8 căpitani de vase care și-au abandonat pasagerii la momentul naufragiului

8 căpitani de vase care și-au abandonat pasagerii la momentul naufragiului featured_compressed

Atunci când te îmbarci pe o navă, știi că îți pui viața în mâinile căpitanului și ale echipajului, dar te consolezi cu gândul că ai de-a face cu oameni pregătiți să te ducă la destinație în siguranță și să facă totul ca să te protejeze în caz de pericol.

În acest sens, sunt celebre cazurile unor căpitani de vase precum Titanicul (Edward J. Smith, care s-a dus la fund odată cu nava) sau Andrea Doria (Piero Calamai, care a coborât de pe navă doar după ce s-a asigurat că toți cei 1.660 de pasageri și membri ai echipajului sunt în siguranță).

Edward J. Smith s-a scufundat odată cu Titanicul. Foto: Wikimedia

Ce te faci, însă, când tocmai comandantul fuge de pe navă la primul semn de pericol și te lasă de izbeliște, să te descurci cum poți?

În acest articol trecem în revistă cazurile rușinoase ale unor căpitani care și-au abandonat vasele și pasagerii la momentul naufragiului, provocând moartea a sute de oameni.

1

SS Jeddah

La 17 iulie 1880, căpitanul și echipajul SS Jeddah și-au abandonat nava și pasagerii în timpul unei furtuni, crezând că scufundarea vasului era iminentă. Trei zile mai târziu, însă, când nava a fost găsită, s-a constatat că toți pasagerii erau în viață.

Romanul „Lord Jim”, de Joseph Conrad, se bazează pe acest incident. Conrad fusese căpitan în marina comercială înainte de a se apuca de scris.

2

SS Sirio

„Scufundarea SS Sirio”, de Benedito Calixto. Foto: Wikimedia

La 4 august 1906, când nava de pasageri SS Sirio a lovit un recif de corali în apropiere de coastele Spaniei, căpitanul Giuseppe Piccone a fost primul care a abandonat vasul, stârnind panică printre pasageri. Aproximativ 400 de persoane au murit în naufragiul care a urmat.

New York Times a scris că Giuseppe Piccone a murit de „durere” și „inimă frântă”, la Genova, la mai puțin de un an de la dezastru. Ulterior, comportamentul căpitanului a fost pus pe seama fricii de a fi descoperit că transporta și pasageri clandestini.

3

SS Yarmouth Castle

La 12 noiembrie 1965, când a izbucnit un incendiu la bordul SS Yarmouth Castle, căpitanul Byron Voustinas s-a urcat primul în barca de salvare. În urma naufragiului au murit 90 de persoane.

4

MS Scandinavian Star

La 7 aprilie 1990, după ce a fost informat în mod eronat că nava a fost evacuată, căpitanul Hugo Larsen a abandonat MS Scandinavian Star, care luase foc. Au murit 158 ​​de persoane.

5

MTS Oceanos

La 3 august 1991, Yiannis Avranas, căpitanul vasului de croazieră MTS Oceanos, a abandonat nava fără să mai informeze pasagerii că vasul se scufundă. Din fericire, toți pasagerii au supraviețuit.

O comisie de anchetă i-a găsit pe Avranas și alți patru ofițeri vinovați de neglijență în gestionarea dezastrului.

6

Costa Concordia

La momentul declanșării dezastrului navei Costa Concordia, căpitanul petrecea alături de Domnica Cemortan (foto medalion). Foto: AP

La 13 ianuarie 2012, căpitanul Francesco Schettino și-a abandonat nava, Costa Concordia, înainte ca sutele de pasageri să fi fost evacuați. 32 de persoane au murit în urma accidentului.

Schettino, care la momentul naufragiului petrecea în compania unei dansatoare din Republica Moldova, Domnica Cemortan, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru rolul său în dezastru.

7

MV Sewol

La 16 aprilie 2014, căpitanul Lee Joon-seok a abandonat feribotul sud-coreean MV Sewol. Căpitanul și o mare parte din echipaj au fost salvați, în timp ce sute de elevi de la liceul Danwon au rămas în cabine, conform instrucțiunilor pe care le-au primit de la echipaj.

Din această cauză, mulți au rămas captivi pe vasul care se scufunda și au murit înecați. În urma incidentului, căpitanul a fost arestat și judecat, după ce au fost descoperite înregistrări video (filmate de unii supraviețuitori) care îl înfățișau la bordul unei nave a pazei de coastă, în siguranță.

MV Sewol. Foto: Choi Soo Hee

Căpitanul nu a mai dat ordin de abandonare a navei, care s-a scufundat cu toate bărcile de salvare situate încă în poziție de depozitare. Căpitanul a fost condamnat la 36 de ani de închisoare pentru rolul său în moartea pasagerilor și a primit, de asemenea, o condamnare pe viață, după ce a fost găsit vinovat de uciderea celor 304 pasageri.

8

Dong Fang Zhi Xing

La 1 iunie 2015, căpitanul navei de croazieră fluvială Dong Fang Zhi Xing, din China, a părăsit nava înainte ca majoritatea pasagerilor să fie salvați.

La 13 iunie, au fost confirmate 442 de decese, doar 12 dintre cei 454 de oameni de la bord fiind salvați. A fost cel mai mare dezastru naval din istoria recentă a Chinei.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „8 căpitani de vase care și-au abandonat pasagerii la momentul naufragiului”

Lasă un comentariu