7 imagini fabuloase cu bizarele creaturi dintr-o lume în care lumina nu pătrunde niciodată

Deși culoarea cel mai des asociată cu adâncul mărilor și oceanelor este albastrul, odată ce te aventurezi înspre adâncuri, totul se întunecă treptat și bezna totală se instaurează. De la o adâncime de peste 200 de metri, începe un univers prea puțin explorat, populat de creaturi dintre cele mai bizare.

În 2015, biologul marin Solvin Zankl s-a alăturat unei expediții a centrului de cercetare GEOMAR din Germania, pentru a studia fauna oceanică din zona Insulelor Capului Verde (vezi harta de mai jos).

Echipa de cercetători a explorat adâncul oceanului cu ajutorul camerelor și reflectoarelor și a folosit plase pentru a aduce la suprafață o multitudine de creaturi nemaiîntâlnite.

Cu ajutorul unui acvariu special și al unui microscop foarte performant, Zankl a reușit să fotografieze câteva dintre aceste ființe ciudate și înfricoșătoare. Iată ce a ieșit.

Peștele viperă

pestele-vipera

Foto: Solvin Zankl

La fel ca mulți dintre peștii care trăiesc la mare adâncime, peștele viperă (Chauliodus sloani) folosește celule care produc lumină pentru a atrage prada.

Odată ce își prinde victima, dinții peștelui viperă se rotesc înspre interior pentru a o imobiliza și a o împinge pe gâtul prădătorului.

Nemichthys curvirostris

nemichthys-curvirostris

Foto: Solvin Zankl

Această specie de anghilă poate crește până la 1,5 metri lungime și are o pereche de ochi supradimensionați, care sunt capabili să capteze orice rază de lumină ce reușește să ajungă la asemenea adâncimi.

Gigantocypris muelleri

gigantocypris-muelleri

Foto: Solvin Zankl

O creatură ciudată, cu un aspect dezgustător, Gigantocypris muelleri este o specie de crustacee…. fără corp.

Practic, corpul și capul sunt una și același lucru la această bizară apariție, ai cărei ochi reflectă lumina exact ca o oglindă, pentru a-și localiza hrana.

Cryptopsaras couesi

cryptopsaras-couesi

Foto: Solvin Zankl

Cryptopsaras couesi este un pește răpitor ce trăiește în adâncurile oceanelor și folosește o metodă inedită pentru a-și asigura hrana.

De mii de ani, acest pește trăiește în simbioză perfectă cu niște bacterii fluorescente, care au rolul de a atrage prada, asigurându-i astfel o masă copioasă sinistrei creaturi.

Anoplogaster cornuta

anoplogaster-cornuta

Foto: Solvin Zankl

Ușor de confundat cu un extraterestru, acest pește trăiește la adâncimi de peste 5.000 de metri.

Din cauză că are o vedere foarte proastă, prădătorul se folosește de o „bandă” de celule care detectează mișcarea, pentru a-și identifica prada.

Clio chaptali

clio-chaptali

Foto: Solvin Zankl

Clio chaptali face parte din categoria melcilor marini și, datorită unor „aripi” cărnoase pe care le-a dezvoltat de-a lungul a milioane de ani, pare să „zboare” prin apă.

Stylephorus chordatus

stylephorus-chordatus

Foto: Solvin Zankl

Cea mai impresionantă trăsătură a acestei creaturi este, fără îndoială, perechea de ochi verzi, telescopici, capabili să detecteze și cea mai mică urmă de lumină.

Articole fascinante

Loading...
>