8 adevăruri inutile (dar foarte interesante) despre lumea noastră

Suntem o specie inteligentă. Aplicăm logica și analiza în fiecare situație și putem rezolva cele mai multe probleme folosind aceste instrumente de bază. Dar te-ai gândit vreodată cât de simplă ar putea fi viața dacă nu am mai „rumega” totul și ne-am lăsa purtați de val?

Știm că este puțin probabil să se întâmple așa ceva, însă, pentru câteva clipe, hai să lăsăm logica și analiza și să ne bucurăm de aceste opt adevăruri inutile, dar foarte interesante!

1. 50% dintre leneși mor în timp ce își fac nevoile

Leneșii își petrec cea mai mare parte a vieții mâncând și dormind în „casele” lor din copaci. Fiind animale cu un metabolism extrem de lent, o dată pe săptămână întrerup rutina de alimentare și somn, coboară din copac și ajung la sol ca să defecheze și să urineze.

Această simplă excursie le cere mare parte din energia zilnică. De asemenea, este un ritual riscant, deoarece leneșii sunt expuși la prădători în acest răstimp. Savanții încă nu au găsit o explicație pentru acest ritual bizar al leneșilor.

2. Delfinii se droghează intenționat, mestecând pești-balon

Citește și Delfinul care s-a sinucis pentru o femeie – Cel mai tulburător experiment NASA

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Când realizatorii de film de la Downers Productions înregistrau serialul documentar „Dolphins: Spy in the Pod”, au filmat delfini care rumegau încet pești-balon și îi treceau de la unul la altul. După ce au mâncat peștele-balon (numit Fugu în Japonia), delfinii au început să se comporte ciudat.

Potrivit lui John Downer, producătorul executiv al documentarului, „delfinii stăteau cu boturile la suprafață de parcă ar fi fost fascinați de propria lor reflexie”. Acest comportament este similar cu cel al oamenilor care folosesc droguri pentru a fi high.

Acest lucru a dus la presupunerea că delfinii știu care este cantitatea potrivită de toxină de pește-balon pe care trebuie s-o ingereze ca să obțină efecte narcotice.

3. Stelele de mare au în corp apă de mare filtrată, nu sânge

Stelele de mare sunt foarte diferite de pești. Nu au înotătoare sau solzi. De asemenea, nu au branhii. Una dintre enigmele uimitoare legate de steaua de mare este că nu are sânge în corp.

În loc de sânge, steaua de mare are un sistem vascular cu apă, adică folosește apa sărată pentru a pompa nutrimente în corp.

4. În ocean, la mare adâncime, trăiește un monstru

Citește și 9 curiozități despre oceane, dimensiunea misterioasă a planetei Pământ

Există un cefalopod de mare adâncime al cărui nume, Vampyroteuthis infernalis, înseamnă literalmente „vampirul din iad”. De asemenea, acest animal își poate întoarce interiorul la exterior.

Vampyroteuthis infernalis este o creatură ce are câteva similarități cu caracatița. Este un calamar ce trăiește la adâncimi cuprinse între 600 și 900 de metri sau chiar mai mult. Are un corp gelatinos și opt brațe precum cele ale caracatiței, legate între ele printr-o membrană.

Calamarul-vampir este aproape în întregime acoperit cu organe care produc lumină, cu ajutorul cărora emite fulgere strălucitoare. Una dintre trăsăturile sale unice este că atunci când este deranjată, creatura își extinde brațele și le înfășoară în jurul corpului, întorcându-se cu interiorul în exterior.

Când creatura este agitată, emite un nor de mucus bioluminiscent, care conține sfere de lumină albastră.

5. Creatorul discului Frisbee a fost transformat în chiar lucrul l-a inventat

În 1964, Edward Headrick a fost angajat ca manager general al Whamo, o companie care fabrica discuri Frisbee. El a schimbat designul discului și a reinventat strategia de marketing, motive pentru care popularitatea discului a crescut exponențial.

Curând, Headrick a devenit cunoscut drept „părintele sporturilor Frisbee”. Când a murit, cenușa sa a fost transformată în discuri memoriale, așa cum ceruse. Discurile au fost date prietenilor și familiei și au fost vândute în beneficiul Muzeului Memorial Ed Headrick.

6. De ce sunt albe excremenetele păsărilor

Citește și Arborele Pisonia, planta care ademenește păsările și le ucide

Dacă ți-ai parcat vreodată mașina sub un copac în care se cuibărea un stol, se poate ca natura să-ți fi vopsit mașina în alb peste noapte. Excrementul păsărilor este alb deoarece păsările, spre deosebire de mamifere, nu produc urină.

În schimb, secretă reziduuri cu azot sub forma acidului uric, care este excretat sub forma unei paste albe.

7. Homarii au dinți în stomac, care este situat în cap

La cină, homarul (pe care unii îl amețesc cu fum de cannabis) este considerat de toată lumea o delicatesă. Dar știai că acest animal nu are dinții în gură? Dinții săi se află în stomac, care este situat, la rândul său, în spatele ochilor.

Homarii gustă mâncarea cu picioarele. După ce o înghit, o mestecă cu dinții aflați în stomac.

8. De ce cuțitele pentru uns nu au vârf?

Cuțitul de unt a apărut în jurul anului 1637. A fost introdus de cardinalul Richelieu, deoarece oaspeții săi de la cină obișnuiau să se scobească în dinți cu vârfurile cuțitelor ascuțite. Fiindcă cuțitul cel nou era bont, oaspeții au renunțat la această practică.

Mai târziu, cuțitele ascuțite au fost complet interzise la masă de către regele Ludovic al XIV-lea al Franței, în 1669. Regele făcuse asta pentru a evita ca oaspeții să se înjunghie în timpul mesei și astfel, cuțitele boante au devenit populare.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu