7 idei pur și simplu ridicole pe care le credeau oamenii în trecut

Cu toată tehnologia și informația pe care le avem la îndemână, suntem probabil tentați să credem că generația modernă are monopolul asupra ideilor, că tot ceea ce luam drept adevăr este infailibil. Să nu uităm, însă, că și oamenii din secolele trecute se simțeau exact ca noi.

Erau siguri pe teorii care, cu timpul, s-au dovedit false. Unele au fost incredibil de ridicole. Haideți să explorăm câteva dintre ele!

7. Copiii răsfățați devin… socialiști

Copil rasfatat
Foto: livingindialogue.com

Da, asta susținea pediatrul american Walter W. Sackett Jr., autorul cărții „Cum să ne creștem copiii” (1962). Și, cel mai probabil, mulți părinți l-au și crezut.

În cartea sa, Sackett Jr. îi sfătuia pe părinți să-și educe copiii cu multă strictețe, să nu le acorde prea multă atenție și afecțiune. De ce susținea doctorul asta? Ei, bine…

„Dacă îi învățăm pe copii să primească totul la cerere, trebuie să fim conștienți că încurajăm socialismul”. Așadar, dacă îți răsfățai copilul, riscai să-ți trădezi țara și să crești lângă tine un mic socialist.

6. Poți moșteni genele foștilor parteneri sexuali ai mamei tale

Genetica
Foto: africa-diaries.blogspot.ro

Această afirmație este atât de ilogică, încât n-ai cum să o crezi. Și totuși, în trecut au existat oameni care credeau în asta.

Telegonia – căci această idee are și un nume – este teoria conform căreia copilul poate moșteni genele unui fost partener sexual al mamei sale. Cu alte cuvinte, paternitatea nu este exclusivă și poate fi împărțită de mai mulți bărbați.

Oricât de bizară ar fi fost o astfel de afirmație, telegonia era considerată credibilă de mari gânditori, precum Arthur Schopenhauer sau Herbert Spencer. Mai mult, teoria a fost îmbrățișată și de naziști, care credeau că, odată ce a avut un partener non-arian, o femeie nu mai putea da naștere unui copil arian.

Nici ortodocșii ruși nu s-au lăsat mai prejos și au folosit ideea chiar în 2004, în volumul „Virginitate și telegonie: Biserica ortodoxă și știința modernă a inversiunilor genetice”.

5. Vrei să calmezi un bebeluș? Dă-i morfină!

Siropul calmant
Foto: hhnmag.com

Primul an din viața unui copil este întotdeauna agitat, în special pentru părinți. Nopțile nedormite, stresul și oboseala sunt nelipsite în această perioadă.

Dacă majoritatea părinților de astăzi se străduiesc să iasă cu bine din această încercare, nu același lucru se poate spune despre cei din secolul al XIX-lea. La acea vreme, alcoolul era utilizat adesea pentru a calma un copil mai agitat.

Totuși, cei care voiau ceva „mai bun” puteau opta pentru siropul calmant produs de Doamna Winslow, care conținea 5 mg de morfină. Nu e de mirare că orice copil se liniștea după o linguriță de sirop produs de priceputa doamnă.

4. Fumatul este sănătos

Tigari
Foto: theghostdiaries.com

În ziua de astăzi, o astfel de afirmație ar părea șocantă, având în vedere că fumatul cauzează numeroase boli grave. Dar, în trecut, fumatul nu numai că era considerat ca fiind periculos, ci era chiar promovat ca fiind sănătos.

La începutul secolului trecut, ziarele, iar mai apoi și televiziunile, difuzau la scară largă reclame la țigări în care medicii recomandau fumatul drept un obicei sănătos.

Așa au ajuns publicitarii să învestească țigările cu „proprietăți miraculoase”: fumatul ajută digestia, vindecă răceala, menține silueta sau vindecă astmul.

3. Lipitorile te vindecă de orice

Lipitori vindecatoare
Foto: thingpic.com

Conform acestei teorii, care are adepți și în zilele noastre, lipitorile pot vindeca absolut orice boală. Utilizarea lipitorilor în medicină a apărut acum 2.500 de ani, în India.

Și grecii susțineau aceeași idee, iar de la ei s-au „molipsit” și celelalte civilizații occidentale. Tehnica a fost folosită la scară largă în Europa până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

La acea vreme, medicii credeau că sănătatea corpului uman depindea de echilibrul între cele patru umori: sângele, flegma, bila galbenă și bila neagră. Atunci când cineva se îmbolnăvea, erau aduse în ajutor lipitorile, care, sugând sângele în exces, restabileau echilibrul organismului.

2. Arsenicul face pielea frumoasă

Arsenic
Foto: theepochtimes.com

În secolul al XIX-lea, tenul foarte palid și translucid simboliza frumusețea și standardele sociale înalte. Pentru a obține acest aspect, femeile din Marea Britanie foloseau arsenicul în numeroase produse cosmetice și uneori chiar îl înghițeau.

Arsenicul, un compus extrem de toxic, poate fi tolerat dacă este ingerat în cantități mici. Cu toate acestea, expunerea îndelungată poate produce leziuni sistemului nervos și rinichilor, căderea părului, conjunctivită și probleme de piele.

1. Pământul se află în centrul universului

Geocentrism
Foto: wikimedia.org

Probabil că oamenii din viitor care-și vor bea cafeaua cu prietenii lor extratereștri vor râde de noi, cei din secolul 21, care nu credem că există alte forme de viață în univers.

La fel cum noi râdem astăzi de civilizațiile antice, precum grecii, romanii sau babilonienii, care credeau că Pământul este centrul universului. Adepții geocentrismului susțineau că toate corpurile cerești, inclusiv Soarele, Luna, stelele și planetele se învârt în jurul Pământului.

Deși acum pare absurdă, ideea era predominantă în lumea antică și a rămas general acceptată până în secolul al XVI-lea.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • Pe aia cu lipitorile mai nuantati.o. Desigur, nu vindeca orice! Dar vindeca! Lipitoarea este considerata de OMS ca animal-terapeut. Exista (cel putin in Europa de Vest) clinici, terapeuti sau medici care utilizeaza aceste animale. Sigur veti gasi cind/daca va veti documenta. Si Homeopatia se utilizeaza chiar daca pare o terapie absurda. Etc., Etc…

  • >