fbpx

7 obiecte pe care le utilizăm în fiecare zi, inventate de mari genii

Se spune uneori că cei care au talent au totul. În acest articol vă prezentăm mai multe dovezi care susțin această constatare.

Veți fi surprinși să vedeți că unele genii pe care le cunoșteam pentru un anumit talent foarte clar definit au mai avut – din fericire pentru noi – și altele.  Invențiile acestor oameni de geniu sunt folosite la scară largă și astăzi, dar puțini știu cine au fost creatorii lor.

Salvador Dali: logo-ul Chupa Chups

genii salvador dali chupa chups

Dacă Salvador Dali nu ar fi inventat logo-ul, bomboanele Chupa Chups ar fi rămas, probabil, niște simple dulciuri, ca oricare altele. Dar designul ambalajului, creație a faimosului pictor spaniol, a fost cu certitudine ingredientul care le-a făcut atât de populare.

Mark Twain: albumul adeziv

genii mark twain album


Albumele cu reproduceri miniaturale și suveniruri au apărut cu mult timp în urmă, însă Mark Twain a inventat și brevetat un album cu benzi adezive pe fiecare pagină. Aceste albume făceau mult mau ușoară activitatea preferată a colecționarilor de cărți poștale, timbre și alte tipărituri.

Se pare că lui Twain îi plăcea să umple albume de cest gen la fel de mult cum îi plăcea să scrie cărți. În 1872, Mark Twain și-a patentat invenția, pe care a început s-o promoveze el însuși, cu un succes neașteptat.

În total, a câștigat de pe urma albumului adeziv aproximativ 50.000 de dolari.

Thomas Edison: ambalajele pentru bomboane

genii edison ambalaj

Apariția bomboanelor și caramelelor ambalate individual se datorează geniului creatorului fonografului, mașinii de scris și becului. El a inventat hârtia cu parafină, utilizată prima dată la împachetarea dulciurilor.

Leonardo da Vinci: foarfeca modernă

genii leonardo da vinci

Înainte ca acest mare inventator să „intervină”, foarfeca arăta diferit și nu era un instrument foarte practic. Și în acest caz, Leonardo da Vinci a dat dovadă de genialitate, dându-i foarfecii un design simplu și foarte convenabil.

Isaac Newton: ușița pentru pisici

genii newton usita pisici

Se pare că pisica îl întrerupea deseori de la muncă pe acest mare om de știință, atunci când dorea să intre sau să iasă din casă. Întâmplarea ar putea fi doar o anecdotă, însă cert este că Isaac Newton a rezolvat rapid problema, inventând ușița specială pentru pisici.

Benjamin Franklin: paratrăsnetul

genii franklin paratrasnet

Franklin nu a fost doar unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite. El a inventat, de asemenea, paratrăsnetul, care protejează astăzi de incendiu orice clădire.

Cuvinte pentru genii: Lewis Carroll și prototipul Scrabble

genii lewis carroll scrabble

Scriitorul cărții „Alice in Țara Minunilor” a avut o imaginație înflăcărată. El a inventat și jocul care constă în crearea unui cuvânt nou pornind de la altul, prin schimbarea unor litere, de exemplu: coamă-coasă, lună-bună.

De asemenea, a fost primul care a avut ideea de a crea un joc de cuvinte pe o planșă, o versiune timpurie a faimosului joc Scrabble.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

  • Interesant , instructiv.Imi place.Aflu multe lucruri interesante despre care nu stiam din alta parte de la dumneavoastra.Va multumesc.

  • Gh. Popa spune:

    Referitor la ușița pentru pisici, inventata de Isaac Newton, se spune ca de fapt el avea 2 pisici – una micuță si alta mai mare, si de el ar fi făcut 2 ușițe, un mai mare, alta mai mica. Un prieten l-a întrebat dece sunt 2 ușițe, iar el a răspuns ca e o ușița pentru pisica cea mare, si o alta pentru cea mica. Mirat,prietenul l-a întrebat dece nu a făcut o singura ușița, cea mare, prin care puteau trece ambele pisici. Surprins, Newton ar fi spus; ai dreptate, dar nu m-a dus mintea.

  • >