7 lucruri surprinzătoare petrecute la scurt timp după ce Hitler s-a sinucis

La 30 aprilie 1945, potrivit documentelor oficiale, Adolf Hitler și-a luat viața în buncărul său din Berlin. Impactul sinuciderii lui Hitler asupra războiului a fost mai mult emoțional decât strategic. Hitler s-a sinucis pentru că a înțeles că era inevitabil să fie capturat.

Totuși, sinuciderea lui a avut numeroase consecințe la nivel individual și colectiv. Atât oficialii guvernamentali cu funcții importante, cât și germani obișnuiți au avut reacții radicale și dintre cele mai diverse la aflarea veștii că Hitler a murit.

Unii oficiali au calculat că era mai bine să moară, pentru a evita arestarea și tragerea la răspundere pentru crimele celui de-Al Treilea Reich. Iată, deci, câteva dintre lucrurile care s-au întâmplat la scurt timp după ce Adolf Hitler s-a sinucis.

1

Adjuncții lui Hitler au petrecut ore în șir arzându-i cadavrul

Soldați americani la locul unde au fors arse trupurile lui Hitler și Eva Braun. Foto: Revista Life

Când Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis, în după-amiaza zilei de 30 aprilie 1945, un simplu detaliu logistic a devenit o sursă de panică în rândul grupului de ofițeri care au fost acuzați de distrugerea trupului său.

Hitler i-a spus asistentului Martin Bormann că el și Eva urmau să fie incinerați cât mai repede posibil, astfel încât trupurile lor să nu poată fi niciodată găsite de către Aliați. Problema imediată cu care se confruntau oamenii lui Hitler era că nu știau de unde să găsească benzină pentru a îndeplini această sarcină.

Rușii erau atât de aproape de buncăr, încât încercarea de a aduce combustibilul din altă parte a Berlinului era o sarcină imposibilă. Singura opțiune a fost scoaterea combustibilului din vehiculele avariate din garajul buncărului, mașini care erau acoperite de moloz.

Aproximativ 200 de litri au fost extrași rapid și plasați lângă intrarea în buncăr. Șoferul lui Hitler, Erich Kempka, Otto Gunsche și Hans Linge au așezat cadavrul lui Hitler și cel al Evei Braun în curte, în timp ce rușii bombardau zona.

Cei trei au turnat benzină peste ambele corpuri și au aprins totul cu o cârpă îmbibată în benzină, supravegheați fiind de Bormann și Joseph Goebbels. Corpurile nu au ars complet imediat, așa că grupul a repetat procesul de-a lungul după-amiezii, turnând litri de benzină pe cele două trupuri fără viață.

2

Himmler și Göring au fugit înainte de sinuciderea lui Hitler

Ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich au declanșat diferite încercări ale oamenilor politici de a negocia cu Aliații, pentru a evita pedepsele după război. Când Hitler a auzit de trădările lui Hermann Göring și Heinrich Himmler, care au fugit din Berlin după petrecerea dată în cinstea aniversării liderului german, și-a arătat disprețul și furia sa față de aceștia.

În mod surprinzător, amiralul Karl Dönitz a fost numit noul președinte al Reich-ului, iar Joseph Goebbels a devenit noul cancelar. Martin Bormann a fost numit executor al testamentului lui Hitler.

Hermann Göring (stânga) și Heinrich Himmler. Foto: Wikimedia

Acesta i-a exclus pe Göring și Himmler din partid și a anulat ordinul prin care Göring era desemnat succesor. Câteva zile mai târziu, Karl Dönitz a preluat funcția de șef al guvernului german.

3

Joseph și Magda Goebbels și-au omorât cei șase copii, apoi s-ai sinucis

Când Hitler s-a împușcat, ministrul propagandei, Joseph Goebbels, și soția sa, Magda, au decis nu numai că se vor sinucide, ci și că își vor ucide cei șase copii. Magda, în special, era hotărâtă să facă acest lucru, fiind oripilată de gândul că, altfel, micuții ar fi urmat să aibă parte de o viață plină de dispreț.

