7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii

Când te plimbi pe plajă, găsești printre resturi numeroase dovezi ale vieții marine: aglomerări de alge, scoici colorate și, ocazional, crustacee sau meduze. Uneori, însă, lucrurile care ajung la țărm și originile lor sunt mult mai greu de identificat.

Poate că sunt parțial descompuse sau reprezintă specii de animale sau plante marine rar întâlnite pe uscat. Sau poate că starea lor de conservare ridică semne de întrebare cu privire la activitățile dubioase desfășurate în apropiere.

De la rechini fără ficat descoperiți în Africa de Sud, la drogurile din România, iată câteva exemple de descoperiri ciudate făcute recent pe plajele din jurul lumii.

1

Grămezile de ceară

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Sea-Mer Association

În iulie 2017, plajele din nordul Franței au avut parte de un nou tip de vizitatori – mii de aglomerări galbene, care au sosit odată cu mareea și au sfidat încercările de identificare, deși localnicii susțin că acestea miroseau slab a parafină.

Se estimează că au fost observate câteva tone de „ceară” pe țărmuri și de-a lungul a 60 de kilometri de coastă franceză și că erau un produs secundar rezultat de deversarea de ulei de motor de barcă, potrivit organizației Sea-Mer Association, care a supravegheat operațiunea de curățare a zonei.

2

„Murăturile de mare”

În apele de pe coasta Pacificului din SUA s-au adunat milioane de creaturi marine alungite, gelatinoase, translucide și cu pielea umflată, numite pirozomi, care au sfârșit în cele din urmă pe plaje.

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Hilarie Sorensen

Așa-numitele „murături de mare” se găsesc, în general, în apele tropicale și nu se știe ce a declanșat explozia neobișnuită a populației lor, după cum au precizat reprezentanții Asociației Naționale Oceanice și Atmosferice într-un comunicat.

3

Un „monstru marin” al zilelor noastre

Masele lipicioase de carne în descompunere care ajung pe plaje pot fi deosebit de dificil de identificat. Locuitorii din Insula Seram, Indonezia, au descoperit pe plajă o creatură eșuată, de mărimea unei bărci, din care picura lichid roșu și avea părți ale corpului umflate din cauza activității coloniilor de bacterii producătoare de gaze.

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Patasiwa Kumbang Amalatu / YouTube

Cu toate acestea, oamenii de știință au explicat că creatura era dintr-o specie de balene, subliniind canelurile vizibile din zona capului și prezența unor plăci vizibile care susțineau odinioară rânduri de fanoane.

4

Rechinii fără ficat

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Marine Dyneamics

Plajele din Africa de Sud sunt uneori scena unor „crime” macabre; ocazional, oamenii descoperă aici rămășițe de rechini albi cărora le lipsește ficatul.

Balenele ucigașe sunt principalii suspecți, deoarece se știe că acestea se hrănesc ocazional cu rechinii, iar ficatul – împreună cu alte organe interne – reprezintă o delicatesă pentru prădători.

5

Ovare enorme

Peștele-vâslă (de mare adâncime) cu lungimea de patru metri care a eșuat pe insula Catalina din California, la 1 iunie 2015, le-a oferit oamenilor de știință ocazia rară de a analiza îndeaproape biologia acestei specii misterioase.

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Tyler Dvorak/Catalina Island Conservancy

Deoarece peștele-vâslă trăiește în adâncurile oceanului, există multe lucruri necunoscute despre anatomia și comportamentul lui, iar echipele de oameni de știință au profitat de șansa de a studia scheletul animalului, mușchii și sistemul de reproducere – care includea ovare de doi metri lungime.

6

Un femur de dinozaur

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: PLOS ONE / Burke Museum

Prima dovadă că dinozaurii au cutreierat cândva teritoriul pe care astăzi se găsește statul american Washington a fost un fragment de femur fosilizat vechi de 80 de milioane de ani, găsit încastrat în rocă marină în insulele San Juan.

Paleontologii au descoperit femurul în timp ce căutau semne fosilizate ale altor animale dispărute, iar roca era atât de dură, încât a fost nevoie de o zi întreagă pentru a scoate fosila.

Deși nu este clar cărei specii de dinozauri a aparținut osul, oamenii de știință l-au identificat în cele din urmă ca fiind un teropod – un tip de dinozaur carnivor – într-un studiu publicat în 2015 în revista PLOS ONE.

7

Cocaină învelită în veste de salvare

7 lucruri bizare aruncate de valuri pe plajele din jurul lumii
Foto: Agerpres

În aprilie 2019, valurile Mării Negre au aruncat pe plajă, în Năvodari și Mamaia, zeci de pachete cu cocaină cu puritatea de 90%. Coletele cu droguri fuseseră împachetate cu grijă în folie de plastic.

Anchetatorii suspectează că drogurile – în total 1.040 de kilograme – făceau parte dintr-un transport care a eșuat la finalul lunii martie 2019 pe plaja dintre Sulina și Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Alte pachete cu cocaină au fost găsite într-o barcă, ambalate în folie de plastic și învelite în veste de salvare. Pe piața neagră, prețul cocainei era de aproximativ 300 de milioane de euro.

Până acum, în acest caz două persoane au fost condamnate la închisoare, iar alte 17 sunt date în urmărire internațională.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu