7 lucruri ciudate (și periculoase), considerate absolut normale în trecut

7 lucruri bizare (și periculoase), considerate absolut normale în trecut FEATURE_compressed

Fie din lipsă de informații, fie din cauza mentalității diferite, oamenii din trecut aveau niște obiceiuri care acum pot părea șocante. În acest articol îți prezentăm șapte obiceiuri periculoase și ciudate pe care înaintașii noștri le practicau nestingheriți.

Odată cu trecerea timpului, perspectiva asupra lucrurilor se schimbă. Unele dintre comportamentele considerate absolut normale acum câteva secole sau în deceniile trecute sunt de neimaginat pentru societatea actuală.

1

Cuștile suspendate pentru copii

În anii ’30, astfel de cuști erau foarte populare în rândul familiilor britanice. Din cauză că multe familii londoneze trăiau în apartamente mici și prost iluminate, era nevoie ca bebelușii să fie ținuți cumva la aer și lumină.

De aceea, multe familii britanice își montau pe geam câte o cușcă de fier, indiferent că trăiau la etajele superioare sau nu. Astfel, copiii puteau lua o gură de aer în timp ce mamele lor își făceau treburile casnice.

După cum se poate vedea din videoclip, aceste improvizații nu erau deloc sigure. În plus, de cele mai multe ori, cuștile erau suspendate deasupra străzilor cu trafic intens, într-un oraș extrem de poluat, așa cum era Londra anilor ’30.

2

Lucruri ciudate din lume - Pustnicul personal din grădină

7 lucruri ciudate din lume - Pustnicul din gradina
Foto: Wikimedia

Oamenii bogați au adesea idei excentrice. Dacă acum își cumpără telefoane din aur sau insule întregi, în trecut bogații lumii aveau cu totul alte preocupări. Spre exemplu, în secolul XVIII, era o modă printre bogați să aibă un pustnic personal, care trăia în propria lor grădină.

Diverși oameni care trăiau în sihăstrie erau ademeniți de cei potenți financiar, care le ofereau un adăpost în propria lor grădină. Pustnicii erau hrăniți și îngrijiți și folosiți pe post de duhovnici. În unele cazuri, ei nu aveau voie să se spele sau să-și taie unghiile.

Când „stăpânul” avea musafiri, unul dintre punctele de atracție era pustnicul, care le era prezentat oaspeților ca o curiozitate.

3

Jucăriile radioactive

lucruri ciudate din lume - Laborator atomic
Foto: ORAU

În anii ’50, radiațiile nu erau considerate deloc periculoase. De aceea, nimeni nu s-a gândit că un laborator atomic nu ar fi tocmai cea mai potrivită jucărie pentru un copil. Laboratorul atomic era vândut cu echivalentul a 500 de dolari din prezent.

Astăzi, laboratorul este considerat cea mai periculoasă jucărie din lume. Trusa conținea inclusiv mostre materiale radioactive, precum poloniul și uraniul.

4

Lucruri ciudate din lume - Excursiile la spitale psihiatrice

lucruri ciudate din lume - Vizite spitale
Foto: Wellcome Images

Pacienții închiși în spitale psihiatrice erau tratați îngrozitor în trecut. De la tratamentele dezumanizante și până la lipsa de mâncare și igienă, oamenii internați în aceste spitale ieșeau de acolo mai traumatizați decât intrau.

În tot acest context, este uimitor că proprietarii de spitale psihiatrice s-au gândit să deschidă o afacere pe seama acestor oameni: vizite turistice.

Amatorii de astfel de excursii puteau plăti o anumită sumă de bani pentru a-i privi pe bolnavi și pentru a-și satisface o curiozitate morbidă.

5

Colecționarii de oase

lucruri ciudate din lume - Colectionari de oase
Foto: Vice

În zilele noastre, a avea o colecție de oase umane este ceva foarte bizar. Însă, în trecut, a colecționa oase era doar un hobby ca oricare altul. La început, așa-zisele „camere cu oase” le aparțineau oamenilor de știință care studiau evoluția corpului uman și originile omenirii.

În aceste spații, savanții studiau oase umane, din dorința de a clasifica rasele și de a înțelege mai bine trecutul omenirii. Devenind tot mai popular, demersul lor a fost copiat de oameni obișnuiți sau de cercetători amatori, care au început să colecționeze oase din toate părțile lumii.

6

Fumatul, prescris în timpul sarcinii

În zilele noastre, fumatul este tot mai restricționat. Dar, acum 70 de ani, țigările erau considerate ceva benefic și erau recomandate de medici în multe situații. Se spunea că fumatul ajută digestia, vindecă răceala sau astmul și ajută la slăbit.

lucruri ciudate din lume - Fumat sarcina
Foto: Medium

Mai mult, medicii americani obișnuiau să le recomande pacientelor însărcinate să fumeze, pentru a scăpa de constipație. De altfel, fumatul era atât de popular încât femeilor le era permis să fumeze în salon chiar după ce nășteau.

7

Lucruri ciudate din lume - Grădinile zoologice cu oameni

lucruri ciudate din lume - Gradini zoo umane
Foto: CNRS

În trecut, respectul pentru demnitate nu se aplica decât unei părți a populației. Ființe umane, provenind în special din Asia și Africa, au fost ținute în captivitate și expuse în fața altor oameni, în grădini zoologice cu oameni.

Primele expoziții umane au fost înregistrate în secolul XVI, iar practica a continuat până în secolul XX.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 lucruri ciudate (și periculoase), considerate absolut normale în trecut”

  1. Peste 50 de ani:
    – în trecut oamenii își făceau tatuaje colorate. Își făceau desene cu o cerneală despre care nu știau ce conține.
    – copiii stăteau în fața ecranelor până la 12 ore pe zi. TV, calculator, tablete, telefon. Părinții îi lăsau crezând că e educativ.
    – oamenii erau convinși că ei au schimbat clima pământului. De aceea au renunțat la hidrocarburi. Au început folosirea mașinilor electrice fără să știe cât de nocive sunt bateriile. Erau convinși că pot face avioane electrice.

Lasă un comentariu