7 lucruri banale pentru care, în alte țări, vei face închisoare

Când călătorești în străinătate, e bine să te documentezi înainte despre obiceiurile locului. Iar când spunem obiceiuri nu ne referim doar la tradițiile populare, ci și la legile și regulile pe care trebuie să le respecți.

Lucruri care în cultura europeană sunt absolut banale îți pot pune mari probleme în alte părți ale lumii. Pentru cele mai multe, probabil te vei alege doar cu o amendă, dar pentru unele riști chiar să petreci ceva timp în închisoare.

Așadar, iată câteva ponturi care-ți vor face călătoriile mai ușoare și fără palpitații.

1

Lasă guma de mestecat acasă

Guma de mestecat
Un astfel de balon îți poate asigura locul într-o celulă din Singapore. Foto: william-reed.com

Străzile din Singapore sunt incredibil de curate și asta datorită legilor foarte aspre. În această țară, cei care aruncă gunoaie pe jos, scuipă sau fumează în locuri publice primesc amenzi usturătoare.

Un alt motiv pentru care trotuarele din alte țări sunt murdare este guma de mestecat. Ei bine, în Singapore vânzarea de gumă este interzisă.

Iar dacă încerci să intri cu gumă de mestecat în țară, riști să primești o amendă care să te lase fără bani de cheltuială în concediu. În Singapore, singurul loc în care vei găsi gumă de mestecat este în farmacii. Desigur, este vorba de guma folosită în scop medicinal.

2

Să nu cumva să tai cactușii din Arizona

Cactusi
În Arizona, tăierea unui cactus costă ani grei de închisoare. Foto: aztreetrimmer.com

Unele plante originare din Arizona, SUA, sunt protejate prin lege. Distrugerea lor este considerată furt și se pedepsește cu închisoarea. Printre plantele din Arizona care beneficiază de acest „tratament preferențial” se numără și cactușii.

Din cauză că s-au împuținat în ultimii ani și pentru că au nevoie de zeci de ani să crească, autoritățile au decis să-i protejeze prin lege. Așadar, dacă vei vizita Arizona, nu te gândi să aduci acasă un „pui” de cactus.

3

Alergăm în în grup? Mai bine nu...

Jogging in grup
În Burundi, jogging-ul în grup nu e văzut cu ochi buni de autorități. Foto: runpositive.wordpress.com

Jogging-ul în grup a fost interzis în statul Burundi, situat în estul Africii. Argumentul folosit de autorități pentru această decizie absurdă este că „oamenii folosesc alergatul ca pretext pentru a organiza revolte și activități subversive”.

Astfel, în Burundi poți alerga singur sau în pereche, dar trei oameni constituie deja un grup. Iar unii merg la închisoare pentru asta.

4

Certificatul de căsătorie, la mare preț

În Emiratele Arabe Unite este în vigoare o lege care le interzice cuplurilor să locuiască împreună înainte de căsătorie. Cei care încalcă legea riscă să fie arestați și condamnați la închisoare.

Cuplu 2
În Emiratele Arabe Unite, nu poți dormi alături de o persoană cu care nu ești căsătorit. Foto: flickr.com

Iar dacă plănuiești o excursie în Emirate cu partenerul sau cu partenera ta, să știi că nu vă veți putea caza în aceeași cameră de hotel dacă nu prezentați un certificat de căsătorie.

5

Afecțiunea nu se arată în public

Sarut
Un sărut, o amendă. Foto: creativeboom.com

Sărutatul în public te poate pune în mare încurcătură dacă te afli în țări precum Iran, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Pakistan sau Oman.

În aceste state, un astfel de comportament este considerat inacceptabil și este pedepsit fie cu amenda, fie cu închisoarea. Astfel de gesturi afectuoase nu sunt văzute bine nici în India, Indonezia și Thailanda.

6

Ți-e foame? Nu mânca pe stradă

Mancat
În timpul Ramadanului, e bine să mănânci departe de văzul lumii. Foto: everybodyshops.com

De Ramadan, musulmanii nu au voie să mănânce sau să bea nimic de la răsărit până la apus. În Emiratele Arabe Unite, dacă bei sau mănânci în public în timpul zilei sau dacă încurajezi pe cineva să o facă, riști să fii amendat sau chiar arestat.

Legea nu li se aplică doar musulmanilor, ci și celor de alte religii, care se află în țară în timpul Ramadanului.

7

Fără insulte la adresa regelui

Thailanda
În Thailanda, regele este venerat. Foto: bbc.co.uk

Dacă te afli în Thailanda, evită să vorbești nerespectuos despre familia regală. În această țară, regele este venerat într-un mod pe care occidentalii nu-l pot înțelege. Insulta nu este definită clar, astfel că inclusiv actul de a călca pe o bancnotă cu chipul regelui poate fi considerat o ofensă.

Potrivit Codului Penal thailandez, „orice persoană care-i defăimează, insultă sau amenință pe rege, pe regină sau pe moștenitorii acestora va fi pedepsită cu închisoarea de la trei la 15 ani”.

Așadar, dacă nu vrei să-ți prelungești șederea în Thailanda, evită să aduci vreo ofensă monarhiei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „7 lucruri banale pentru care, în alte țări, vei face închisoare”

  1. Foarte bune exemple de absurditati.
    In Romania, absurdul este, mai ales, in politica; de ex, daca ai cazier nu poti fi angajat ca portar dar poti detine o functie de demnitar – Presedinte de Camere ale Parlamentului !

    Răspunde

Lasă un comentariu