Prin urmare, l-a forțat pe un ofițer SS cu studii în stomatologie, Helmut Kunz, repartizat la Cancelaria Reich-ului, să o ajute să îi omoare pe copii. Kunz a refuzat inițial și chiar a fugit din buncăr pentru a evita sarcina oribilă.

Însă, înainte de a fugi, Magda l-a amenințat că îi va spune soțului ei despre dezertare. Așa că Helmut Kunz s-a întors.

În seara zilei de de 1 mai 1945, în timp ce copiii se pregăteau de culcare, Magda i-a ordonat lui Kunz să-i sedeze cu morfină. În timp ce erau inconștienți, fiecare copil a fost forțat să ingereze o capsulă de cianură.

Se crede că cianura le-a fost administrată de Magda – ajutată de un alt medic, Ludwig Stumpfegger. Câteva minute mai târziu, în jurul orei 20:15, Joseph și Magda au intrat în grădina Cancelariei, însoțiți de Gunther Schwagerman.

Familia lui Joseph și Magda Goebbels. Foto: Wikimedia

Magda a luat otravă și a fost împușcată în cap de soțul ei. Goebbels s-a împușcat singur în cap, după care Schwagermann a ordonat unui soldat să-l împuște din nou pe Goebbels, pentru a se asigura că a murit. Magda și Joseph Goebbels au fost apoi parțial arși.

Stumpfegger a murit în timp ce încerca să scape de rușii din Berlin; Kunz a supraviețuit și a fost în cele din urmă judecat pentru că a participat la uciderea copiilor Goebbels, însă a fost achitat, instanța consemnând că ofițerul a fost constrâns de soții Goebbels.

4

Iosif Stalin a trimis o echipă de anchetatori să găsească trupul lui Hitler

Stalin căuta dovada de netăgăduit a dispariției rivalului său – dovadă fizică. Prin urmare, le-a ordonat anchetatorilor din SMERSH să aducă o probă tangibilă a morții lui Hitler.

În data de 2 mai 1945, agenții SMERSH au închis grădina Cancelariei și zona buncărului și au început o căutare sistematică. După trei zile, un ofițer rus a dezgropat ceea ce păreau a fi cadavrele a doi câini, apoi rămășițele lui Hitler și Eva Braun.

Arse prea rău pentru a fi identificate, cadavrele au fost mutate într-un loc secret, unde maxilarul lui Hitler a fost îndepărtat. Rămășițele dentare ale lui Hitler au fost analizate, potrivindu-se cu amprentele dentare prelevate anterior și păstrate în fișa lui medicală.

Anchetatorii au reținut-o pe asistenta dentistului lui Hitler, Käthe Hausermann, aceasta fiind ulterior condamnată la 10 ani de detenție în lagărele de muncă sovietice.

Deși Stalin știa adevărul și a acceptat sfârșitul lui Hitler, l-a anunțat niciodată public, preferând în schimb să promoveze diferite zvonuri despre evadarea lui Hitler în Argentina, Spania sau în alte părți ale lumii.

Este posibil ca Stalin să fi folosit această strategie pentru a-și susține propria agendă politică de menținere a tensiunii între alte puteri mondiale.

5

După ce Hitler a murit, în Germania a avut loc un val de sinucideri

Viceprimarul din Leipzig, Ernst Kurt Lisso, soția și fiica lor s-au sinucis când trupele americane intrau în oraș. Foto: Wikimedia

Mulți alți naziști și-au luat viața. Primarul din Leipzig, soția lui și mulți alți oficiali au participat la o petrecere în primărie, apoi s-au sinucis, înghițind otravă. La Demmin, aproximativ 1.000 de civili și-au luat viața în mai puțin de 72 de ore, înainte ca orașul să ajungă să cadă sub stăpânirea rușilor.

