7 oameni celebri și comportamentele lor excentrice

Excentricitatea este definită în termeni foarte generali. Un om excentric este, desigur, un om cu un comportament ciudat, însă cine decide ce este normal și ce nu?

Fiecare dintre noi are o latură ieșită din comun, dar, în definitiv, exact asta ne face unici. Oamenii faimoși, fie că este vorba de scriitori, artiști sau oameni de știință, nu fac – nici ei – excepție.

În cele ce urmează, te invităm să faci cunoștință cu câțiva oameni celebri și obiceiurile lor ciudate.

1

Charles Dickens scria doar cu fața spre nord

oameni celebri - dickens
Foto: The Telegraph

Scriitorul Charles Dickens suferea de tulburare obsesiv-compulsivă și avea adesea un comportament excentric.

Se uita foarte mult în oglindă, se pieptăna de câteva sute de ori pe zi și rearanja mobila în mod frecvent.

Scria doar dacă era orientat cu fața spre nord deoarece era convins că așa își sporește creativitatea. Era atât de obsedat de acest aspect încât avea întotdeauna la el o busolă.

De asemenea, Dickens era somnambul și nu de puține ori a fost văzut umblând prin Londra în transă.

2

Oameni celebri - Tycho Brahe, nasul pierdut și piticul clarvăzător

oameni celebri - brahe
Foto: Factinate

Tycho Brahe (1546-1601) este, probabil, cel mai excentric astronom al tuturor timpurilor. Realizările științifice ale danezului includ descoperirea supernovei în 1572, dar și o serie de eseuri despre mișcarea cometelor.

Brahe a fost un om extrem de bogat, deținând aproximativ 1% din toți banii care existau în Danemarca.

Brahe a avut o viață ieșită din comun chiar din copilărie. Când avea doar doi ani, a fost răpit de unchiul și mătușa sa, iar mai târziu avea să-și piardă nasul într-o bătaie pornită de la o… formulă matematică.

Dar excentricitatea lui Brahe nu se oprește aici: la un moment dat, a angajat un pitic pe nume Jepp, despre care credea că este clarvăzător și pe care îl obliga să mănânce sub masă.

3

Marcel Proust, pasăre de noapte

oameni celebri - marcel proust
Foto: Lithub

Scriitorul francez Marcel Proust avea o sănătate atât de precară, încât la un moment dat a încetat să mai iasă din casă, iar mai apoi nici măcar nu se mai dădea jos din pat.

Proust credea că, pentru a putea scrie, trebuie să se detașeze de lumea de afară.

Pentru asta, își închidea toate ferestrele și le acoperea cu panouri din plută, pentru a bloca orice sunet. Mai mult, celebrul scriitor avea obiceiul să scrie noaptea și să doarmă ziua.

4

Oameni celebri - Stonewall Jackson umbla mereu cu un braț ridicat

oameni celebri - stonewell2
Foto: National Interest

Stonewall Jackson, general confederat din timpul Războiului Civil american, se deplasa mereu cu unul dintre brațe ridicat.

Jackson credea că jumătate de corp este mai grea decât cealaltă jumătate și că, prin ridicarea brațului, sângele se va transfera dinspre acesta înspre alte părți ale corpului, ajutându-l să-și mențină echilibrul.

Alte surse istorice susțin că Jackson avea brațele inegale și că își ținea un braț ridicat pentru a distrage atenția.

Brațul ridicat i-a fost împușcat în primă bătălie de la Bull Run, iar mai apoi în bătălia de la Chancellorsvill, după care i-a fost amputat.

5

William Cuceritorul și cura de slăbire cu alcool

Oameni celebri - William Cuceritorul
Foto: History

Primul rege normand al Angliei, William Cuceritorul, s-a îngrășat atât de tare după ce a fost încoronat încât devenise ținta ironiilor regelui Franței.

Mai mult, calul menit să-l transporte abia mai reușea să facă față greutății. Pentru a slăbi, William a început o dietă strictă, care-i interzicea să mănânce și să bea orice, în afară de alcool.

Nu vom ști niciodată dacă dieta a dat rezultate pentru că William a căzut de pe cal și a murit în același an în care a început cura de slăbire.

Conform unor surse istorice, cadavrul regelui era atât de mare încât n-a încăput în sicriu.

6

Oameni celebri - Nikola Tesla nu suporta perlele

oameni celebri - nikola tesla
Foto: Medium

Inventatorul Nikola Tesla ura perlele atât de mult încât refuza să intre în contact cu femei care purtau astfel de bijuterii. Odată chiar și-a trimis secretara acasă pentru că purta perle.

Tesla mai era și obsedat de numărul trei și căuta să fie înconjurat de lucruri în grupuri de trei sau multipli de trei.

Obișnuia să înconjoare o clădire de trei ori înainte de a intra și folosea 18 șervețele pentru a-și șterge vesela.

Ca o ironie, celebrul inventator a murit în camera 3327 de la etajul 33 al unui hotel, cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani.

7

Antisocialul Henry Cavendish

oameni celebri
Foto: Wikimedia

Chimistul și fizicianul britanic Henry Cavenidish era atât de timid încât evita contactul cu oamenii, inclusiv cu servitoarele sale.

Obișnuia să comunice cu ele doar prin scrisori și a construit o scară separată pentru personalul care-l deservea.

Era atât de retras încât vecinii îl considerau anormal și și-au schimbat părerea doar după ce Cavendish a salvat o femeie care fusese atacată de o vacă.

Ieșea din casă doar ca să participe la seminarii științifice și nu primea niciodată musafiri, cu excepția membrilor asociațiilor din care făcea parte.

Timiditatea a fost unul dintre motivele pentru care Cavendish a evitat să intre în politică. Acest lucru l-a înfuriat atât de tare pe tatăl lui încât i-a tăiat alocația.


În continuare, descoperă mai multe despre cei mai excentrici oameni din istorie, iar apoi admiră 5 construcții ciudate construite de milionari excentrici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 oameni celebri și comportamentele lor excentrice”

Lasă un comentariu