7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală

Arta medievală este un soi de „oaie neagră” a istoriei artei. Cu toții apreciem operele create de renascentiști sau clasici, dar lucrurile se schimbă când vine vorba de creațiile artiștilor medievali.

Rodul muncii unor călugări sau asceți în căutarea unei metode de exprimare, arta medievală este mai puțin sofisticată și îi preocupă mai puțin pe iubitorii de artă.

Cu toate acestea, operele create între anii 1.000 și 1.500 uimesc tocmai prin simplitatea lor, dar și prin anumite imagini pe care le redau aproape obsesiv.

Iată câteva motive bizare care apar în arta medievală și care continuă să îi intrige pe istorici.

1

Iepuri care bat, mutilează sau ucid oameni

Arta medievala - Iepuri ucigasi
Foto: Pinterest

Călugării medievali lucrau la așa-zisele „manuscrise iluminate”, cărți sfinte care conțineau ilustrații pe fiecare pagină. O imagine întâlnită adesea în manuscrisele medievale sunt iepurii care le fac rău oamenilor, o temă comună în arta medievală.

Nimeni nu știe cu siguranță de unde această obsesie pentru iepurii malefici, dar un lucru este cert. Cărțile sunt pline de desene cu iepuri care se avântă în bătălie, mutilează cavaleri, răpesc femei, bat oamenii cu ciomege și îi taie cu topoare. Și niciodată nu au nimic în comun cu textul pe care îl însoțesc.

Teoria este că animalele au fost desenate pe margini de către călugării plictisiți, care voiau să se amuze. Ei credeau, probabil, că ideea iepurilor care se răzbună pe oamenii care îi vânează este amuzantă. Așa că își petreceau zilele lungi și plicticoase mâzgălind imagini ale revoltei iepurilor.

2

Femei călărindu-l pe Aristotel

Arta medievala - Aristotel
Foto: Pinterest

Filosoful grec Aristotel apare în numeroase picturi. Dar, pentru o scurtă perioadă care s-a întins până la începutul Renașterii, oamenii îl desenau într-o postură foarte ciudată: în genunchi, călărit de o femeie.

Anumite picturi îl înfățișează pe respectabilul filosof cu căpăstru, altele îl arată biciuit de femeie. Deși sunt extrem de bizare, aceste imagini nu au nimic de-a face cu obscenitatea.

Se pare că au fost folosite ca metafore, pentru a ilustra ce se întâmplă cu cei care cad în plăcerile carnale. În toate aceste imagini, Aristotel reprezintă rațiunea, care este subjugată de dorințele trupești, reprezentate de femeie.

3

Imagini ciudate în arta medievală - Cavaleri în luptă cu melci

Arta medievala - Melci
Foto: This is Colossal

Unul dintre cele mai ciudate leitmotive din arta medievală sunt bătăliile dintre cavaleri și… melci. Între secolele XIII și XIV, imaginile cu cavaleri în armură care atacă melci au devenit foarte frecvente, în special în manuscrisele gotice.

Nimeni nu știe cu siguranță de ce erau artiștii preocupați de astfel de imagini. Unii specialiști în artă medievală cred că sunt o metaforă a luptelor sociale, discriminării sau a luptei omului cu inevitabilitatea morții.

4

O apariție bizară - Moise cu coarne pe cap

Arta medievala - Moise
Foto: The Appendix

Într-o anumită perioadă, oamenii au avut ciudatul obicei de a-l înfățișa pe Moise cu o pereche de coarne pe cap: un detaliu demonic, suprapus peste imaginea omului care i-a condus pe evrei din Egipt.

Și totuși, pentru un timp, acesta a fost singurul fel în care oamenii îl desenau. Chiar și Michelangelo a făcut-o.

Este foarte posibil ca această tendință din arta medievală să fi pornit de la o traducere inexactă a textelor biblice. Majoritatea traducerilor spun că, atunci când Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu cele zece porunci, fața lui „strălucea”.

Dar cuvântul ebraic „keren” poate să însemne fie „rază de lumină”, fie „corn”. Cel mai probabil, în epoca medievală fusese tipărită o traducere greșită a Bibliei, care menționa că din capul lui Moise ieșea o pereche de coarne, și nu o rază de lumină.

5

Maria Magdalena acoperită cu păr pe corp

Arta medievala - Maria Magdalena
Foto: Kengarex

Foarte mulți artiști gotici o desenau pe Maria Magdalena acoperită cu păr corporal. Nu este vorba despre vreun fetiș medieval ciudat, chiar credeau că ea arătase așa.

Povestea Mariei Magdalena care circula în acecle vremuri avea un final bizar. Potrivit unei legende, după răstignirea lui Isus, Maria Magdalena a renunțat complet la toate lucrurile pământești.

Nu s-a mai spălat și nu și-a mai schimbat hainele, care, până la urmă, s-au rupt și au căzut. Atunci, spune povestea, a avut loc un miracol, care a salvat-o de la rușinea de a umbla prin lume goală: întregul corp i-a fost acoperit de un strat consistent de păr.

Se pare că mulți artiști gotici cunoșteau această poveste și de aceea arta medievală este plină de imagini cu corpul Mariei Magdalena învelit în păr.

6

Oameni plictisiți care mor

Arta medievala - Oameni plictisiti
Foto: The World News

O mare parte din arta medievală conținea scene violente. Dar, oricât de oribilă era moartea cuiva, victima era întotdeauna înfățișată având un aer plictisit.

Există imagini cu oameni sfârtecați de șarje de cavalerie, cu cuțite în cap sau topoare înfipte în corp și, totuși, în fiecare dintre aceste ipostaze victima arată de parcă s-ar strădui să nu caște.

Teoria este că aceste imagini ciudate au legătură cu conceptul medieval  Ars moriendi – arta de a muri. Moartea, credeau oamenii de la acea vreme, era un test moral.

Era momentul în care te aflai în fața judecății divine. Astfel, felul în care reacționai spunea ceva despre caracterul tău.

Dacă urlai și nu te puteai desprinde de lucrurile pământești, probabil că aveai să ajungi în iad. Dar dacă îți puteai petrece ultimele momente zâmbind, locul în rai îți era asigurat.

Multe imagini din arta medievală arată demoni care încearcă să-i ispitească pe muribunzi, arătându-le vin, aur și femei ușoare.

7

Imagini ciudate în arta medievală - Nave spațiale

Arta medievala - Nave spatiale
Foto: Pinterest

Dintr-un motiv sau altul, multe opere de artă medievală înfățișează oameni care zboară în mașinării mici, care seamănă izbitor cu satelitul Sputnik.

În picturile cu Isus – în special cele care înfățișează nașterea sau răstignirea – apar niște nave spațiale ciudate, pilotate de oameni.

Există câteva teorii despre ce ar putea reprezenta acestea, dar teoria academică este că imaginile simbolizează „prezența lui Dumnezeu”. Aceasta este – totuși – doar o teorie, și singura explicație pe care o avem din partea unui artist medieval nu o susține.

O gravură în lemn de Hans Glaser înfățișează cerul plin de tuburi și sfere. Glaser a spus imaginea redă exact ceea ce el a văzut întâmplându-se pe cerul de deasupra Nürnberg-ului: o bătălie între farfurii zburătoare extraterestre.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală”

  1. Ce este atât de complicat? Totul este legat „metaforic” de păcate. Urmăriți semnificațiile simbolice ale reprezentărilor și veți descoperi despre ce păcate este vorba.

    Răspunde

Lasă un comentariu