Ernst-Robert Grawitz, un medic nazist implicat în experimentele din lagărele de concentrare, s-a așezat cu soția sa la masă și a detonat două grenade, ucigându-și întreaga familie. În toată Germania, mii de oameni, fie naziști înflăcărați care nu puteau suporta ideea de înfrângere, fie persoane nevinovate panicate de apropierea rușilor, au ales sinuciderea.

6

Generalul Walther Wenck a purtat o bătălie pe care știa că o să o piardă, pentru a le permite germanilor să fugă din Berlin

În Berlin, câteva unități au continuat să lupte chiar și după sinuciderea lui Hitler. Aceste trupe erau formate în mare parte din adolescenți și bărbați mai în vârstă, care aveau sarcina de a îi opri pe ruși să pună stăpânire pe capitală. Dezertarea din aceste unități era pedepsită cu execuția pe loc.

Chiar și după ce rușii au înconjurat orașul, forțelor germane ale Armatei a XII-a, sub conducerea lui Walther Wenck, li s-a ordonat să nu mai lupte cu americanii pe frontul de vest și să se întoarcă în Berlin.

Acest lucru a fost făcut pentru a le permite cât mai multor civili și soldați să se îndrepte spre zonele occidentale controlate de SUA și Marea Britanie. Nimeni nu își dorea să fie pe un teritoriu controlat de ruși. Se crede că sute de mii de civili germani au fugit astfel din țară.

7

Himmler a fost prins încercând să se amestece printre civilii care fugeau

Heinrich Himmler a început în secret, la sfârșitul anului 1944, să caute soluții pentru a scăpa de responsabilitatea deciziilor pe care le-a luat cât timp s-a aflat la putere. Deși a fost hotărârea lui Hitler să lupte până în ultimul moment, până la sfârșitul anului 1944, asistenții lui Himmler făceau cunoscut faptul că șeful SS știa că războiul era pierdut și căuta o ieșire.

Himmler s-a arăta chiar dispus să discute cu Aliații despre un posibil acord de pace. Când Hitler a aflat de încercările lui Himmler, a avut un acces de furie.

Himmler (dreapta) inspectând un lagăr pentru prizonieri de război. Foto: Wikimedia

L-a exclus pe Himmler din toate posturile guvernamentale, l-a dat afară din partid și a ordonat arestarea lui. De asemenea, a ordonat ofițerului de legătură al lui Himmler, Hermann Fegelein (care era căsătorit cu Gretl, sora Evei Braun), să îl omoare.

În tot acest timp, Himmler își pusese în aplicare planul disperat, încercând să se amestece printre germanii care fugeau în Occident. Și-a ras mustața, și-a pus un petic pe un ochi, a renunțat la ochelari și s-a îndreptat spre zona britanică din nordul Germaniei.

Reținut la un punct de control, Himmler a fost audiat și și-a recunoscut identitatea. Când a fost percheziționat, un medic a detectat asupra lui o capsulă de cianură. Cu toate acestea, Himmler a reușit să o înghită și a murit după câteva minute.

Trupul lui a fost îngropat într-un mormânt nemarcat, lângă Luneburg.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „7 lucruri surprinzătoare petrecute la scurt timp după ce Hitler s-a sinucis”

  1. Te pricepi de minune sa scoti esentialul informatiei, sa o „cureti” de detalii nesemnificative si sa ne-o prezinti intr-o maniera care sa ne starneasca mereu curiozitatea. Multumesc pentru tot ce faci!

    Răspunde
  2. Multumesc pentru acest scurt dar important document despre ,acei diabolici monstrii ai istoriei .
    Din pacate , multi chiar foarte multi , au fost luati ostatici de americani si apoi eliberati , pentru ca erau specialisti in diverse domenii . Unii ,chiar in Germania de atunci au fost eliberati dupa cativa ani de detentie , reabilitati , ajungand in functii importante in administratia locala sau alte diverse domenii. Cand s-a inceput reconstructia , cu ajutorul fostilor dusmani (Anglia si America ) acum prieteni ,Germania reusind astfel sa devina cel mai important si mai puternic stat european .
    Dreptatea ??

    Răspunde

Lasă un comentariu