8 citate celebre din înțelepciunea chineză care te vor ajuta să învingi în orice situație

Tratatul „Arta Războiului”, al lui Sun Tzu, este considerat una dintre cele mai mari lucrări de strategie militară scrise vreodată. Acest manual de strategie militară ne-a rămas moștenire din China secolului V î.e.n. și conține 13 capitole, fiecare abordând un anumit aspect al războiului.

Sfaturile privitoare la tactici militare și strategii de conducere au inspirat comandanți militari, lideri mondiali, directori de mari companii sau oameni obișnuiți care au realizat lucruri extraordinare.

Deși se referă la război, cuvintele memorabile ale lui Sun Tzu pot fi adaptate și aplicate cu ușurință în toate aspectele vieții moderne. Iată opt citate celebre despre arta războiului, pe care le putem pune în aplicare în situațiile din viața de zi cu zi pentru a ieși învingători din orice confruntare.

1. „Dacă îți cunoști inamicii și te cunoști și pe tine, nu vei fi în pericol nici într-o sută de bătălii.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Cunoște-ți inamicii ca pe tine însuți.

Adeseori, prescurtăm acest citat și spunem: „Cunoaște-ți inamicul!” Dacă poți afla informații despre adversarul tău, le poți folosi în avantajul tău. În război, ar putea fi vorba despre descoperirea slăbiciunilor inamicului.

În lumea sportului, ar putea fi vorba despre descoperirea stilurilor ofensiv și defensiv folosite de cealaltă echipă. În lumea afacerilor, ar putea fi vorba de a afla despre pândirea următoarei mari inovații a concurenței.

2. „Cel care știe când poate lupta și când nu poate lupta va fi victorios.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Fii tu cel ce alege bătălia!

Alege-ți bătăliile. Unele bătălii nu merită purtate și altele sunt de necâștigat. În război, sport, managementul afacerilor și în viață, în general, merită să te întrebi dacă rezultatul final merită să porți lupta.

Uneori, evitarea unei bătălii este cea mai scurtă cale spre victorie.

3. „Generalul care câștigă bătălia face multe calcule înainte să înceapă lupta. Generalul care pierde face prea puține calcule înainte de luptă.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Nu te angaja nechibzuit în confruntare.

Acest citat din Sun Tzu este adeseori prescurtat prin zicala „Bătălia este câștigată înainte de a avea loc”. Cel care este pregătit va avea un avantaj net asupra celui care este nepregătit.

Acest lucru este evident pentru cei care își caută un loc de muncă și iau parte la interviuri. Candidatul care s-a pregătit pentru interviu va face o impresie mai favorabilă.

Pregătirea pentru interviu constă în anticiparea întrebărilor, pregătirea răspunsurilor, studierea companiei și a domeniului de activitate, căutarea pe Google a celui care îți ia interviul și alte asemenea „trucuri”.

4. „Supunerea inamicului fără luptă este culmea măiestriei.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Etalează-ți pregătirea, arată celorlalți cât de multe poți.

Este mai bine să câștigi fără să lupți decât să te implici într-o bătălie care nu este necesară. Cele mai dulci victorii vin atunci când inamicul se predă înainte ca bătălia să înceapă.

Etalarea superiorității poate fi suficientă pentru a-l face pe adversar să renunțe.

5. „Poartă-te cu oamenii tăi cum te-ai purta cu fiii tăi iubiți și ei te vor urma în cea mai adâncă vale.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Ai grijă de oameni, relațiile sociale sunt cel mai de preț atu.

Orice manager bun știe că dacă oamenii sunt tratați cu respect și curtoazie, ei vor lucra din greu și productivitatea va crește. Pe de altă parte, dacă managerul conduce prin mijloace de forță și intimidare, angajații vor desfășura o muncă mediocră.

Un muncitor care este tratat bine va fi un angajat loial, care se autodepășește.

6. „Dacă ordinele nu sunt clare și distincte și dacă nu sunt înțelese pe deplin, vina este a generalului.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Comunicarea este cheia. Asigură-te că ceilalți înțeleg mesajul tău.

Comunicarea eficientă este importantă, atât în război, cât și în lumea afacerilor și în toate aspectele vieții, în general. Responsabilitatea generalului, a managerului sau a antrenorului este să se asigure că instrucțiunile sale sunt clare, cuprinzătoare și ușor de înțeles.

Dacă lucrurile nu stau așa, liderul trebuie să-și asume responsabilitatea de a nu fi comunicat eficient, în loc să învinovățească soldații, angajații sau jucătorii că nu au înțeles.

7. „A-i conduce pe cei mulți este la fel cu a-i conduce pe cei puțini. Totul ține de organizare.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Concepe un plan și organizează-te în orice întreprinzi și totul va fi mai ușor.

În acest citat celebru, marele strateg Sun Tzu spune că, dacă un conducător este bine organizat, nu există nicio diferență între a conduce o echipă mică și managementul unui grup mare de oameni. Ideea de bază este aceeași: comunicare clară, loialitate, respect și corectitudine.

8. „Expertul în bătălii caută să obțină victoria prin avantaje strategice și nu le cere oamenilor lui să-i aducă victoria.”

citate celebre
Citate celebre se Sun Tzu: Bătălia ta este pe jumătate câștigată atunci când cunoști punctele slabe și cele tari ale adversarului.

Sun Tzu credea că bătăliile pot fi câștigate pe baza strategiilor militare ale generalului, și nu numai datorită puterii soldaților săi. Dacă un comandant s-a pregătit pentru bătălie și cunoaște punctele forte și slăbiciunile inamicului, poate să plănuiască mișcările trupelor sale astfel încât să exploateze slăbiciunile inamicului.

Însă, dacă un comandant nu are o abordare strategică a bătăliei și se bizuie doar pe puterea oamenilor săi, el va fi înfrânt și va pierde mulți soldați.

În acest citat, Sun Tzu își sfătuiește cititorii să fie mai inteligenți și să nu se bazeze numai pe forța brută pentru a dobândi victoria pe câmpul de luptă, în sala de ședințe sau pe terenul de sport.

Te-au inspirat aceste vorbe înțelepte? Îți recomandăm să citești întregul volum al lui Sun Tzu (care poate fi comandat aici), pentru a descoperi alte sfaturi utile de la unul dintre cei mai mari gânditori ai lumii.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu