7 obiecte pe care le utilizăm în fiecare zi, inventate de mari genii

Se spune uneori că oamenii care au talent au totul. În acest articol, punem laolaltă mai multe argumente care susțin această constatare. Vei constata, probabil cu surprindere, că genii pe care le cunoșteam pentru un anumit talent au mai avut – din fericire pentru noi – și altele.

Invențiile acestor minți sclipitoare sunt folosite la scară largă și astăzi, dar puțini știu cine au fost creatorii lor.

1

Salvador Dali și logo-ul „Chupa Chups”

genii salvador dali chupa chups
Foto: Wikimedia

Dacă Salvador Dali nu ar fi inventat logo-ul, bomboanele „Chupa Chups” ar fi rămas, probabil, niște dulciuri ca oricare altele. Dar designul ambalajului, creație a faimosului pictor spaniol, a fost cu certitudine ingredientul care le-a făcut atât de populare.

2

Mark Twain și albumul adeziv

genii mark twain album
Foto: Wikimedia

Albumele cu reproduceri miniaturale și suveniruri au apărut cu mult timp în urmă, însă Mark Twain a inventat și brevetat un album cu benzi adezive pe fiecare pagină. Aceste albume făceau mult mau ușoară activitatea preferată a colecționarilor de cărți poștale, timbre și alte tipărituri.

Se pare că lui Twain îi plăcea să umple albume de cest gen la fel de mult cum îi plăcea să scrie. În 1872, Mark Twain și-a brevetat invenția și a început să o promoveze el însuși, cu un succes neașteptat.

În total, a câștigat de pe urma albumului adeziv aproximativ 50.000 de dolari, o sumă fabuloasă pentru acea vreme.

3

Thomas Edison și ambalajele pentru bomboane

genii edison ambalaj
Foto: Wikimedia/Getty

Apariția bomboanelor și caramelelor ambalate individual se datorează geniului creatorului fonografului, mașinii de scris și becului. El a inventat hârtia cu parafină, utilizată prima dată la împachetarea dulciurilor.

4

Leonardo da Vinci și foarfeca modernă

genii leonardo da vinci
Foto: Wikimedia

Înainte ca acest mare inventator să „intervină”, foarfeca arăta diferit și nu era un instrument foarte practic. Și în acest caz, Leonardo da Vinci a dat dovadă de genialitate, dându-i foarfecii un design simplu și foarte convenabil.

5

Isaac Newton și ușița pentru pisici

genii newton usita pisici
Foto: Wikimedia

Se pare că pisica îl întrerupea deseori de la muncă pe acest mare om de știință, atunci când dorea să intre sau să iasă din casă. Întâmplarea ar putea fi doar o anecdotă, însă cert este că Isaac Newton a rezolvat rapid problema, inventând ușița specială pentru pisici.

6

Benjamin Franklin și paratrăsnetul

genii franklin paratrasnet
Foto: Wikimedia

Benjamin Franklin nu a fost doar unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. El a inventat, de asemenea, paratrăsnetul, care protejează astăzi de incendiu orice clădire.

7

Cuvinte pentru genii: Lewis Carroll și prototipul Scrabble

genii lewis carroll scrabble
Foto: Wikimedia

Scriitorul cărții „Alice in Țara Minunilor” a avut o imaginație înflăcărată. El a inventat și jocul care constă în crearea unui cuvânt nou pornind de la altul, prin schimbarea unor litere, de exemplu: coamă-coasă, lună-bună.

De asemenea, a fost primul care a avut ideea de a crea un joc de cuvinte pe o planșă, o versiune timpurie a faimosului joc „Scrabble”.


În continuare, descoperă 5 invenții NASA de pe urma cărora a beneficiat toată lumea. Apoi, află poveștile a 5 inventatori care au ajuns să-și regrete invențiile.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „7 obiecte pe care le utilizăm în fiecare zi, inventate de mari genii”

  1. Interesant , instructiv.Imi place.Aflu multe lucruri interesante despre care nu stiam din alta parte de la dumneavoastra.Va multumesc.

    Răspunde
  2. Referitor la ușița pentru pisici, inventata de Isaac Newton, se spune ca de fapt el avea 2 pisici – una micuță si alta mai mare, si de el ar fi făcut 2 ușițe, un mai mare, alta mai mica. Un prieten l-a întrebat dece sunt 2 ușițe, iar el a răspuns ca e o ușița pentru pisica cea mare, si o alta pentru cea mica. Mirat,prietenul l-a întrebat dece nu a făcut o singura ușița, cea mare, prin care puteau trece ambele pisici. Surprins, Newton ar fi spus; ai dreptate, dar nu m-a dus mintea.

    Răspunde

Lasă un comentariu