7 orașe care au fost „șterse” de pe hartă în ultimul secol

Când vorbim de orașe dispărute, suntem tentați să ne gândim la așezări antice, pierdute de mult în negura timpurilor. Totuși, există așezări umane care au dispărut și în vremuri mai apropiate de zilele noastre, fie din cauza intereselor economice, fie din cauza unor dezastre.

În acest articol îți prezentăm șapte orașe care au dispărut în ultimii 100 de ani.

1

Hashima, Japonia

Insula Hashima
Foto: Japan Travel

Insula Hashima, cunoscută și sub numele de Gunkanjima, este o mică insulă situată în largul coastei Japoniei.

În anii ‘50, pe această insulă, care are suprafața de sub un kilometru pătrat, trăiau înghesuiți 5.000 de oameni, care lucrau la mina de cărbune.

La acea vreme, Hashima era cel mai dens populat oraș de pe planetă. Din păcate, în 1974, mina a fost închisă. Rămași fără o modalitate de a-și câștiga existența, oamenii au plecat în alte părți, iar orașul a rămas abandonat.

2

Consonno, Italia

Consonno
Foto: Slate

Cândva un orășel medieval cu aproximativ 300 de locuitori, Consonno a fost „invadat” în 1962 de un antreprenor pe nume Mario Bagno, care visa să transforme așezarea într-o destinație turistică asemănătoare orașului Las Vegas.

Din păcate, visul lui Bagno s-a spulberat în 1976, după ce o alunecare de teren a izolat localitatea de restul lumii, forțând locuitorii să o părăsească.

3

Mologa, Rusia

Mologa
Foto: Hexapolis

Orașul Mologa, situat în regiunea Iarloslavl din vestul Rusiei, a fost fondat în secolul XII. În anii ’30, autoritățile sovietice au decis să construiască rezervorul Rîbinsk chiar în zona în care se aflau orașul și alte 600 de sate.

Peste 1.300 de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele deoarece orașul urma să fie înghițit de ape. Totuși, aproximativ 300 de oameni au refuzat să plece și au murit înecați atunci când orașul a fost inundat, în 1940.

Uneori, când nivelul apei din rezervor este foarte scăzut, se pot vedea ruinele fostei așezări.

4

Hallsands, Anglia

Hallsands
O singură casă din Hallsands a scăpat de prăbușirea în mare. Astăzi, din locuință a rămas doar o ruină. Foto: Wikimedia

La 26 ianuarie 1917, satul pescăresc Hallsands, din comitatul Devon, s-a prăbușit în mare. Întregul sat și toate posesiunile locuitorilor săi au fost distruse.

Situată pe coastă, localitatea era de multă vreme la cheremul forțelor naturii. Dar nu natura a fost cea care a adus sfârșitul Hallsands, ci omul.

Timp de două decenii, o companie care lucra la extinderea șantierului naval din apropiere a excavat pietriș de pe faleza pe care se afla satul.

Excavările au slăbit rezistența falezei, iar în fatidica zi de 26 ianuarie 1917 Hallsands s-a prăbușit în mare. Din fericire, cei 128 de locuitori au supraviețuit.

5

Pyramiden, Norvegia

Pyramiden
Foto: The Arctic Institute

Astăzi situat pe teritoriul Norvegiei, în arhipelagul Svalbard, orașul Pyramiden a fost fondat de suedezi în 1910 și vândut Uniunii Sovietice în 1927. La apogeu, așezarea avea peste 1.000 de locuitori, care lucrau în mina deținută de o companie de stat sovietică.

După prăbușirea URSS, Pyramiden a început să întâmpine dificultăți economice, iar lovitura finală a venit în 1996, când un avion s-a prăbușit în oraș, ucigând 141 de oameni.

Fără perspective și cu moralul la pământ, locuitorii au abandonat orașul în 1998.

6

Plymouth, Insula Montserrat

Plymouth
Foto: Pinterest

Orașul Plymouth, de pe Insula Montserrat din Caraibe, a dispărut de pe fața pământului în urma erupției vulcanului Soufriere Hills. Vulcanul, care fusese inactiv timp de secole, a erupt în iulie 1995.

Întreaga populație a fost evacuată, iar în următorii doi ani vulcanul a „înecat” orașul într-un amestec de gaze, cenușă și roci vulcanice.

7

Insula Ada Kaleh, România

Insula Ada Kaleh
Foto: Pinterest

Cunoscută și ca Insula Carolina, Ada Kaleh a fost un petic de pământ situat pe Dunăre, în apropierea orașului Orșova. Ada Kaleh a fost locuită încă din Antichitate, iar prima atestare documentară a așezării a fost un raport al Cavalerilor Teutoni din 1430.

În 1970, după ce autoritățile comuniste au decis construirea hidrocentralei Porțile de Fier I, insula a fost scufundată. Locuitorii au fost relocați, iar clădirile cu valoare istorică, distruse.

Cu o dimensiune de 1.7 kilometri lungime și aproximativ 500 de metri lungime, Ada Kaleh era locuită de aproximativ 600 de oameni de etnie turcă.

Insula era o atracție turistică îndrăgită, pe care oamenii din zonă o vizitau în special pentru a cumpăra delicatese turcești sau vestitele uleiuri de trandafiri produse de localnici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu