Incredibilia.ro
Paste - cover

7 tradiții neobișnuite de Paște din întreaga lume

Pentru majoritatea românilor, sărbătoarea de Paște înseamnă în special slujba învierii, drobul de miel, ouăle roșii, dar și prilejul de a petrece timp cu familia. În alte țări și chiar și la noi, în Transilvania, tradițiile de Paște au ceva special, iar uneori sunt de-a dreptul bizare.

1. În Cehia, băieții le biciuiesc pe fete de Paște

Paste - Cehia
Foto: toptenz.net

Conform unui obicei străvechi, în Cehia, băieții folosesc un bici special, decorat cu panglici colorate, cu care le „lovesc” pe fetele care le sunt dragi. Pentru a nu fi biciuite, fetele le oferă în schimb ouă încondeiate și, mai nou, un pahar de whiskey. În ziua următoare, însă, vine vremea răzbunării: fetele aruncă apă rece ca gheața pe cei care le-au biciuit.

2. Ciprioților le place focul

Paste - Cipru
Foto: toptenz.net

În această mică țară, băieții sunt trimiși să caute lemne uscate, care sunt folosite pentru a construi un rug imens. În ziua de Paște, rugul este aprins, iar întreaga comunitate asistă la focul de tabără. Uneori, dacă nu găsesc suficiente lemne, băieții se iau la bătaie și poliția e nevoită să intervină. Alteori, focurile sunt atât de mari, încât scapă de sub control.3. În Insulele Bermude se înalță zmeie

Paste - Bermuda
Foto: toptenz.net

În Insulele Bermude, ridicarea lui Hristos din mormânt este sărbătorită într-un mod simbolic. În ziua de Paște, oamenii merg pe plajă, unde înalță zmeie. Este vorba de niște zmeie speciale, pe care localnicii le confecționează de-a lungul câtorva săptămâni.

La sfârșitul zilei, cele mai bune zmeie sunt premiate. După sărbători, zmeiele sunt dezmembrate, iar anul următor sunt create altele.

4. În Finlanda, de Paște bântuie vrăjitoarele

Paste - Finlanda
Foto: finland.fi

În Finlanda, sărbătoarea de Paște seamănă foarte mult cu cea de Halloween. Copiii se costumează în vrăjitoare și merg din ușă în ușă, cerând bomboane. Totuși, ei trebuie să dea ceva în schimbul dulciurilor primite.

De obicei, ei dăruiesc ramuri de salcie împodobite. Tradiția spune că ramurile de salcie aduc noroc și bunăstare celui care le primește.5. În Corfu, oamenii aruncă vase de la fereastră

Paste - Corfu
Foto: familytraveller.com

Localnicii de pe Insula Corfu, din Grecia, sărbătoresc Paștele într-un mod ieșit din comun. În prima zi de Paște, la ora 11:00 dimineața, oamenii se adună în piața centrală. Aici, localnicii și turiștii aruncă de pământ sute de vase de ceramică, umplând piața de cioburi.

Deși nimeni nu știe exact cum s-a născut această tradiție, unii cred că ea a fost împrumutată de la venețieni. Pentru aceștia, spargerea lucrurilor vechi semnifica înnoirea.

6. În Transilvania, se stropesc femeile

Paste - Transilvania
Foto: bestmusic.ro

Nici România nu se lasă mai prejos când vine vorba de tradițiile neobișnuite de Paște. În Transilvania, tradiția spune că fetele și femeile trebuie udate cu apă de izvor pentru a-și păstra frumusețea și sănătatea. Tradiția a fost împrumutată de la germani și maghiari și este ținută cu sfințenie în special la țară.

În a doua zi de Paște, băieții și bărbații umblă din casă în casă și le stropesc pe fete și femei cu apă. Însă cum nu e prea plăcut să fii udată până la piele, în ultimii ani apa de izvor a fost înlocuită cu parfumuri.7. Tradiție periculoasă la greci

Paste - Grecia
Foto: greece-is.com

Saitopolemos este o ceremonie tradițională care are loc de Paște în orașul grecesc Messini. Pregătirile pentru festivitate durează câteva săptămâni, timp în care fiecare participant își confecționează o saita.

Saita este un obiect în formă cilindrică, umplut cu materiale inflamabile, în special praf de pușcă. În ziua sărbătorii, oamenii se adună pe stadionul Kalamata, unde participanții se împart în 10 – 15 echipe. Fiecare echipă are 15-30 de membri, în special băieți.

Când se dă startul, toată lumea își aprinde saita, învăluind stadionul într-un nor de fum. Obiceiul stârnește controverse în fiecare an, din cauză că este extrem de periculos. Deși mass-media critică această tradiție și în ciuda numeroaselor apeluri pentru desființarea ei, localnicii se încăpățânează să țină ceremonia în fiecare an.

>