7 oameni celebri și comportamentele lor excentrice

Excentricitatea este definită în termeni foarte generali. Un om excentric are un comportament pe care majoritatea îl consideră „ciudat”, însă cine decide ce este normal și ce nu? Cu toții avem o latură ieșită din comun și, la urma urmei, tocmai asta ne face unici.

Nici celebritățile istorice – fie că este vorba de scriitori, artiști sau oameni de știință – nu fac excepție. În cele ce urmează, te invităm să citești despre câțiva oameni celebri și obiceiurile lor bizare.

1

Charles Dickens scria doar cu fața spre nord

oameni celebri - dickens
Foto: The Telegraph

Scriitorul Charles Dickens suferea de tulburare obsesiv-compulsivă și avea adesea un comportament excentric. Se privea foarte mult în oglindă, se pieptăna de câteva ori pe zi și rearanja frecvent mobila în camerele de hotel unde se caza, ca să semene cât mai mult cu biroul său de acasă.

Ori de câte ori putea, dormea și scria orientat cu fața spre nord, deoarece era convins că astfel era în armonie cu câmpul magnetic al Pământului și își sporea creativitatea. Era atât de obsedat de acest aspect, încât avea întotdeauna la el o busolă.

De asemenea, Dickens își impunea o rigoare militară atunci când venea vorba de muncă; lucra între orele 9.00 și 14.00, după care făcea o plimbare de trei ore.

2

Tycho Brahe a rămas fără nas și a angajat un pitic clarvăzător

oameni celebri - brahe
Foto: Wikimedia

Tycho Brahe (1546-1601) este, probabil, cel mai excentric astronom al tuturor timpurilor. Realizările științifice ale danezului includ descoperirea supernovei în 1572, dar și o serie de eseuri despre mișcarea cometelor.

Brahe a avut o avere enormă, fiind unul dintre cei mai bogați oameni din Danemarca.

A avut o viață ieșită din comun chiar din copilărie. Când avea doar doi ani, unchiul și mătușa lui l-au răpit. La maturitate, avea să-și piardă nasul într-o bătaie pornită de la neînțelegerile cu privire la o formulă matematică.

Dar excentricitatea lui Brahe nu se oprește aici: la un moment dat, a angajat un pitic pe nume Jepp (despre care credea că era clarvăzător), pe care îl obliga să mănânce sub masă.

3

Marcel Proust, pasărea de noapte

oameni celebri - marcel proust
Foto: Wikimedia

Scriitorul francez Marcel Proust avea o sănătate atât de precară, încât la un moment dat a încetat să mai iasă din casă, pentru ca mai apoi să renunțe să mai coboare din pat. Adeseori mânca o dată pe zi, înfruptându-se cu cornuri și cafea. De asemenea, fuma tutun amestecat cu opiu, fiind convins că astfel își trata astmul.

Proust credea că, pentru a putea scrie, trebuia să se detașeze de lumea de afară. Pentru asta, își închidea toate ferestrele și le acoperea cu panouri din plută, ca să blocheze orice sunet. Mai mult, celebrul scriitor avea obiceiul să scrie noaptea și să doarmă ziua, trezindu-se la orele 15.00-16.00.

4

Generalul Stonewall Jackson umbla mereu cu un braț ridicat

oameni celebri - stonewell2
Foto: National Interest

Stonewall Jackson, general sudist devenit celebru în timpul Războiului Civil American, se deplasa mereu cu un braț ridicat.

Jackson credea că avea o jumătate de corp mai grea decât cealaltă și că, prin ridicarea brațului, sângele se transfera din partea mai grea în partea mai ușoară a organismului, ajutându-l să-și mențină echilibrul.

Unele surse istorice susțin că Jackson avea mâinile inegale și că își ținea un braț ridicat ca să le distragă oamenilor atenția de la acest handicap. În primă bătălie de la Bull Run a fost împușcat în mâna pe care o ținea mereu ridicată, și a fost lovit din nou de glonț în bătălia de la Chancellorsville, când brațul respectiv i-a și fost amputat.

5

William Cuceritorul și cura de slăbire cu alcool

Oameni celebri - William Cuceritorul
Foto: History

Primul rege normand al Angliei, William Cuceritorul, s-a îngrășat atât de tare după ce a fost încoronat, încât a devenit ținta ironiilor regelui Franței.

Calul menit să-l transporte abia mai reușea să facă față greutății. Ca să slăbească, William a început o dietă strictă, care presupunea să nu mai mănânce nimic și să bea doar alcool.

Nu vom ști niciodată dacă dieta a dat rezultate, pentru că William a căzut de pe cal și a murit chiar în anul în care a început cura de slăbire. Conform relatărilor vremii, cadavrul regelui era atât de mare, încât nu ar fi încăput într-un sicriu obișnuit.

6

Nikola Tesla nu suporta perlele și era obsedat de numere

oameni celebri - nikola tesla
Foto: Wikimedia

Inventatorul Nikola Tesla ura perlele atât de mult, încât refuza să intre în contact cu femei care purtau astfel de bijuterii. Odată chiar și-a trimis secretara acasă pentru că femeia purta perle.

Tesla mai era și obsedat de numărul trei și căuta să fie înconjurat de lucruri grupate câte trei sau care formau multipli de trei. Obișnuia să înconjoare o clădire de trei ori înainte de a intra și folosea 18 șervețele ca să-și șteargă vesela.

Ca o „ironie numerologică”, celebrul inventator a murit în camera 27 de la etajul 33 al unui hotel, cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani.

7

Antisocialul Henry Cavendish

oameni celebri
Foto: Wikimedia

Chimistul și fizicianul britanic Henry Cavenidish era atât de timid, încât evita întru totul contactul cu oamenii, inclusiv cu servitoarele sale. Obișnuia să comunice cu ele doar prin scrisori și a ajuns să construiască o scară separată pentru personalul care-l deservea.

Era atât de retras, încât vecinii îl considerau anormal. Și-au schimbat părerea despre el doar după ce Cavendish a salvat o femeie care fusese atacată de o vacă. Savantul ieșea din casă doar ca să participe la sesiuni științifice și nu primea niciodată musafiri, cu excepția membrilor asociațiilor din care făcea parte.

Timiditatea a fost unul dintre motivele pentru care Cavendish a evitat să intre în politică. Acest lucru l-a înfuriat atât de tare pe tatăl lui, încât i-a tăiat renta.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 oameni celebri și comportamentele lor excentrice”

Lasă un comentariu