7 oameni influenți care au făcut predicții ridicole despre tehnologie

Tehnologia avansează atât de repede, încât este aproape imposibil să determinăm cu certitudine ce se va întâmpla în anii care urmează. De fapt, tehnologia este o „fiară” atât de capricioasă, încât chiar și unii dintre cei mai inteligenți oameni de afaceri și ingineri din lume nu pot să știe ce ne rezervă viitorul.

Iată câteva persoane influente care au făcut predicții despre tehnologie care s-au dovedit a fi nu doar false, ci și ridicole.

1

William Orton și telefonul

Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell demonstrează cum funcționează invenția sa, telefonul. Foto: History

În 1876, Alexander Graham Bell a încercat să vândă noua sa invenție, telefonul, companiei Western Union. În loc să profite de oportunitate, președintele Western Union, William Orton, a respins cu încăpățânare ideea.

Orton era atât de indignat de propunerea lui Bell, încât a transmis o notă internă, în care afirma că telefonul este o idee idioată.

„În plus, de ce ar dori cineva să folosească acest dispozitiv nepractic, când poate trimite mesaje prin telegraf și poate primi un mesaj scris clar în orice oraș mare din SUA?”, scria Orton.

2

Michigan Savings Bank și automobilul

În 1903, președintele băncii americane Michigan Savings Bank l-a sfătuit pe avocatul lui Henry Ford, Horace Rackham, să nu investească în Ford Motor Company.

Lipsit de viziune, bancherul susțineau că automobilul este doar o noutate, un moft, și că nimic nu va detrona calul când vine vorba de transport.

Din fericire pentru Rackham, acesta a ignorat sfatul bancherului și a investit o sumă inițială de 5.000 de dolari în acțiuni Ford. În cele din urmă, și-a vândut acțiunile pentru 12.5 milioane de dolari.

3

Thomas Watson și computerele

Thomas Watson
Thomas Watson. Foto: Wikimedia

Computerul programabil a fost conceput pentru prima dată în anii 1830, dar nu a fost construit decât în anii 1930. Primele computere erau mașini uriașe, care ocupau o încăpere întreagă.

În 1943, președintele IBM, Thomas Watson, a prezis că pe piața mondială exista cerere pentru „poate, cinci computere”. Astăzi, se estimează că în aproximativ jumătate din gospodăriile din întreaga lume există un computer.

4

Darryl Zanuck și televiziunea

În anii ‘40, producțiile cinematografice erau la modă în întreaga lume. În 1946, când a fost întrebat despre creșterea în popularitate a televiziunii, directorul executiv al studiourilor cinematografice Twentieth Century Fox, Darryl Zanuck, a declarat că televiziunea nu va rezista pe piață mai mult de șase luni.

„Oamenii se vor plictisi repede să se uite în fiecare seară la o cutie din placaj”, susținea Zanuck.

Poate că, prin această afirmație, Zanuck a vrut să își apere propria afacere, care se afla în competiție cu televiziunea. Însă, indiferent de motivul din spatele ei, privind în urmă, este clar că predicția lui Zanuck a fost total eronată.

5

Martin Cooper și telefoanele mobile

Martin Cooper
Martin Cooper. Foto: Britannica

Inginerul Martin Cooper este considerat inventatorul telefoanelor mobile, însă, paradoxal, a fost și cel mai dur critic al acestora.

În 1981, Cooper a afirmat că „telefoanele mobile nu vor înlocui în niciun caz sistemele prin cablu”, pe motiv că nu vor fi niciodată suficient de ieftine pentru a fi deținute de oamenii obișnuiți.

După cum bine știm, Cooper s-a înșelat amarnic. În 2019, 62.07% din populația globului deținea un telefon mobil, ceea ce înseamnă că în lume existau, la acel moment, 4.68 de miliarde de astfel de dispozitive.

6

Robert Metcalfe și internetul

Robert Metcalfe
Robert Metcalfe. Foto: Broadband Library

În 1995, Robert Metcalfe, inventatorul ethernet și fondator al producătorului de echipamente de rețea 3Com Corporation, a făcut o predicție îndrăzneață, afirmând că internetul „va deveni în curând o supernovă spectaculoasă și în 1996 se va prăbuși”.

Evident, această predicție a fost eronată, iar în prezent internetul este prezent în aproape toate locurile de pe planetă.

7

Bill Gates și email-urile de tip spam

Bill Gates
Foto: nzherald.co.nz

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a avut numeroase realizări de-a lungul carierei sale, dar eliminarea email-urilor de tip spam nu se află printre ele.

În 2004, Bill Gates a promis că va face „email-urile spam să dispară în doi ani”. Din păcate, anul 2006 a trecut de mult și încă mai primim mesaje spam. Chiar și după ce Microsoft trecut de la Hotmail la Outlook, email-urile spam au continuat să ne invadeze căsuțele poștale virtuale.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu