fbpx

7 secrete pe care companiile aeriene nu vor să le afli

Avionul este cel mai sigur mijloc de transport, spun statisticile. Companiile aeriene s-au dezvoltat foarte mult în ultimii douăzeci de ani, iar zborul cu avionul a devenit tot mai accesibil.

Zburăm des cu avionul, dar câte știm, de fapt, despre industria aeronautică? Iată câteva secrete pe care companiile aeriene nu vor să le aflăm.

Măștile de oxigen funcționează doar 15 minute

Companii aeriene - Masti oxigen
În caz de urgență, va fi oxigen suficient pentru toți. Timp de 15 minute. Foto: theluxenomad.com

În cazul în care cabina se depresurizează, măștile de oxigen coboară din compartimentul lor, pentru a ne ajuta să respirăm. Totuși, multă lume nu știe că rezerva de oxigen este limitată și ajunge doar pentru 15 minute.

Însă, nu vă panicați! În cele mai multe cazuri, acest timp este suficient pentru ca pilotul să coboare avionul la o altitudine la care se poate respira.

Unor avioane le lipsesc șuruburi

Ți s-a întâmplat vreodată să ai scaunul lângă aripă și să observi că de pe ea lipsesc niște șuruburi? Nu-ți face griji, nu ești singurul care a constatat asta.

Un avion poate avea peste două milioane de dispozitive de fixare și șuruburi. Atunci când aeronava intră în service pentru mentenanță sau reparații, sunt șanse foarte mari ca muncitorii să mai piardă din ele.

Companii aeriene - Aripa
Ți se pare că aripile tremură suspect? Poate e din cauza unor nituri lipsă. Foto: theluxenomad.com

De exemplu, în 2011, un avion Air France care a ieșit din service în Xiamen, China, a zburat timp de cinci zile cu 30 de șuruburi lipsă pe o aripă. Avionul a călătorit la Paris, apoi la Boston, unde mecanicii au descoperit problema.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Un alt caz s-a petrecut în 2009, când un Boeing 737 al companiei US Airways a fost nevoit să aterizeze de urgență pentru că închiderea etanșă a cabinei începea să cedeze.

Ulterior, s-a descoperit că muncitorii de la service-ul din El Salvador montaseră invers un element esențial al ușii.

Avioanele sunt adesea lovite de trăsnet

Oricine s-a gândit măcar o dată cum ar fi ca avionul în care se află să fie lovit de trăsnet. Ei bine, acest lucru se întâmplă destul de frecvent.

Deși fulgerele și trăsnetele sunt foarte periculoase, trebuie să știi că avioanele sunt proiectate în așa fel încât să suporte o astfel de lovitură.

Companii aeriene - Fulger
Foto: grunge.com

În 1962, un avion Boeing 707 aparținând companiei aeriene Pan American a fost lovit de trăsnet, iar rezervorul de combustibil a explodat. În urma exploziei, toți cei aflați la bord au murit.

Acest incident a dus la înăsprirea reglementărilor, iar acum rezervoarele și sistemele electronice ale avioanelor sunt proiectate pentru a rezista la trăsnet.

Distanța dintre scaune e tot mai mică

Dacă ai simțit că e din ce în ce mai greu să încapi în scaunul din avion, să știi că nu e o iluzie. Din anii ’70 și până acum, distanța dintre rândurile de scaune a scăzut de la 88 cm la 78 cm.

Companii aeriene - Scaune
Din ce în ce mai mulți pasageri se plâng de spațiile enervant de strâmte dintre scaune. Foto: nydailynews.com

Mai mult, lățimea scaunelor a scăzut și ea, de la 46 cm la 41 cm. Acest lucru le permite companiilor aeriene să monteze mai multe locuri într-un avion și să-și mărească profitul, în consecință.

Păturile și pernele nu sunt spălate prea des

Companii aeriene - Paturi
Foto: media.galaxant.com

Majoritatea companiilor aeriene nu curăță păturile și pernele după fiecare utilizare. Frecvența spălării lor depinde de compania aeriană. Unele o fac mai des, altele o dată la 5 zile, precum US Airways.

Oamenii fură vestele de salvare

Companii aeriene - Veste
Foto: shutterstock.com

Potrivit statisticilor, cel mai des furat obiect din avion este vesta de salvare. Deși membrii echipajului verifică prezența vestelor de salvare înaintea primului zbor din ziua respectivă, un avion face mai multe curse într-o singură zi.

Așadar, pentru siguranță, te sfătuim să verifici personal dacă vesta de salvare se mai află sub scaun sau nu.

Piloții dorm uneori în timpul zborului

Companii aeriene - Pilot
Foto: grunge.com

De când avioanele sunt dotate cu sistem de pilot automat, piloții mai să trag câte-un pui de somn în timpul zborurilor mai lungi.

De cele mai multe ori, piloții introduc coordonatele destinației în sistemul autopilot, iar după ce avionul atinge altitudinea de croazieră, controlul uman nu mai este necesar.

Conform unui studiu recent, în timpul unui zbor obișnuit, piloții avioanelor Boeing 777 petrec doar șapte minute pilotând avionul manual, iar cei de Airbus petrec jumătate din acest timp.

Așadar, nu e neobișnuit ca unul dintre piloți să tragă câte un pui de somn în timpul zborului.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Tachibana spune:

    …Si care nu-i vor surprinde pe unii.” Adica asa ca mine. Cand vorbim de instalatii de zbor la care ‘turbo-aparatul’ creeaza doar 20% din puterea motorului in timpul zborului iar 80% o da turbo ventilatorul, cand vorbim de aparate de zbor facute din sute de mii de componente inclusiv suruburi si nituri, cand vorbim de aparate de zbor ale caror motoare ard produse petroliere, atunci nu ma mai mira ce aud.

  • >