7 lucruri incredibile pe care nici măcar profesorii nu le cunosc

În epoca internetului, oricine poate afla o sumedenie de amănunte curioase despre lumea care ne înconjoară. Totuși, unele lucruri sunt foarte greu de crezut, chiar dacă au fost studiate în amănunt și confirmate de lumea științei.

De exemplu, faptul că urșii albi nu sunt deloc albi și că ciupercile sunt mai mult animale decât plante. În acest articol îți prezentăm șapte lucruri incredibile (dar adevărate) pe care, cel mai probabil, nu le-ai învățat la școală.

1

38 de minute ca să străbați Pământul la interior

Planeta
Foto: The Lutheran World Federation

În urma unei serii de calcule, fizicienii de la Universitatea McGill din Montreal au ajuns la concluzia că unei persoane i-ar lua (doar) 38 de minute și 11 secunde ca să ajungă pe cealaltă parte a planetei, dacă ar cădea printr-o ipotetică gaură apărută în Pământ.

Practic, în cădere, viteza pe care ar atinge-o respectiva persoană ar fi de peste 8 kilometri pe secundă.

2

Când se află într-un loc necunoscut, oamenii au tendința de a merge spre dreapta

lucruri incredibile
Foto: Pinterest

Profesorul de psihologie Stephen Bitgood susține că, atunci când se află într-o zonă necunoscută, dreptacii (adică aproximativ 90% din populația adultă) au tendința de a merge la dreapta.

Acest principiu este exploatat de către specialiștii în marketing, care plasează produsele pe rafturi de la stânga la dreapta, începând cu cele mai ieftine și terminând cu cele mai scumpe.

Astfel, ei plasează produsele mai scumpe în partea pe care e cel mai probabil să o aleagă majoritatea consumatorilor.

3

Lucruri incredibile - Șobolanii râd atunci când sunt gâdilați

lucruri incredibile
Foto: Pinterest

Savanții au descoperit că, în afară de oameni, șobolanii sunt singurele alte mamifere care pot să râdă atunci când sunt gâdilate.

Totuși, șobolanii râd numai atunci când se află într-o dispoziție bună. Dacă sunt în depresie sau înspăimântați, reacția la gâdilături este în mod semnificativ mai slabă.

4

Blana urșilor polari nu este albă

lucruri incredibile
Foto: Onedio

Contrar convingerilor majorității, blana urșilor polari nu este albă, ci semitransparentă. Acest lucru se datorează lipsei de pigmenți din părul acestor animale.

Spre deosebire de blană, pielea urșilor polari este neagră, ceea ce îi ajută să mențină căldura. Aceasta, deoarece negrul absoarbe mai ușor razele soarelui și grăbește procesul de uscare a blănii după ce ursul a înotat.

5

Vrei să slăbești? Inspiră, expiră!

Respiratie
Foto: ZYTO

Grăsimea poate fi eliminată din organismul uman și prin intermediu plămânilor, nu doar prin arderile interne care o transformă în energie. Asta au demonstrat biochimiștii australieni, după ce au desfășurat o serie de experimente.

Oamenii de știință au studiat traseul urmat de grăsimea din corpul uman și au aflat că plămânii sunt principalul organ asociat cu procesul de slăbire. Mecanismul este simplu, susțin ei.

Grăsimile din alimente sunt stocate în organism sub forma unor celule, care intră în componența trigliceridelor. Acestea din urmă sunt alcătuite din trei tipuri de atomi: carbon, hidrogen și oxigen.

Atunci când trigliceridele se descompun, o cincime formează apă, iar celelalte patru cincimi formează dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este eliminat din corp prin procesul de respirație, de aceea plămânii au o importanță atât de mare în menținerea greutății.

6

Alice în Țara Minunilor nu e doar o carte, ci și o boală rară

lucruri incredibile
Foto: 123RF

Sindromul „Alice în Țara Minunilor” este o boală neurologică rară, caracterizată printr-o percepție distorsionată a lumii. Cei care suferă de această maladie pot vedea obiectele mari ca fiind mici, în timp ce obiectele minuscule le pot părea gigantice.

Boala a fost observată și clasificată ca afecțiune distinctă în 1955. Poți afla mai multe despre acest subiect din articolul: Ce înseamnă „s-o iei razna”: 5 tulburări psihice de care n-ai mai auzit.

7

Ghici, ciupercă, ce-i?

Ciuperci
Foto: Discover Magazine

Prin structura lor, ciupercile sunt mai degrabă animale. Deși pare imposibil, studiile de genetică moleculară au arătat că structura lor celulară este mai apropiată de cea a animalelor decât de cea a plantelor.

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu