7 lucruri greșite pe care le credem despre animale

De la ideea că bufnițele își pot întoarce capul 360 de grade până la faptul că pisicile nu știu să înoate, în acest articol îți prezentăm șapte lucruri greșite pe care mulți oameni le cred despre animale.

1

Bufnițele nu își pot întoarce capul la 360 de grade

Bufnita
Foto: The Atlantic

Este adevărat că bufnițele au o mobilitate extraordinară, însă nu își pot roti capul 360 de grade, așa cum cred mulți în mod eronat.

Bufnițele își pot întoarce capul 270 de grade la dreapta și la stânga fără să-și rupă vase de sânge sau tendoane. Comparată cu cele 70 de grade de rotire de care este capabil omul, mobilitatea acestor păsări este într-adevăr impresionantă.

2

Pinguinii nu sunt monogami

În ciuda răspândirii acestei idei, pinguinii nu sunt monogami. De fapt, circa 85% dintre pinguinii imperiali și 71% dintre pinguinii regali își schimbă partenerii în fiecare sezon de reproducere.

Conform unui studiu realizat pe 19 pinguini Gentoo, păsările se comportă ca și când ar fi monogame, dar ADN-ul puilor lor a relevat că își „înșală” partenerii.

3

Furnicarul nu se hrănește prin nas

Furnicar
Foto: Britannica

Faptul că furnicarii consumă furnici prin nas este doar o idee absurdă. De fapt, furnicarii își folosesc ghearele pentru a distruge mușuroaiele, iar apoi fac uz de limbă (foarte lungă și lipicioasă) ca să adune insectele.

Ceea ce pare a fi o trompă (un nas) este, de fapt, întregul bot. Furnicarii nu au dinți și înghit până la 35.000 de furnici în fiecare zi.

4

Vulturii nu urmăresc animalele pe moarte

În multe filme și desene animate apar vulturi care urmăresc animale sau oameni pe cale să moară, pentru a se hrăni cu carnea lor. Deși ne este familiară multora dintre noi, această imagine este doar rodul ficțiunii.

În realitate, vulturii au simțul mirosului foarte bine dezvoltat, putând identifica foarte ușor hrana (care, în cazul lor, constă în cadavre de animale).

De exemplu, urubu cu capul roșu sau vulturul-curcan obișnuiește să își petreacă timpul lângă gurile conductelor prin care se deversează materie organică în descompunere.

5

Găinilor le pot crește dinți

Un studiu din 2006 arată că ADN-ul găinilor conține încă genele responsabile de creșterea dinților și, în anumite situații speciale, aceste gene pot fi reactivate.

În februarie 2006, un grup de cercetători de la Institutul Max Planck din Germania a reușit accidental să reactiveze această genă. Rezultatul – o găină cu dinți conici foarte fini, asemănători cu cei de aligator sau de crocodil.

6

Curcanii pot zbura

Curcan
Foto: Kurt Wecker via Flickr

Deși pare imposibil, curcanii pot zbura. În timp ce păsările domestice sunt prea corpolente ca să-și ia zborul, curcanii sălbatici se pot ridica de la sol. De obicei, nu zboară mai mult de 90 de metri, dar pot atinge viteze de până la 88 de kilometri pe oră.

7

Pisicile știu să înoate

Presupunerea că pisicile nu pot înota se bazează, în general, pe faptul că felinelor domestice nu le place apa. Biologii cred că această aversiune se datorează faptului că pisicile domestice nu sunt obișnuite să trăiască în natură și și-au pierdut multe dintre abilitățile rudelor lor sălbatice.

Însă aproape toate mamiferele, inclusiv pisicile, știu instinctiv să înoate.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu