7 locuri de muncă din trecut, pe care nimeni n-ar vrea să le aibă

Multe locuri de muncă moderne sunt o sursă de stres, nemulțumire și frustrare. Depinde, însă, cu ce le compari. În acest articol, îți prezentăm șapte locuri de muncă care au existat de-a lungul istoriei și care, cel mai probabil, te vor face să-ți privești propria ocupație cu ochi mai buni.

1

Ștergătorul de funduri regale

Locuri de munca - Stergator
Foto: History Extra

Când vine vorba de locuri de muncă neplăcute, acesta este primul pe listă. La curtea regelui Angliei, job-ul era denumit oficial „Groom of the Stool” (îngrijitor al closetului).

Persoana care ocupa această funcție era cel mai intim servitor al regelui, iar datoria sa era de a-l asista pe monarh când mergea la toaletă. Servitorul trebuia să se asigure că totul se petrece într-o atmosferă demnă de un rege.

În ciuda îndatoririlor neplăcute, acest servitor se bucura de o poziție privilegiată la curte. Relația intimă cu regele îl transforma într-un confident al monarhului și-i conferea foarte multă influență.

2

Vânătorii de șobolani

Locuri de munca - Vanator de sobolani
Foto: Wikimedia

Controlul populației de șobolani a devenit foarte important în special din cauza epidemiilor de ciumă care au bântuit prin Europa. Aceste epidemii au adus cu ele și noi locuri de muncă, precum vânătorii de șobolani.

Nevoia de a ține sub control efectivele de rozătoare și de a împiedica răspândirea bolilor au făcut din vânătorul de șobolani un personaj important. Adesea, acești oameni prindeau șobolanii cu mâinile goale, iar uneori foloseau capcane.

3

Furnizorii de cadavre

Locuri de munca - hoti de cadavre
Foto: Pinterest

În Anglia secolelor XVI-XIX, doar cadavrele criminalilor executați puteau fi disecate și folosite în scopuri științifice. Fiindcă numărul acestor cadavre era mult mai mic în comparație cu cererea, au apărut noi „locuri de muncă”: furnizorii de cadavre.

Practic, acești oameni furau cadavre din cimitire, iar apoi le vindeau facultăților de medicină.

4

Locuri de muncă bizare: Oamenii-computer

Locuri de munca - calculatoare umane
Foto: Wikimedia

Înaintea inventării calculatoarelor electronice, calculele complexe erau făcute de oameni special angajați pentru asta. Denumiți „calculatori”, acești oameni chiar asta erau: se ocupau de efectuarea calculelor matematice pentru astronomie sau navigație.

Pentru a ocupa aceste locuri de muncă, era nevoie de pregătire matematică de lungă durată.

5

Lectorii pentru muncitori

Locuri de munca - Lector
Foto: Wikimedia

Nu, nu este vorba despre lectorii universitari, ci de niște cititori specializați, care munceau în fabricile de trabucuri. Acești oameni aveau rolul de a-i distra și informa pe muncitorii din fabrici și erau plătiți din banii colectați de la ceilalți angajați.

Lectorii stăteau cu muncitorii în timp ce lucrau în fabrică și le citeau romane sau ziarele.

6

Furnizorii de carne pentru pisici

Locuri de munca - furnizori carne pisici
Foto: Pinterest

În Londra secolului XIX, pisicile erau la fel de răsfățate ca în zilele noastre. Felinele londoneze primeau în fiecare zi carne proaspătă, special pregătită pentru ele.

Mâncarea era livrată stăpânilor de pisici, contra cost, de o persoană angajată special pentru asta. Furnizorii de carne pentru pisici procurau de carne de cal de la abatoare, pe care o tăiau în bucățele mărunte și o livrau la domiciliu.

Nr.

Degustătorii de mâncăruri regale

Locuri de munca - degustator
Foto: PlayBuzz

Când vorbim de locuri de muncă cu grad ridicat de risc, trebuie să-l includem și pe cel de degustător. În secolele trecute, lupta pentru putere era crâncenă, iar asasinatele erau la ordinea zilei.

Așadar, monarhii erau nevoiți să se protejeze de dușmanii infiltrați la curte. De aceea, fiecare rege care se respecta avea un degustător. Această persoană gusta mâncarea înainte ca monarhul să se atingă de ea, pentru a împiedica orice tentativă de otrăvire.


În continuare, citește și Copilăria furată – Cum erau exploatați copiii prin muncă acum un secol. Apoi, descoperă 7 locuri de muncă pe care oamenii le-ar putea avea în viitor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Primul chiar este un job nasol, restul sunt cat de cat acceptabile, unele chiar actuale :))

  • >