7 locuri mitologice reale pe care le poți vizita

Mulți consideră că mitologia este o colecție de minciuni, însă unele locuri menționate în aceste povești antice sunt cât se poate de reale. Sunt zone care pot fi vizitate și care îi fac pe turiști să se întrebe dacă nu cumva legendele legate de aceste regiuni sunt și ele adevărate.

Aceste locuri reale din mitologie îți vor permite să arunci o privire asupra lumii zeilor, eroilor și monștrilor. Pe lângă asocierea cu mitologia, aceste obiective merită vizitate pentru frumusețea lor naturală, pentru valoarea culturală și pentru trăsăturile lor specifice, unice pe planetă.

1. Muntele Olimp, casa puternicilor zei ai grecilor

Muntele Olimp. Foto: Wikimedia

Muntele Olimp, larg cunoscut drept „casa celor 12 zei ai grecilor”, nu îi dezamăgește pe muritorii care îl vizitează ca să arunce o privire asupra unui loc mitologic sau ca să facă un voiaj în sânul naturii.

Este ușor să ți-l imaginezi pe Zeus pășind pe stâncile masivului muntos în vremurile antice și aruncând cu fulgerele lui puternice. O parte din munte intră în alcătuirea Parcului Național Muntele Olimp, având floră și faună foarte bogate.

De fapt, acest parc este unul dintre cele mai importante zone europene pentru păsări. Muntele Olimp, înalt de 2917 metri, poate fi străbătut la pas, însă este nevoie de o rezistență fizică foarte bună pentru a ajunge pe vârf.

2. Peștera Alepotrypa, poarta spre lumea subpământeană

La o primă vedere, frumusețea peșterii Alepotrypa nu se potrivește cu perspectiva unei porți spre iad. Este locul în care zeii din mitologia greacă coborau pentru a-l vizita pe Hades, zeul lumii subpământene.

Peștera Alepotrypa. Foto: Flickr

Peștera se află în Golful Diros, în sudul Greciei, o zonă bogată în locuri mitologice. Lângă peștera uriașă se află rămășițele unui sat vechi, cimitire, artefacte legate de Hades și o cameră în care se țineau ritualuri cu peste 5.000 de ani în urmă.

Peștera, care a fost ascunsă timp de secole, a fost descoperită în 2012 și acum poate fi vizitată de turiști.

3. Valea Regilor, locul unde sunt îngropați faraonii

Faraonii îngropați aici sunt cât se poate de reali, însă valea regilor de lângă Luxor, Egipt, are și multe conexiuni mitologice.

Cele mai multe din cele 63 de morminte regale și camere descoperite în această zonă sunt decorate cu scene din mitologia egipteană, care înfățișează practicile antice, ritualurile și venerarea zeilor.

Faimoasa Vale a Regilor. Foto: Wikimedia

Valea a devenit mult mai populară după descoperirea mormântului regelui Tutankhamon, care a inspirat zvonuri legate de „blestemul faraonilor”. Potrivit acestui blestem, cei care tulbură liniștea mumiilor egiptene vor avea parte de un sfârșit sinistru.

4. Troia, locul unde a avut loc Războiul Troian

În războiul împotriva Troiei, războinicii greci s-au ascuns într-un cal uriaș de lemn și l-au lăsat la porțile cetății inamicilor.

Foto: Wikimedia

Troienii au presupus că grecii plecaseră și că giganticul cal era un dar prin care își acceptau înfrângerea. Când troienii au dus calul în oraș ca să sărbătorească victoria, soldații greci au ieșit pe neașteptate din cal și au distrus orașul.

Astăzi, arheologii cred că o anumită zonă de pe coasta de nord-est a Turciei este locul unde s-a desfășurat războiul, lung de zece ani. Templele și ruinele vechi de 4.000 de ani din acest sit, inclusiv o replică a calului Troian, se află pe lista patrimoniului UNESCO.

5. Xibalba, „locul înfricoșător” din mitologia mayașă

În 2008, arheologii Victoria Rojas și Lara Hindersten au anunțat că au descoperit în satul Tahtzibichen din Peninsula Yucatan o peșteră în care, în vechime, se făceau sacrificii umane. Locul este considerat una dintre intrările în Xibalba. Foto: Reuters

Acest sit secret prin care se intra în lumea subterană a mayașilor datează din perioada 750 – 850. Este situat în Peninsula Yucatan și se crede că această peșteră a fost amenajată astfel încât să reprezinte lumea subpământeană a mayașilor.

Întreaga civilizație mayașă, care s-a prăbușit în mod misterios în secolul X, se întindea din sudul Mexicului până în nordul Belizelor. Zona este plină de caverne, râuri subterane, piscine naturale și artefacte ascunse vederii.

Potrivit mitologiei mayașe, dolinele și peșterile sunt niște portaluri sacre de acces spre lumea subpământeană, Xibalba, a cărei denumire se traduce prin „locul înfricoșător”. Acolo trăiesc toți zeii și prădătorii însetați de sânge.

6. Matsue, intrarea închisă spre lumea subpământeană

Potrivit mitologiei japoneze, Izanagi și Izanami au fost primii zei. După moartea soției lui, durerea lui Izanagi l-a împins să-și viziteze soția în lumea subpământeană, cunoscută ca Yomi-no-kuni.

Foto: Wikimedia

Izanagi a coborât în lumea subpământeană, unde Izanami i-a cerut să aștepte până când ea avea să ceară permisiunea stăpânului acestei lumi să-i permită să se întoarcă pe Pământ împreună cu soțul ei.

Însă Izanagi a devenit nerăbdător și a intrat oricum în lumea subpământeană. Soția sa s-a înfuriat și le-a cerut unor vrăjitoare bătrâne, ca să-l gonească.

Izanagi a reușit să scape și a închis poarta spre lumea subpământeană cu un bolovan uriaș. Această intrare încă există și poate fi vizitată în orașul Matsue.

7. Shangri-La, o utopie himalayană

Romancierul britanic James Hilton menționează pentru prima dată Shangri-La în romanul „Orizontul pierdut” (disponibil inclusiv aici). Acest loc este descris ca o utopie mitică aflată în Munții Himalaya.

O stradă din Shangri-La, fostul Zhongdian. Foto: Wikimiedia

Oamenii de aici duc vieți sănătoase și îndelungate. De la publicarea romanului, în 1933, mai multe comunități din munți au susținut că au au fost sursa de inspirație a cărții.

O localitate și-a schimbat numele în 2001, adoptând denumirea orașului fictiv. Nimeni nu știe dacă orașul este chiar paradisul terestru descris în roman, însă orașul numit cândva Zhongdian, din provincia Yunnan, rămâne un loc fascinant pentru vizitatori.

Aici, la mare altitudine, se află și Parcul Național Pudacuo. Mănăstirea Songzanlin, un templu istoric cu priveliști și opere de artă remarcabile, este, de asemenea, o mare atracție turistică.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu