Arheologia ne-a pus de multe ori în fața unor descoperiri ale căror mistere dăinuie chiar și în ziua de azi. Există nenumărate episoade interesante ale trecutului care ascund unele secrete pe care, probabil, nu le vom afla niciodată.
Mai jos poți vedea șapte dintre misterele istorice care au fost intens dezbătute de savanți.
Scrierea Rongorongo

Mulți au auzit de statuile Moai de pe Insula Paștelui, însă puțini cunosc celălalt mister asociat cu această insulă: tăblițele cu inscripții în Rongorongo, scrierea hieroglifică a locuitorilor timpurii ai aceste regiuni.
Existența scrierii Rongorongo este un lucru ciudat, dat fiind faptul că niciun alt popor oceanic nu folosea scrierea la acea vreme. Din nefericire, înțelesul textelor de pe tăblițe s-a pierdut, pentru că o epidemie de varicelă introdusă pe insulă de soldații din Peru a decimat populația băștinașă, Rapa Nui.
La vremea la care au fost descoperite tăblițele cu simboluri Rongorongo (în secolul XIX), nimeni de pe insulă nu mai știa să le citească.
Orașul dispărut Helike

Spre sfârșitul secolului II, scriitorul grec Pausanias a descris cum (cu 400 – 500 de ani mai înainte), într-o noapte, un cutremur puternic a distrus orașul Helike, iar un tsunami a măturat ce mai rămas din metropola cândva înfloritoare.
Orașul, capitala Ligii Aheene, era un centru de închinare dedicat zeului antic Poseidon, stăpânul mărilor. Nu există alte mențiuni despre acest oraș până în 1861, când un arheolog a descoperit niște obiecte furate despre care se crede că proveneau din Helike: o monedă de bronz cu efigia inconfundabilă a lui Poseidon.
În 2001, doi arheologi au reușit să localizeze ruinele orașului Helike sub noroiul și pietrișul de pe coastă, și acum încearcă să-și facă o imagine despre ascensiunea și decăderea bruscă a așezării care a fost denumită „adevărata Atlantidă”.
Cadavrele de mlaștină

Denumirea generică de „cadavre de mlaștină” desemnează sutele de cadavre antice îngropate în mlaștinile din nordul Europei. Sunt incredibil de bine conservate, iar unele datează de 2.000 de ani.
Pe multe dintre acestea există semne de tortură, ceea ce i-a făcut pe unii cercetători să postuleze faptul că aceste persoane au fost victimele unor sacrificii rituale.
Prăbușirea minoenilor

Minoenii sunt cel mai bine cunoscuți pentru legenda lui Tezeu și a Minotaurului, însă cel mai interesant lucru este prăbușirea acestei civilizații cândva mărețe.
Mulți istorici se concentrează asupra prăbușirii Imperiului Roman, însă declinul minoenilor este un mister și mai mare. Cu 3.500 de ani în urmă, insula a fost zguduită de o erupție vulcanică uriașă, care s-a petrecut pe insula învecinată, Thera.
Arheologii au descoperit tăblițe care au arătat că minoenii au rezistat încă 50 de ani după erupție, apoi au dispărut definitiv.
Teoriile privitoare la sfârșitul lor spun că cenușa vulcanică a acoperit insula și a devastat recoltele sau că societatea, slăbită de dezastru, a fost, în cele din urmă, ocupată de greci.
Pietrele de la Carnac

Toată lumea a auzit de Stonehenge, însă puțini cunosc pietrele de la Carnac. Este vorba de 3.000 de pietre megalitice dispuse în linii drepte pe o distanță de 12 kilometri pe coasta bretonă, în nord-vestul Franței.
Mitologia privitoare la aceste pietre spune că vrăjitorul Merlin a transformat soldații din legiunile romane în pietre. Unele tentative de a explica fenomenul sugerează că pietrele ar fi un detector de cutremure sofisticat.
Identitatea oamenilor din neolitic care au construit ansamblul este necunoscută.
Mumiile din Tarim

La începutul anilor ’90, s-a făcut o descoperire uimitoare: în bazinul Tarim, în vestul Chinei, au fost găsite câteva mumii vechi de 2.000 de ani.
Însă și mai ciudat este faptul că mumiile aveau părul blond și nasurile lungi. În 1993, profesorul Victor Mair a prelevat ADN de la mumii și testele sale au confirmat că toate cadavrele erau de sorginte genetică europeană.
Texte chineze din mileniul I î.e.n. menționează grupuri de caucazieni care trăiau în estul îndepărtat și care sunt denumite Bai, Yeuzhi și Toharieni. Însă nicio sursă nu spune cum sau de ce au ajuns acolo.
Dispariția civilizației din Valea Indului

Civilizația antică din Valea Indului se întindea din vestul Indiei până în teritoriul de azi al Afganistanului și avea o populație de peste 5 milioane de oameni.
Această civilizație, cea mai veche din India, era cu adevărat impresionantă. Prăbușirea sa inexplicabilă și bruscă rivalizează cu declinul civilizației Maya.
Acești oameni aveau o civilizație avansată, cu un sistem de canalizare foarte sofisticat și băi imaculate. Nu există până acum dovezi arheologice despre existența unor armate, sclavi, conflicte sau alte aspecte ale altor civilizații antice.
Nimeni nu știe care a fost soarta acestor oameni.