Unite.

3

În Indonezia, copiii morți sunt absorbiți de copaci

despre moarte - ingropatul in copaci
Foto: Wikimedia

Locuitorii insulei Tana Toraja, din Indonezia, au o concepție aparte despre moarte. Ritualurile funerare ale micii comunități urmează tradiții vechi de milenii.

Pe insulă, înmormântările sunt evenimente importante și pot dura până la o săptămână. În tot acest timp, au loc diverse procesiuni care îl au în centru pe cel decedat.

O atenție deosebită o primesc, însă, copiii care mor înainte să le apară dinții. Conform tradiției, familia face o gaură în trunchiul unui copac și depune trupul în orificiu.

Încet, copacul crește în jurul corpului și îl absoarbe, făcându-l „una cu natura”.

4

Un motan din SUA a prezis 50 de morți

despre moarte - pisica
Foto: Joan Teno

Se știe că animalele au un al șaselea simț când vine vorba despre moarte. Un caz celebru este cel al motanului Oscar, al cărui instinct nu dădea niciodată greș.

Oscar se aciuase la un centru de bătrâni din statul american Rhode Island și a reușit să prezică moartea a 50 de persoane într-un interval de cinci ani.

De obicei antisocial, Oscar își schimba brusc comportamentul atunci când simțea moartea, lipindu-se de cei care urmau își dea sfârșitul și petrecând în apropierea lor ultimele ore de viață.

Dacă nu era lăsat să intre într-un salon, motanul zgâria și mieuna la ușă până cineva îi deschidea. Dându-și seama de extraordinara abilitate a motanului, asistentele obișnuiau să-l pună pe patul unei persoane pe care o credeau muribundă.

De multe ori, Oscar părăsea patul și își alegea brusc un alt „tovarăș”. Surprins de abilitățile lui Oscar, David Dosa, medic geriatru și profesor la Universitatea Brown, a publicat un articol despre motan în New England Journal of Medicine.

5

Cel mai mare cimitir în aer liber este pe Everest

Foto: Pinterest

Drumul spre Vârful Everest este extrem de periculos. Frigul, nivelul scăzut de oxigen, accidentele și avalanșele sunt pericole care-i pândesc la tot pasul pe cei care se încumetă să urce spre vârf.

Unii reușesc să se ferească de ele și ajung acolo unde-și doresc, alții, din păcate, nu sunt atât de norocoși. Astfel, drumul spre vârf este presărat de cadavrele înghețate ale tuturor temerarilor care și-au găsit sfârșitul încercând să-și depășească limitele.

Peste 200 de cadavre se află încă pe munte, prinse în gheață. Unul dintre cele mai celebre trupuri este cel al lui George Mallory, despre care se crede că a ajuns pe vârf în 1924, cu 31 de ani înaintea celui creditat cu această performanță, Edmund Hillary.

Trupul lui Mallory a fost descoperit în 1999, la 70 de ani de la ascensiune (aici poți vedea filmul acestei descoperiri macabre). Unul dintre motivele pentru care trupurile sunt lăsate acolo este costul foarte ridicat al coborârii unui decedat de pe munte.

O astfel de operațiune costă aproximativ 30.000 de dolari, astfel că multe familii aleg să lase trupurile alpiniștilor pe muntele pe care au încercat să-l cucerească.

6

Curiozități despre moarte: Dezbrăcarea paradoxală

despre moarte - dezbracat
Foto: GabWorthy

Înainte să moară de hipotermie, unii oameni simt că se încing și își dau jos hainele. Fenomenul se numește „dezbrăcare paradoxală” și are două posibile explicații.

Una este aceea că hipotalamusul, care contribuie la reglarea temperaturii corpului uman, începe să funcționeze prost din cauza frigului.

A doua explicație este că mușchii care contractă vasele de sânge periferice obosesc și se relaxează. Din această cauză, extremitățile primesc brusc o cantitate mare de sânge, iar persoana în cauză simte că îi este foarte cald.

Conform statisticilor, între 25% și 50% dintre morțile cauzate de hipotermie au la bază dezbrăcarea paradoxală. Din cauza frigului, victimele devin confuze și dezorientate și ajung să-și dea jos hainele, sub impresia se încing.

7

Experiența morții prin înec în apă sărată diferă de înecul în apă dulce

despre moarte - prin inec
Foto: Getty Images

Durează mai mult să te îneci în apă sărată, iar substanța salină face ca plasma din sânge să fie eliberată în plămâni. Cu alte cuvinte, te îneci în lichidele propriului tău corp.

Pe lângă faptul că îți umple plămânii (ceea ce face imposibilă respirația), apa mai are și alte efecte. Apa dulce este hipotonică, ceea ce înseamnă că are o presiune osmotică mai mică decât fluidele corpului uman.

Aceasta face ca celulele sângelui să absoarbă apă prin membrană. Creșterea nivelului de lichid diluează plasma și electroliții, ceea ce, la rândul său, cauzează umflarea și spargerea celulelor.

Apa sărată, în schimb, este hipertonică, adică presiunea osmotică este mai mare decât cea din fluidele corporale. Din acest motiv, plasma din sânge iese prin pereții celulelor, cauzând umplerea sacilor alveolari din plămâni cu fluide și blocarea schimbului de gaze.

Practic, te îneci „în suc propriu”.

8

Cel mai mare regret al unui muribund este că a muncit prea mult

despre moarte - regrete
Foto: Pixabay

Bronnie Ware, o soră medicală care a îngrijit pacienți muribunzi, a întocmit o statistică a regretelor exprimate de oameni aflați la finalul vieții. Potrivit listei, unul dintre cele mai frecvente regrete a fost exprimat în termenii următori:

„Îmi doresc să fi avut curajul să fac exact ceea ce îmi doream.”

Regretul întâlnit cel mai frecvent la bărbați (aproape la toți pacienții) a fost următorul:

„Îmi doresc să nu fi muncit atât de mult.”

Printre celelalte regrete exprimate frecvent s-au numărat lipsa curajului de a-și exprima adevăratele sentimente față de alți oameni, întreruperea legăturilor cu prietenii și piedicile autoimpuse în calea fericirii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „8 curiozități pur și simplu surprinzătoare despre moarte”

  1. Si in Bali, budistii sarbatoresc incinerarea cu muzica si masa intinsa pe iarba verde pentru a lua masa, iar incinerarea are loc intrun colt mai retras numai cu membri apropiati de familie.Am fost si vazut, primit prieteneste, lu me multa. Cu orchestra venind n fata cortegiului. Fara bocete !
    Un sfat : asigura-te de un loc de veci, plateste taxa pe 25 ani; incheie un contract funerar cu un servici funerar; pregateste o hartie cu mentiunea unde sunt actele tale, dovezi etc, si la
    cine e testamentul. Nu lasa pe altii sa alerge cautand actele. Acest act pregatitor e bine sa-l lasi
    la 2-3 prieteni apropiati, la medicul de familie si la Notar daca la el e testamentul.

Lasă un comentariu