7 lucruri cu adevărat curioase despre lumea în care trăim

În epoca internetului, oricine poate afla o sumedenie de amănunte interesante despre lumea care ne înconjoară. Totuși, unele lucruri sunt foarte greu de crezut, chiar dacă au fost studiate în amănunt și confirmate de știință.

De exemplu, faptul că urșii albi nu sunt tocmai albi sau că ciupercile sunt mai mult animale decât plante. În acest articol îți prezentăm șapte lucruri aparent incredibile, dar adevărate și numai bune să-ți potolească setea de cunoaștere.

1

38 de minute ca să străbați Pământul la interior

Planeta
Foto: The Lutheran World Federation

În urma unei serii de calcule, fizicienii de la Universitatea McGill din Montreal au ajuns la concluzia că unei persoane i-ar lua (doar) 38 de minute și 11 secunde ca să ajungă pe cealaltă parte a planetei, dacă ar cădea printr-o ipotetică gaură apărută în Pământ.

Practic, în cădere, viteza pe care ar atinge-o respectiva persoană ar fi de peste 8 kilometri pe secundă.

2

Când se află într-un loc necunoscut, oamenii au tendința să meargă spre dreapta

lucruri incredibile
Foto: Pinterest

Profesorul de psihologie Stephen Bitgood susține că, atunci când se află într-o zonă necunoscută, dreptacii (adică aproximativ 90% din populația adultă) au tendința de a merge la dreapta.

Acest principiu este exploatat de către specialiștii în marketing, care plasează produsele pe rafturi de la stânga la dreapta, începând cu cele mai ieftine și terminând cu cele mai scumpe.

Astfel, ei plasează produsele mai scumpe în partea pe care e cel mai probabil să o aleagă majoritatea consumatorilor.

3

Șobolanii „râd” atunci când sunt gâdilați

lucruri incredibile
Foto: Pinterest

Savanții au descoperit că, în afară de oameni, șobolanii sunt singurele mamifere care pot să „chicotească” atunci când sunt gâdilate.

Totuși, șobolanii scot aceste sunete numai atunci când se află într-o dispoziție bună. Dacă sunt în depresie sau înspăimântați, reacția la atingere este mult mai slabă.

4

Blana urșilor polari nu este albă

Contrar convingerilor majorității, blana urșilor polari nu este albă, ci semitransparentă. Acest lucru se datorează lipsei de pigmenți din părul acestor animale.

lucruri incredibile
Foto: Onedio

Spre deosebire de blană, pielea urșilor polari este neagră, ceea ce îi ajută să mențină căldura. Aceasta, deoarece negrul absoarbe mai ușor razele soarelui și grăbește procesul de uscare a blănii după ce ursul iese din apă.

5

Vrei să slăbești? Inspiră, expiră!

Respiratie
Foto: ZYTO

Grăsimea poate fi eliminată din organismul uman și prin intermediu plămânilor, nu doar prin arderile interne care o transformă în energie. Asta au demonstrat biochimiștii australieni, după ce au desfășurat o serie de experimente.

Oamenii de știință au studiat traseul urmat de grăsimea din corpul uman și au aflat că plămânii sunt principalul organ asociat cu procesul de slăbire. Mecanismul este simplu, susțin ei.

Grăsimile din alimente sunt stocate în organism sub forma unor celule, care intră în componența trigliceridelor. Acestea din urmă sunt alcătuite din trei tipuri de atomi: carbon, hidrogen și oxigen.

Atunci când trigliceridele se descompun, o cincime formează apă, iar celelalte patru cincimi formează dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este eliminat din corp prin procesul de respirație, de aceea plămânii au o importanță atât de mare în menținerea greutății.

6

Alice în Țara Minunilor nu e doar o carte, ci și o boală rară

lucruri incredibile
Foto: 123RF

Sindromul „Alice în Țara Minunilor” este o boală neurologică rară, caracterizată printr-o percepție distorsionată a lumii. Cei care suferă de această maladie pot vedea obiectele mari ca fiind mici, în timp ce obiectele minuscule le par gigantice.

Fenomenul a fost observat și clasificat ca afecțiune în 1955. Poți afla mai multe despre acest subiect din articolul: Ce înseamnă „s-o iei razna”: 5 tulburări psihice de care n-ai mai auzit.

7

Ghici, ciupercă, ce-i?

Ciuperci
Foto: Discover Magazine

Prin structura lor, ciupercile sunt mai degrabă animale. Deși pare imposibil, studiile de genetică moleculară au arătat că structura lor celulară este mai apropiată de cea a animalelor decât de cea a plantelor.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „7 lucruri cu adevărat curioase despre lumea în care trăim”

  1. Dacă ar cădea printr-o ipotetică gaură,viteza de cădere ar scădea deoarece se reduce ,treptat,forța gravitațională.Din centrul pământului ar trebui tras(ridicat)deoarece intervine forța gravitațională din partea opusă.

    Răspunde

Lasă un comentariu