7 sculpturi botanice impresionante din jurul lumii

Imaginează-ți că te plimbi printr-o pădure fermecată. Flori în toate culorile imaginabile se clatină în jurul tău în tipare fanteziste și complicate.

La stânga ta poți vedea capul gigantic al unei femei, alcătuit în întregime din flori, în timp ce părul ei este împletit în spirale complicate de culoare roz.

Cobrele din plante de la Grădina Botanică din Atlanta. Foto: Pinterest

La dreapta ta vezi urși, girafe, elefanți și tot felul de creaturi dansând în fața ochilor tăi, fiecare compusă din tufișuri care cresc din solul pădurii. Drept în fața ta vezi un rege viking, cu topor cu tot, creat dintr-o combinație de verdeață și muguri superbi.

Poate că ai impresia că ai pășit în paginile unei povești, însă adevărul este că tocmai ai intrat într-o grădină botanică deosebită. Grădinile botanice și de horticultură ornamentală aduc basmele la realitate și sunt răspândite în lumea întreagă.

1. Cimitirul din Tulcán, Ecuador

Grădina cimitirului din Tulcán, capitala provinciei ecuadoriene Carachi. Foto: Flickr

Acest cimitir adăpostește peste 100 de creații de horticultură ornamentală complicate, cu diferite teme culturale. Potrivit Smithsonian, creatorul acestei opere, Jose Maria Azael Franco, a fost inspirat de teme romane, incașe, aztece și egiptene.

De asemenea, Franco s-a străduit să glorifice flora și fauna ecuadoriană, precum și culturile indigene.

2. Grădina Botanică din Atlanta, SUA

Foto: Flickr

În această grădină se află sculpturi suprarealiste reprezentând diferite figuri. De la sculptura reprezentând o broască, realizată din mușchi, până la un cal care paște și o femeie gigantică cu părul lung și înflorat care bea dintr-o fântână, imaginația nu are limite.

Grădina se întinde pe o suprafață de peste 120 de kilometri pătrați și vizitatorii pot afla mai multe despre diferitele specii de plante în biblioteca grădinii.

Pe lângă sculpturile gigantice, acest spațiu include și grădini botanice mai mici, o grădină pentru copii, plante în ghivece, fântâni cu apă și o grădină cu fructe de pădure numai bune de mâncat.

3. Marqueyssac, Franța

Foto: Pinterest

Această grădină a fost amenajată cu diferite poteci și cu tipare frumoase ale tufișurilor. Vederea de la sol este uimitoare, însă cu adevărat magică este priveliștea aeriană care îți oferă privirii tiparele complicate văzute de sus.

Potrivit Garden Destinations, creatorul inițial al grădinii, Julien de Cerval, a sculptat tufișurile astfel încât să pară a fi niște oi care pasc văzute din spate.

4. Grădina Botanică din Montreal, Canada

Foto: Flickr

În mod similar cu Grădina din Atlanta, această grădină adăpostesc diferite sculpturi mari și fanteziste care te vor încânta. Este una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, acoperind o suprafață de 300 de kilometri pătrați.

30 dintre grădinile de aici au diferite teme, printre care: Grădina Japoneză, Grădina Chineză, Hacienda, Grădina Inovațiilor și multe altele. Este un loc excelent în care să-ți antrenezi imaginația și să-ți extinzi orizontul mental.

5. Levens Hall, Anglia

Aceasta este cea mai veche grădină horticolă din lume și încă își păstrează design-ul inițial. Adăpostește peste 100 de opere de artă ornamentală și datează încă din 1694.

Operele au fost create de Guillaume Beaumont, grădinarul regelui Iacob al II-lea. O altă atracție a acestui loc este ceva mai… fantasmagorică: se spune că aici se află fantome, inclusiv fantoma unui câine mic și negru care fuge după vizitatori pe scara principală.

6. Grădina Miracolelor din Dubai

Una dintre cele mai celebre grădini botanice de pe listă este Grădina Miracolelor din Dubai. Cea mai mare grădină cu flori din lume se află chiar în mijlocul deșertului din Dubai.

Diversitatea florilor a fost folosită în mod creativ, creându-se teme precum „Pasajul inimii”, „Ursulețul de pluș”, „Țestoasa gigantică” și multe altele.

Unele dintre exponate sunt permanente, însă temele și aranjamentele se schimbă în fiecare sezon, așa că poți trece prin experiențe diferite dacă vizitezi grădina de mai multe ori.

7. Grădina ornamentală Green Animals, SUA

Foto: Flickr

Această grădină din Rhode Island își ia numele de la sculpturile gigantice de animale create din diferite tufișuri și arbuști. Grădina adăpostește reprezentări de elefanți, cămile, girafe, unicorni, păsări și multe altele.

Grădina a fost creată după ce Thomas Brayton a cumpărat acest teren în 1872. La scurt timp, l-a comisionat pe Joseph Carrerio să transforme grădina într-o operă de artă. Se pare că a reușit și grădina numără în jur de 80 de ornamente în spațiul său vast.


Dacă ți-a plăcut acest articol, descoperă și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>