Udate de valuri, scăldate de razele Soarelui și izolate în mijlocul apelor, insulele au un farmec irezistibil. De la un petec de pământ apărut în mijlocul unui lac celebru, la teritorii sălbatice în care poți admira aurora boreală, iată o serie de insule deosebite din Europa.
Monte Isola (Italia)
Monte Isola se ridică la patru metri deasupra apelor lacului Iseo, în Lombardia, în nordul Italiei. În vara anului 2016 aici a fost instalat „Pontonul plutitor”, o uimitoare efemeră portocalie care conecta Monte Isola cu orașele de pe țărm.
Pe această insulă (pe care nu există mașini) se organizează la fiecare cinci ani festivalul Santa Croce, la care locuitorii orașului Carzano acoperă străzile cu sute de mii de flori de hârtie.
Astipalea (Grecia)
Grecii îi spun „Fluturele” acestei insule, cea mai vestică a arhipelagului Dodekanisa, deoarece, pe hartă, Astipalea pare un fluture cu aripile deschise.
Acest teritoriu din Marea Egee este ferit, deocamdată, de masele mari de turiști. Portul principal este Jora, cu casele sale albe răsfirate pe pantă, până la creasta muntelui.
În piața orașului se găsesc terase umbroase, care promit peisaje magnifice.
Parcul Național Kornati (Croația)
Există locuri atât de frumoase, încât au născut legende care le explică originile. Despre arhipelagul Kornati, de pe coasta Croației, se spune că Dumnezeu, după ce a creat lumea, a aruncat în mare niște pietricele albe rămase, creând astfel această salbă de 150 de insule de calcar aride.
Tocmai frumusețea lor austeră le face atât de atractive pentru drumeții, plimbări cu barca și scufundări. Este esențial să iei la tine apă potabilă, deoarece pe insulă nu există surse.
Lofoten (Norvegia)
Conectate printr-un singur drum, Insulele Lofoten ies din apele turbulente ale Mării Norvegiene, la nord de Cercul Arctic, cu forța peisajelor legendare: munți maiestuoși, fiorduri adânci, colonii de păsări marine și sate precum Hamnøy, unde miroase a cod.
Cunoscute drept „rorbu” și pictate în roșu aprins, colibele pescarilor funcționează ca adăposturi rurale și pot servi drept bază pentru caiac, pentru vizionarea în timpul iernii a aurorei boreale, pentru scufundări sau pescuit.
Cu doar cinci ore de lumină în timpul iernii, aceste opt insule arctice se bucură de temperaturi surprinzător de blânde pentru aceste latitudini, datorită fluxului cald din golf.
Hiddensee (Germania)
Cei aproape 350 de kilometri ai coastei baltice germane, între Lübeck și Usedom, creează un litoral puțin cunoscut, plin de păduri, lacuri, porturi, mari întinderi de nisip și insule precum Hiddensee, care poate fi explorată doar pe jos, cu bicicleta sau călare.
Este un refugiu superb, care îți permite să te relaxezi pe plajă, între dune și mlaștini.
Porquerolles (Franța)
Fundația Carmignac adună pe această insulă de pe Riviera Franceză aproximativ 300 de piese din colecția unui milionar francez.
Porquerolles este cea mai mare insulă dintre cele trei din Hyères și este, de obicei, plină de turiști în timpul zilei, așa că este recomandat să călătorești mai bine în extrasezon.
În absența traficului auto, familiile cu copii pot explora liber locul și să se bucure de o vacanță liniștită. Pentru a te deplasa pe insulă poți închiria o bicicletă sau poți explora locul la pas.
Hiiumaa, Saaremaa și Muhu (Estonia)
Numărarea insulelor estoniene poate dura ceva vreme… În largul coastei vestice a țării există mai bine de 2.000 de insule. Aproape 20 sunt locuite, iar cei care le vizitează vor găsi oameni deschiși și prietenoși.
Din Tallinn poți lua mașina și feribotul până în Hiiumaa, Saaremaa și Muhu, care așteaptă ca cineva să le descopere printre păduri de pin și ienupăr, plaje pustii și locuri pline de istorie.