7 substanțe toxice care te pot ucide în câteva secunde

De cele mai multe ori, arată banal, iar în unele cazuri sunt chiar invizibile. Dacă sunt ingerate sau inhalate, aceste substanțe toxice afectează iremediabil organismul uman.

Unele se regăsesc în stare naturală în plante, altele au fost fabricate prin procedee chimice, dar toate au ceva în comun: sunt ucigași necruțători.

Îți prezentăm o listă a celor mai periculoase substanțe chimice din lume. Surprinzător, printre ele se numără și o neurotoxină folosită în tratamentele cosmetice.

1. Antraxul

Substante toxice - Antrax
Foto: pbs.org

Letală, bacteria Bacillus anthracis pătrunde în corpul uman prin contact cu pielea, inhalare sau înghițire. Simptomele apar între o zi și două luni de la momentul infectării.

Forma cutanată este una mai ușoară și constă în formarea de vezicule și ulcerații la nivelul pielii. Dacă nu este tratată cu antibiotice, cauzează moartea în 5%-20% din cazuri.

Forma pulmonară este mai gravă și se manifestă prin frisoane, febră mare și insuficiență respiratorie. Moartea survine din cauza septicemiei, între trei și șase zile de la infectare.

Forma digestivă are o mortalitate de 50%, iar victimele mor din cauza septicemiei, insuficienței cardiace sau renale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Toxina botulinică

Substante toxice - Toxina botulinica
Foto: drannahemming.com

Când vine vorba de substanțe toxice, toxina botulinică este cea mai puternică otravă din lume. Neurotoxina a devenit cunoscută de când este utilizată la scară largă în procedee cosmetice (botoxul).

O singură linguriță de toxină botulinică poate ucide aproximativ 1.2 milioane de oameni! Odată intrată în organismul uman, cauzează tulburări de vorbire și de vedere, slăbirea mușchilor și, în final, moartea.

3. Amatoxina

Substante toxice - Amatoxina
Foto: naturalsociety.com

Amatoxina se găsește în majoritatea ciupercilor otrăvitoare și este una dintre cele mai periculoase substanțe toxice. Atacă direct ficatul și rinichii, iar persoana infectată intră în scurt timp în comă, stare din care nu-și mai revine niciodată.

În câteva zile, victima amatoxinei decedează.

4. Substanțe toxice: Cianura

Substante toxice - Cianura
Foto: indiatvnews.com

Majoritatea oamenilor au auzit de cianură și de efectele ei devastatoare. O doză infimă din această otravă te poate omorî în câteva minute.

Dacă este ingerată, cianura se amestecă cu fierul din celulele sanguine și împiedică circulația oxigenului în corp, cauzând moartea subită.

5. Mercurul

Substante toxice - Mercur
Foto: liquidmercury.net

Contactul mercurului cu pielea sau inhalarea vaporilor de mercur este deosebit de periculoasă. Substanța atacă plămânii și sistemul nervos, pe care îl împiedică să funcționeze.

Deși nu cauzează decesul pe loc, mercurul se acumulează în organism și funcționează ca o neurotoxină. Expunerea îndelungată la acest element duce la tremurat, fluctuații de dispoziție, pierderea auzului și orbire.

6. Ricina

Substante toxice - Ricina
Foto: higgledygarden.com

Această toxină vegetală se extrage din semințele de ricin și este de două ori mai toxică decât veninul șarpelui cobra. Dacă este ingerată, ricina afectează stomacul, intestinele, ficatul și rinichii, iar în final distruge globulele roșii.

Dacă doza este suficient de mare, moartea se instalează după aproximativ 36-72 de ore. Până acum, cercetătorii n-au găsit antidot împotriva acestei substanțe toxice.

7. VX

Substante toxice - VX
Foto: starshiptroopers.net

VX este un gaz iritant deosebit de toxic și letal, care nu are nicio întrebuințare în afara producerii de arme chimice. VX a fost interzis prin Convenția privind Armele Chimice din 1993, singura excepție fiind stocarea lui în scopuri științifice.

Potrivit Federației Oamenilor de Știință din America, VX cauzează decesul în 15 minute de la absorbția unei doze.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu