7 tradiții de Paște neobișnuite din întreaga lume

Pentru majoritatea românilor, sărbătoarea de Paște înseamnă în special slujba învierii, drobul de miel, ouăle roșii, precum  și prilejul de a petrece timp cu familia.

În alte țări și chiar și la noi, în zona Transilvaniei, obiceiurile pascale au ceva special, iar uneori sunt de-a dreptul bizare. Așadar, iată șapte tradiții de Paște neobișnuite din întreaga lume.

1. În Cehia, băieții le biciuiesc pe fete de Paște

tradiții de Paște - Cehia
Foto: Pinterest

Conform unui obicei străvechi, în Cehia, băieții folosesc un bici special, decorat cu panglici colorate, cu care le „lovesc” pe fetele care le sunt dragi.

Pentru a nu fi biciuite, fetele le oferă în schimb ouă încondeiate și, mai nou, un pahar de whiskey. În ziua următoare, însă, vine vremea răzbunării: fetele aruncă apă rece ca gheața pe cei care le-au biciuit.

2. Ciprioților le place focul

tradiții de Paște - Cipru
Foto: Blog News

În această mică țară, băieții sunt trimiși să caute lemne uscate, care sunt folosite pentru a construi un rug imens. În ziua de Paște, rugul este aprins, iar întreaga comunitate asistă la focul de tabără.

Uneori, dacă nu găsesc suficiente lemne, băieții se iau la bătaie și poliția e nevoită să intervină. Alteori, focurile sunt atât de mari, încât scapă de sub control.

3. În Insulele Bermude se înalță zmeie

tradiții de Paște - Bermuda
Foto: The Mirror

În Insulele Bermude, ridicarea lui Hristos din mormânt este sărbătorită într-un mod simbolic. În ziua de Paște, oamenii merg pe plajă, unde înalță zmeie.

Este vorba de niște zmeie speciale, pe care localnicii le confecționează de-a lungul câtorva săptămâni. La sfârșitul zilei, cele mai bune zmeie sunt premiate. După sărbători, zmeiele sunt dezmembrate, iar anul următor sunt create altele.

4. Tradiții de Paște cu vrăjitoare, în Finlanda

tradiții de Paște - Finlanda
Foto: Medium

În Finlanda, sărbătoarea de Paște seamănă foarte mult cu cea de Halloween. Copiii se costumează în vrăjitoare și merg din ușă în ușă, cerând bomboane. Totuși, ei trebuie să dea ceva în schimbul dulciurilor primite.

De obicei, ei dăruiesc ramuri de salcie împodobite. Tradiția spune că ramurile de salcie aduc noroc și bunăstare celui care le primește.

5. În Corfu, oamenii aruncă vase de la fereastră

Paste - Corfu
Foto: Pinterest

Localnicii de pe Insula Corfu, din Grecia, sărbătoresc Paștele într-un mod ieșit din comun. În prima zi de Paște, la ora 11:00 dimineața, oamenii se adună în piața centrală.

Aici, localnicii și turiștii aruncă de pământ sute de vase de ceramică, umplând piața de cioburi.

Deși nimeni nu știe exact cum s-a născut această tradiție, unii cred că ea a fost împrumutată de la venețieni. Pentru aceștia, spargerea lucrurilor vechi semnifica înnoirea.

6. Tradiții de Paște în Transilvania: „Stropim femeile!”

tradiții de Paște - Transilvania
Foto: Pinterest

Nici România nu se lasă mai prejos când vine vorba de tradițiile neobișnuite de Paște. În Transilvania, tradiția spune că fetele și femeile trebuie udate cu apă de izvor pentru a-și păstra frumusețea și sănătatea.

Tradiția a fost împrumutată de la germani și maghiari și este ținută cu sfințenie în special la țară. În a doua zi de Paște, băieții și bărbații umblă din casă în casă și le stropesc pe fete și femei cu apă.

Însă, cum nu e prea plăcut să te ude cineva până la piele, în ultimii ani apa de izvor a fost înlocuită cu parfumuri.

7. Tradiții de Paște periculoase la greci

Paste - Grecia
Foto: Reddit

Saitopolemos este o ceremonie tradițională care are loc de Paște în orașul grecesc Messini. Pregătirile pentru festivitate durează câteva săptămâni, timp în care fiecare participant își confecționează o saita.

Saita este un obiect în formă cilindrică, umplut cu materiale inflamabile, în special praf de pușcă. În ziua sărbătorii, oamenii se adună pe stadionul Kalamata, unde participanții se împart în 10 – 15 echipe. Fiecare echipă are 15-30 de membri, în special băieți.

Când se dă startul, toată lumea își aprinde saita, învăluind stadionul într-un nor de fum. Obiceiul stârnește controverse în fiecare an, din cauză că este extrem de periculos.

Deși mass-media critică această tradiție și în ciuda numeroaselor apeluri pentru desființarea ei, localnicii se încăpățânează să țină ceremonia în fiecare an.


Fiecare țară are tradițiile ei bizare. De exemplu, în fiecare an, locuitorii unui oraș din Sicilia construiesc o catedrală din pâine. Alții organizează festivaluri periculoase, care se lasă cu răniți și, uneori, chiar cu morți.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu