7 păduri scufundate fascinante (inclusiv din România)

„Pădure scufundată” este o sintagmă care descrie rămășițele unor copaci (în special cioturi de copaci) care au ajuns sub ape în urma acumulării de apă dulce sau a creșterii nivelului mării, de exemplu. De obicei, aceste păduri ajung îngropate în noroi, turbă sau nisip timp de mii de ani, înainte de a fi scoase din nou la lumină de schimbarea nivelului mării și de eroziune. Așadar, iată șapte păduri scufundate uimitoare din lumea întreagă.

1. Păduri scufundate din Asia Centrală: Lacul Kaindy, Kazahstan

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Lacul Kaindy este un luciu de apă de circa 400 de metri lungime și care atinge adâncimi de 30 de metri în unele zone. Se află la 129 de kilometri de orașul Alma-Ata și la 2.000 de metri deasupra nivelului mării.

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Lacul a fost creat de o uriașă alunecare de pământ calcaros. Drumul spre lac oferă multe priveliști superbe, cum ar fi Defileul Saty, Valea Chilik și Defileul Kaindy. Trunchiurile uscate ale copacilor Picea schrenkiana (o specie de molid) se ridică deasupra suprafeței lacului.

2. Păduri scufundate din România: Lacul Bezid, Mureș

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Lacul Bezid, din județul Mureș, a fost creat artificial după ce întreg satul Bezidu Nou, atestat încă din secolul XVI, a fost inundat în anii ’80. Cele aproximativ 180 de case – pe care foștii proprietari le mai regretă și azi – se află pe fundul lacului, iar la vedere au rămas doar turla bisericii și copacii.

Localnicii spun că satul a fost scufundat din motive religioase. Este o imagine fascinantă și, în același timp, teribil de dezolantă…

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Aici a fost construit un baraj pentru a se preveni inundarea văii râului. Sătenii din vechiul sat au fost mutați când a fost inundată localitatea.

3. Păduri scufundate din Asia: Lacul Periyar, India

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Lacul Periyar din statul indian Kerala este un alt lac cu copaci, ale căror trunchiuri în putrefacție ies din apă de parcă ar cerși mila divină.

Acoperind o zonă de 55 de kilometri pătrați, lacul este alimentat de Râul Periyar și, la rândul său, alimentează cu apă Râul Vaigai din Tamil Nadu printr-un tunel care trece prin zona Ghats de Vest.

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Însă copacii morți trădează trecutul lacului, și anume faptul că aici s-a aflat cândva o pădure vie.

4. Rezervorul Udawalawe, Sri Lanka

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Crengile contorsionate și dese din Rezervorul Udawalawe aduc aminte de faptul că aici se afla o pădure înainte de construirea barajului care a dus la formarea acestui lac.

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

Rezervorul este alimentat mereu de Râul Walawe, care își adună apa din pădurile și câmpiile aflate la o altitudine mai mare.

5. Păduri scufundate din Africa: Lacul Volta, Ghana

păduri scufundate
Foto: Environmental Graffiti

O mulțime de copaci morți ies la suprafață din Lacul Volta din Ghana, rezervorul de apă cu cea mai mare suprafață de pe pământ. Lacul a fost format de barajul hidroelectric Akosomba, care alimentează cu energie electrică o mare parte din țară.

Foto: Environmental Graffiti

Terminat în 1965, barajul a forțat relocarea a 78.000 de oameni, alături de 200.000 de animale. 120 de clădiri și nenumărate locuințe mici au fost distruse.

6. Păduri scufundate din SUA: Lacul Caddo, Texas

Foto: Environmental Graffiti

Lacul Caddo, de 103 kilometri pătrați, este situat la granița dintre Texas și Louisiana. Frunzișul magnific reflectat în apa nemișcată aparține unor chiparoși, fiindcă în zonă se află cea mai mare pădure de chiparoși din lume.

7. Kampong Pluk, Cambodgia

Foto: Environmental Graffiti

Copacii din apele din Kampong Pluk sunt mangrove și acest habitat inundat adăpostește o faună variată, în rândurile căreia se numără macaci care mănâncă crabi, precum și oameni care adună creveți și trăiesc în case construite pe stâlpi.


Dacă ți se par interesante aceste locuri, explorează și:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

2 comentarii la „7 păduri scufundate fascinante (inclusiv din România)”

Lasă un comentariu