„Pădure scufundată” este o sintagmă care descrie rămășițele unor copaci (în special cioturi de copaci) care au ajuns sub ape în urma acumulării de apă dulce sau a creșterii nivelului mării, de exemplu. De obicei, aceste păduri ajung îngropate în noroi, turbă sau nisip timp de mii de ani, înainte de a fi scoase din nou la lumină de schimbarea nivelului mării și de eroziune. Așadar, iată șapte păduri scufundate uimitoare din lumea întreagă.
1. Păduri scufundate din Asia Centrală: Lacul Kaindy, Kazahstan
Lacul Kaindy este un luciu de apă de circa 400 de metri lungime și care atinge adâncimi de 30 de metri în unele zone. Se află la 129 de kilometri de orașul Alma-Ata și la 2.000 de metri deasupra nivelului mării.
Lacul a fost creat de o uriașă alunecare de pământ calcaros. Drumul spre lac oferă multe priveliști superbe, cum ar fi Defileul Saty, Valea Chilik și Defileul Kaindy. Trunchiurile uscate ale copacilor Picea schrenkiana (o specie de molid) se ridică deasupra suprafeței lacului.
2. Păduri scufundate din România: Lacul Bezid, Mureș
Lacul Bezid, din județul Mureș, a fost creat artificial după ce întreg satul Bezidu Nou, atestat încă din secolul XVI, a fost inundat în anii ’80. Cele aproximativ 180 de case – pe care foștii proprietari le mai regretă și azi – se află pe fundul lacului, iar la vedere au rămas doar turla bisericii și copacii.
Localnicii spun că satul a fost scufundat din motive religioase. Este o imagine fascinantă și, în același timp, teribil de dezolantă…
Aici a fost construit un baraj pentru a se preveni inundarea văii râului. Sătenii din vechiul sat au fost mutați când a fost inundată localitatea.
3. Păduri scufundate din Asia: Lacul Periyar, India
Lacul Periyar din statul indian Kerala este un alt lac cu copaci, ale căror trunchiuri în putrefacție ies din apă de parcă ar cerși mila divină.
Acoperind o zonă de 55 de kilometri pătrați, lacul este alimentat de Râul Periyar și, la rândul său, alimentează cu apă Râul Vaigai din Tamil Nadu printr-un tunel care trece prin zona Ghats de Vest.
Însă copacii morți trădează trecutul lacului, și anume faptul că aici s-a aflat cândva o pădure vie.
4. Rezervorul Udawalawe, Sri Lanka
Crengile contorsionate și dese din Rezervorul Udawalawe aduc aminte de faptul că aici se afla o pădure înainte de construirea barajului care a dus la formarea acestui lac.
Rezervorul este alimentat mereu de Râul Walawe, care își adună apa din pădurile și câmpiile aflate la o altitudine mai mare.
5. Păduri scufundate din Africa: Lacul Volta, Ghana
O mulțime de copaci morți ies la suprafață din Lacul Volta din Ghana, rezervorul de apă cu cea mai mare suprafață de pe pământ. Lacul a fost format de barajul hidroelectric Akosomba, care alimentează cu energie electrică o mare parte din țară.
Terminat în 1965, barajul a forțat relocarea a 78.000 de oameni, alături de 200.000 de animale. 120 de clădiri și nenumărate locuințe mici au fost distruse.
6. Păduri scufundate din SUA: Lacul Caddo, Texas
Lacul Caddo, de 103 kilometri pătrați, este situat la granița dintre Texas și Louisiana. Frunzișul magnific reflectat în apa nemișcată aparține unor chiparoși, fiindcă în zonă se află cea mai mare pădure de chiparoși din lume.
7. Kampong Pluk, Cambodgia
Copacii din apele din Kampong Pluk sunt mangrove și acest habitat inundat adăpostește o faună variată, în rândurile căreia se numără macaci care mănâncă crabi, precum și oameni care adună creveți și trăiesc în case construite pe stâlpi.
Dacă ți se par interesante aceste locuri, explorează și:
- Formațiuni misterioase în Bulgaria: Pădurile de piatră Pobiti Kamani
- Lacurile de asfalt și secretele bine păstrate în adâncul lor
- 15 bijuterii naturale: Cele mai frumoase lacuri din lume
Padure scufundata….mi se pare atat de dramatic, trist……si ma gandesc la minunatele noastre paduri, cu copacii lor taiati fara mila…..este o crima..
Lacul Roșu, România