Cele șapte minuni ale lumii antice: Vestigii ale excelenței

Cele șapte minuni ale lumii antice au fost pomenite de savanți, scriitori și artiști începând cel puțin cu anul 200 î.e.n. Aceste minuni arhitecturale, cum ar fi piramidele din Egipt, erau monumente ale măiestriei umane, construite de imperiile mediteraneene și cele din Orientul Mijlociu cu ajutorul uneltelor primitive și al muncii manuale.

Toate aceste minuni ale lumii antice au dispărut, cu o singură excepție: Piramida lui Kheops, din Egipt.

1. Marea piramidă de la Gizeh

minuni ale lumii antice marea piramida
Foto: Pinterest

Edificată în jurul anului 2650 î.e.n., potrivit unor estimări, Marea Piramidă din Egipt este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care mai există astăzi. Când a fost terminată, piramida avea exteriorul finisat cu piatră albă și atingea înălțimea de 146 de metri.

Arheologii estimează că lucrările au durat 20 de ani și se crede că piramida a fost construită în onoarea faraonului Kheops (Khufu, în egipteană). Dar, în pofida presupunerii că piramida a fost un mormânt, în interior nu s-au găsit nici inscripții, nici vreo mumie care să confirme această teorie.

2. Minuni ale lumii antice – Farul din Alexandria

farul din alexandria
Foto: Wikimedia

Construit în jurul anului 280 î.e.n., Farul din Alexandria avea aproximativ 120 de metri înălțime și străjuia acest oraș portuar din Egiptul Antic. Timp de secole, a fost considerat cea mai înaltă clădire din lume.

Timpul și numeroasele cutremure au afectat structura, care a devenit în timp o ruină. În 1480, materiale din Far au fost folosite pentru a construi Citadela Qaitbay, o fortăreață care încă stă în picioare pe insula Pharos.

Dintre cele șapte minuni ale lumii antice, una singură mai dăinuie astăzi.

3. Colosul din Rhodos

colosul din rodos
Foto: Wikimedia

Această statuie din bronz și fier înfățișându-l pe zeul grec Helios a fost construită în orașul grecesc Rhodos în 280 î.e.n., ca monument de război.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Aflată în spatele portului orașului, statuia avea înălțimea de aproape 30 de metri, similară cu a Statuii Libertății. Colosul a fost distrus de un cutremur în 226 î.e.n.

4. Mausoleul din Halicarnas

minuni ale lumii antice mausoleul din halicarnas
Foto: Wikimedia

Situat în locația în care azi se află orașul modern Bodrum din sud-vestul Turciei, mausoleul a fost construit în jurul anului 350 î.e.n. Inițial, se numea Mormântul lui Mausolus, și era destinat unui conducător persan și soției acestuia.

Structura a fost distrusă de o serie de cutremure dintre secolele XII și XV și a fost ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice care a fost distrusă.

5. Templul lui Artemis din Efes

minuni ale lumii antice templul lui artemis din efes
Foto: Wikimedia

Templul lui Artemis era situat lângă orașul Selcuk de azi (din vestul Turciei) și a fost construit în cinstea zeiței vânătorii. Istoricii nu știu când a fost ridicat templul, însă știu că a fost distrus de o inundație în secolul VII î.e.n.

Un al doilea templu a rezistat din 550 î.e.n. până în 356 î.e.n., când a ars în întregime. Un alt templu, construit imediat după aceea, a fost distrus în 268 de către invadatorii goți.

6. Statuia lui Zeus din Olimpia

minuni ale lumii antice statuia lui zeus din olimpia
Foto: Wikimedia

Construită în jurul anului 435 î.e.n. de Fidias, cel mai mare sculptor al lumii antice, această creație de aur, fildeș și lemn avea o înălțime de peste 12 metri și îl înfățișa pe Zeus așezat pe un tron de cedru.

Statuia a fost pierdută sau distrusă cândva în secolul V, și există foarte puține imagini istorice care să o reprezinte.

7. Grădinile suspendate ale Babilonului

minuni ale lumii antice gradinile suspendate din babilon
Foto: Wikimedia

Nu se știu prea multe despre Grădinile suspendate ale Babilonului, despre care se spune că se aflau în Irakul de azi. Se poate să fi fost ridicate de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea, în jurul anului 600 î.e.n., sau de către regele asirian Sanehrib în jurul anului 700 î.e.n.

Însă arheologii nu au găsit dovezi clare care să confirme faptul că grădinile au existat cu adevărat.

De la minuni ale lumii antice la minunile lumii moderne

Caută pe internet și vei găsi o listă inepuizabilă cu minuni ale lumii moderne (iată și coordonateleGoogle Earth ale unor locuri legate de evenimente istorice importante). Unele se concentrează pe minuni naturale, altele pe structuri ridicate de om.

Poate că cel mai notabil exemplu de astfel de listă a fost compilat în 1994 de Societatea Americană a Inginerilor Civili. Lista lor cuprinde minunile arhitecturale ale secolului XX.

Include Tunelul de sub Canalul Mânecii dintre Anglia și Franța, Turnul CN din Toronto, clădirea Empire State, Podul Golden Gate, Barajul Itaipu dintre Brazilia și Paraguay, lucrările de îndiguire ale olandezilor și Canalul Panama.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu