7 substanțe chimice deosebit de periculoase

7 substanțe chimice deosebit de periculoase

De cele mai multe ori, arată banal, iar în unele cazuri sunt chiar invizibile. Odată ingerate sau inhalate, aceste substanțe toxice afectează iremediabil organismul uman.

Unele se regăsesc în stare naturală în sol sau în plante, altele au fost fabricate prin procedee chimice, dar toate au ceva în comun: sunt ucigași necruțători.

Îți prezentăm o listă a celor mai periculoase substanțe chimice din lume. Surprinzător, printre ele se numără și o neurotoxină folosită în tratamentele cosmetice.

1

Antraxul

Substante toxice - Antrax
Foto: PBS

Letală, bacteria Bacillus anthracis pătrunde în corpul uman prin contact cu pielea, inhalare sau înghițire. Simptomele apar după un interval cuprins între o zi și două luni de la momentul infectării.

Forma cutanată este mai ușoară și constă în formarea de vezicule și ulcerații la nivelul pielii. Dacă nu este tratată cu antibiotice, cauzează moartea în 5%-20% din cazuri.

Forma pulmonară este mai gravă și se manifestă prin frisoane, febră mare și insuficiență respiratorie. Moartea survine din cauza septicemiei, între trei și șase zile de la infectare.

Forma digestivă are o mortalitate de 50%, iar victimele decedează din cauza septicemiei ori a insuficienței cardiace sau renale.

2

Toxina botulinică

Substante toxice - Toxina botulinica
Foto: Dranna Hemming

Toxina botulinică este cea mai puternică otravă din lume. Neurotoxina a devenit cunoscută de când este utilizată la scară largă în procedee cosmetice (botoxul).

O singură linguriță de toxină botulinică poate ucide aproximativ 1.2 milioane de oameni! Odată intrată în organismul uman, poate cauza tulburări de vorbire și de vedere, slăbirea mușchilor și, în final, moartea.

3

Amatoxina

Substante toxice - Amatoxina
Foto: Natural Society

Amatoxina se găsește în majoritatea ciupercilor otrăvitoare și este una dintre cele mai periculoase substanțe toxice. Atacă direct ficatul și rinichii, iar persoana infectată intră în scurt timp în comă, stare din care nu-și mai revine niciodată.

În câteva zile, victima amatoxinei decedează.

4

Substanțe toxice: Cianura

Substante toxice - Cianura
Foto: India TV News

Majoritatea oamenilor au auzit de cianură și de efectele ei devastatoare. O doză infimă din această otravă te poate omorî în câteva minute.

Dacă este ingerată, cianura se amestecă cu fierul din celulele sanguine și împiedică circulația oxigenului în corp, ceea ce duce la moarte subită.

5

Mercurul

Substante toxice - Mercur
Foto: Liquid Mercury

Contactul mercurului cu pielea sau inhalarea vaporilor de mercur sunt deosebit de periculoase. Substanța atacă plămânii și sistemul nervos, pe care îl împiedică să funcționeze.

Deși nu cauzează decesul pe loc, mercurul se acumulează în organism și funcționează ca o neurotoxină. Expunerea îndelungată la acest element duce la tremurat, fluctuații de dispoziție, pierderea auzului și orbire.

6

Ricina

Substante toxice - Ricina
Foto: Higgledy Garden

Această toxină vegetală se extrage din semințele de ricin și este de două ori mai toxică decât veninul șarpelui cobra. Dacă este ingerată, ricina afectează stomacul, intestinele, ficatul și rinichii, iar în final distruge globulele roșii.

Dacă doza este suficient de mare, moartea se instalează după aproximativ 36-72 de ore. Până acum, cercetătorii n-au găsit antidot împotriva acestei substanțe toxice.

7

VX

Substante toxice - VX
Foto: Starship Troopers

VX este un gaz iritant deosebit de toxic și letal, care nu are nicio întrebuințare în afara producerii de arme chimice. VX a fost interzis prin Convenția privind Armele Chimice din 1993, singura excepție fiind stocarea lui în scopuri științifice.

Potrivit Federației Oamenilor de Știință din America, VX cauzează decesul în 15 minute de la absorbția unei doze.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu