7 muzicieni celebri care au sfârșit în circumstanțe misterioase

Au avut vieți tumultuoase, marcate de excese. Au fost adulați de sute de mii de fani din lumea întreagă și părea că au lumea la picioare, dar au sfârșit în mod tragic, înainte de vreme.

Iată cazurile unor muzicieni celebri care au decedat în circumstanțe încă neelucidate, care au dat naștere unui șir nesfârșit de controverse și teorii conspiraționiste.

1

Brian Jones, membru fondator al Rolling Stones (1969)

Foto: Getty

Brian Jones a fost geniul excentric din spatele unora dintre cele mai îndrăznețe melodii de pe primele albume ale trupei britanice Rolling Stones.

Din păcate, Brian Jones a sfârșit tragic în noaptea de 2 spre 3 iulie 1969, în circumstanțe suspecte. A fost descoperit de iubita sa, Anna Wohlin, înecat în piscina casei.

Autoritățile au stabilit că Jones s-a înecat accidental (medicul legist a dat de înțeles că Jones consumase droguri și alcool). La scurt timp după moartea muzicianului, au apărut zvonuri conform cărora Brian Jones ar fi fost victima unei crime.

În 1993, jurnalistul de investigații Scott Jones a lansat teoria conform căreia artistul a fost ucis de Frank Thorogood, un muncitor în construcții care executase o lucrare la casa lui Brian Jones chiar în acea zi.

Tot jurnalistul britanic a relatat că mai mulți oameni vizitaseră proprietatea muzicianului în noaptea dinspre 2 spre 3 iulie.

Mai mult, în dimineața de 3 iulie, un vecin ar fi observat un foc mare arzând în curtea lui Brian Jones, speculând că acolo ar fi fost arse documente importante.

În 2009, poliția a reexaminat cazul, dar a concluzionat că noile informații nu erau suficiente pentru a justifica schimbarea concluziei inițiale.

2

Jim Morrison, vocalistul trupei The Doors (1971)

Foto: Pinterest

La fel ca Brian Jones, Jim Morrison este membru al așa-numitului „Club 27” – al celebrităților care au încetat din viață la vârsta de 27 de ani.

În data de 3 iulie 1971, vocalistul trupei The Doors a fost găsit fără suflare în baia apartamentului din Paris în care locuia împreună cu iubita sa, Pamela Courson.

Cauza oficială a morții lui Morrison a fost infarctul cauzat de o supradoză de heroină, pe care o consumase alături de Courson în acea noapte. Însă moartea lui Jim Morrison rămâne subiect de speculație.

Prietenul starului rock, Sam Bernett, a afirmat că Morrison nu ar fi decedat acasă, ci în baia unui club parizian. Conform acestuia, Morrison ar fi luat o doză mare de heroină, care l-a ucis.

Pentru a mușamaliza decesul, cei care îi vânduseră drogurile au decis să îl ducă pe artist acasă, lăsându-l în baia locuinței, unde a fost descoperit ulterior.

Pe de altă parte, cântăreața Marianne Faithfull a afirmat mai târziu că cel responsabil pentru moartea lui Morrison era fostul ei iubit, traficantul de droguri Jean de Breiteuil.

Faithfull a povestit că ea și Breiteuil i-au făcut muzicianului o vizită acasă, pentru a-i livra heroină. Însă heroina era de puritate prea mare și l-a ucis. Nici afirmațiile lui Bernett, nici cele ale lui Faithfull nu au fost confirmate.

3

Gary Driscoll, bateristul trupei rock Rainbow (1987)

Foto: Pinterest

Pe 8 iunie 1987, Gary Driscoll a fost ucis în casa sa din Ithaca, New York, din motive necunoscute. Avea 41 de ani. Cazul uciderii lui Driscoll rămâne și acum nerezolvat, iar în spațiul public au apărut foarte puține informații despre ce s-a întâmplat.

Conform unei teorii, muzicianul ar fi fost ucis într-o altercație, pe fondul consumului de droguri. Potrivit unei alte teorii, Driscoll ar fi fost jupuit de viu în cadrul unui ritual ocult.

4

Chet Baker (1988)

Trompetistul și vocalistul de jazz Chet Baker a murit pe 13 mai 1988, după ce a căzut de la balconul unui hotel din Amsterdam.

Fiind vorba de un consumator de droguri notoriu, care avea mereu probleme financiare, este destul de ușor de presupus că moartea lui Baker a avut legătură cu stupefiantele.

De altfel, polițiștii care au anchetat cazul au descoperit heroină și cocaină în camera sa de hotel. Deși moartea lui Baker a fost considerată accidentală, există unele voci care spun că muzicianul a fost ucis de traficanții de droguri.

Această ipoteză este alimentată și de faptul că, la sfârșitul anilor ’60, Chet Baker a fost bătut atât de rău din cauza unor probleme legate de droguri, încât a rămas fără majoritatea dinților.

5

Richey Edwards, chitaristul trupei Manic Street Preachers (1995)

Richey Edwards era cunoscut ca având probleme psihice. Pe 1 februarie 1995, chiar înainte ca trupa să plece într-un turneu de promovare în SUA, Edwards a dispărut.

Pe 14 februarie, mașina sa a fost găsită abandonată lângă Podul Severn, din comitatul englez Glouchestershire, un loc popular în rândul sinucigașilor. Bateria era complet descărcată, semn că cineva o folosise intens, probabil locuind în mașină.

Foto: Pinterest

Totuși, Edwards nu a fost găsit. Unii sunt de părere că artistul s-a sinucis, în timp ce alții cred că este încă în viață.

În cele două săptămâni de dinaintea dispariției sale, Edwards a retras în zilnic câte 200 de lire din cont, semn că avea nevoie de bani pentru ceva. Mai mult, prietenii lui au afirmat că, deși avea probleme, artistul nu s-ar fi sinucis:

„În ceea ce privește sinuciderea, așa ceva nu-mi trece prin cap. Pentru că sunt mai puternic decât atât. Sunt o persoană slabă, dar pot suporta durerea”, ar fi spus Edwards.

Nimeni nu știe care a fost soarta artistului. Familia lui l-a declarat mort în 2008.

6

Tupac Shakur (1996)

Moartea prin împușcare a rapper-ului Tupac Shakur a stârnit numeroase teorii ale conspirației. S-a zvonit că a fost victima unei dispute între bande, iar alții au spus că moartea lui a fost comandată de mogulii industriei muzicale.

În cartea sa din 2011, intitulată „Murder Rap”, fostul detectiv Greg Kading, de la poliția din Los Angeles, susține că are dovezi că rapper-ul Sean „Puffy” Combs și producătorul Suge Knight sunt responsabili de moartea lui Tupac Shakur.

Potrivit lu Kading, autoritățile din Los Angeles ar fi mușamalizat cazul. Într-un email trimis în 2011 jurnaliștilor de la LA Weekly, Combs a negat acuzațiile: „Această poveste este pură ficțiune și complet ridicolă”.

Deși se presupune că unul dintre cântecele lui Tupac Shakur conținea mesajul ascuns „Suge m-a împușcat”, nu s-au găsit dovezi clare care să-l lege pe Knight de moartea rapper-ului.

Knight însuși a negat că l-ar fi ucis pe Tupac Shakur, și a declarat (probabil în glumă) pentru TMZ că rapper-ul este încă viu.

În mod bizar, dosarele FBI făcute publice în 2011 au relevat că Tupac Shakur primise amenințări cu moartea din partea Ligii de Apărare a Evreilor. În orice caz, moartea celebrului rapper rămâne neelucidată.

7

Biggie Smalls (1997)

Foto: Pinterest

Un alt rapper american a cărui moarte este învăluită în mister este Biggie Smalls (Christopher Wallace, cunoscut și ca The Notorious BIG). Biggie Smalls a fost împușcat în mașina sa pe 9 martie 1997, după ce a plecat de la o petrecere.

Unii au emis teoria că agenții guvernamentali i-au ucis pe Tupac și pe Biggie pentru a pune capăt luptelor dintre bandele de pe Coasta de Est și Coasta de Vest.

Dosarele FBI privind moartea rapper-ului fac referire la tipul foarte rar de gloanțe folosite la comiterea acestei crime, gloanțe care au fost găsite și în casa polițistului David Mack.

La momentul crimei, Mack avea și un al doilea loc de muncă: era garda de corp a lui Suge Knight. De asemenea, agenții FBI au descoperit că Mack deținea un autoturism Chevrolet Impala negru, același model cu al trăgătorului.

În 2005, familia lui Smalls l-a dat în judecată pe Mack, însă tribunalul a respins cazul. Fostul detectiv Russel Poole este un susținător vehement al teoriei conform căreia Knight a ordonat unor asasini – posibil lui Mack – să comită crima.

Până acum, Mack nu a fost pus sub acuzare pentru uciderea lui Smalls și continuă să susțină că este nevinovat. De asemenea, Knight a negat că ar fi ordonat moartea lui Smalls.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 muzicieni celebri care au sfârșit în circumstanțe misterioase”

  1. Au murit ori în propria lor voma, ori au fost uciși de industria muzicala (care este a ocultei), cum a fost, spre exemplu, cu Tupac.

    Răspunde

Lasă un comentariu