7 greșeli aparent banale, care au provocat dezastre colosale

Cu toții facem greșeli. De cele mai multe ori, ele nu au consecințe grave, dar în unele cazuri se pot transforma în adevărate dezastre. De-a lungul istoriei, erori banale, cauzate de neatenție sau de prea multă bunăvoință, au provocat pierderi de vieți omenești sau de bani.

Aparent fără importanță, întâmplările pe care le prezentăm în cele ce urmează au avut în final urmări de o amploare total neașteptată. În unele cazuri, consecințele se mai resimt și astăzi.

1. Trei trabucuri pierdute au hotărât soarta Războiului Civil American

Ordinul 191
Celebrul Ordin Special 191. Foto: Wikimedia

Trei trabucuri pierdute au făcut ca forțele confederate să piardă războiul în fața forțelor unioniste. Un caporal unionist a descoperit trei trabucuri învelite într-o bucată de hârtie care s-a dovedit a fi o copie a Ordinului Special 191.

Acest ordin conținea informații despre planul trupelor unioniste de a ataca Washingtonul. Ordinul Special 191, cunoscut drept „Ordinul pierdut”, a fost redactat pe 9 septembrie 1862 și a fost emis de generalul sudist Robert E. Lee.

După ordin au fost făcute mai multe copii, care au fost distribuite ofițerilor confederați (sudiști). Una dintre aceste copii s-a pierdut și a fost găsită pe 13 septembrie 1862 de caporalul unionist Barton W. Mitchell.

În ea erau învelite trei trabucuri, care au fost uitate într-o tabără militară abandonată de confederați. Dându-și seama de importanța documentului, caporalul l-a transmis superiorilor săi.

Datorită aceste informații prețioase, trupele unioniste au reușit să oprească invazia confederaților, în Bătălia de la Antietam.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Un foc aprins din greșeală arde de 46 de ani

Craterul Darvaza
Foto: khanonaussie.com

Craterul Darvaza, supranumit și „Poarta Iadului”, este un teren bogat în zăcăminte de gaz natural situat în Turkmenistan. Situl a fost identificat în 1971 de inginerii sovietici, care credeau că solul este bogat în zăcăminte de petrol.

Inginerii au început forajele preliminare, dar în scurt timp au avut o surpriză neplăcută. Terenul s-a surpat, înghițind utilajele de foraj, iar din crater au început să iasă cantități uriașe de gaz.

De teama poluării, inginerii au hotărât să dea foc craterului. Deși toată lumea se aștepta ca gazul să ardă în câteva săptămâni, la aproape 50 de ani de la aprindere, focul continuă să ardă.

Craterul are diametrul de 70 de metri și nu dă semne că incendiul se va potoli curând.

3. Ziarul care a anunțat președintele greșit

Truman vs Dewey
Președintele Truman râde de gafa monumentală a celor de la Chicago Daily Tribune. Foto: Wikimedia

Cei de la ziarul Chicago Daily Tribune era atât de siguri că Thomas Dewey va câștiga alegerile prezidențiale din SUA din 1948, încât au imprimat ediția din ziua următoare cu această știre.

La acea vreme, șpalturile (bucățile de lemn sau de metal pe care se așează literele în tipografie) trebuiau date la tipar cu câteva ore bune înainte. Deoarece rezultatul alegerilor nu fusese anunțat până la închiderea ediției, cei din redacție s-au bazat pe informațiile transmise de corespondentul de la Washington, Arthur Henning.

Deși Henning era un reporter cu experiență, de această dată el a transmis în redacție informații eronate. Bazându-se pe Henning, ziarul l-a anunțat drept câștigător pe Thomas Dewey, contracandidatul lui Harry Truman.

Din păcate pentru jurnaliști, Truman a câștigat alegerile, iar cei de la Chicago Daily Tribune s-au făcut de râs.

4. Calcule greșite la NASA

Mars Climate Orbiter
Foto: information-age.com

În 1999, din cauza unei erori de calcul, sonda spațială Mars Climate Orbiter s-a apropiat prea tare de planeta Marte și s-a dezintegrat în atmosferă. Sonda a fost lansată pe 11 decembrie 1998 și avea drept misiune studierea atmosferei și suprafeței lui Marte.

Sonda a fost proiectată, construită și operată de compania Lockheed Martin pentru NASA. Inginerii de la Lockheed Martin au setat comenzile de navigație pentru motoarele Mars Climate Orbiter după sistemul de măsurare anglo-saxon.

Ce nu știau ei era că NASA folosea sistemul metric încă din 1990. După o călătorie de 286 de zile, sonda a ajuns în apropierea planetei Marte.

Procesul de intrare pe orbită a început pe 23 septembrie 1999, dar s-a finalizat cu un dezastru. Din cauza unor greșeli de calcul (au încurcat kilometrii cu milele), sonda a ajuns la o altitudine de 57 de kilometri, în timp ce altitudinea minimă necesară era de 80 de kilometri.

Din această cauză, sonda s-a dezintegrat, iar milioane de dolari investiți în misiune s-au pierdut.

5. Omul care i-a cruțat viața lui Hitler

Tandey vs Hitler
Foto: thepostmortempost.com

Pe 28 septembrie 1918, soldatul britanic Henry Tandey a cruțat viața unui soldat german de 29 de ani, care tocmai fusese rănit. Soldatul german se afla în apropierea satului francez Marcoing și a intrat în raza puștii lui Tandey.

Britanicului i s-a făcut milă de el și a ales să nu tragă. Soldatul german era nimeni altul decât Adolf Hitler. După ce războiul s-a încheiat, Hitler a văzut un articol de ziar despre Tandey și l-a recunoscut.

Mai târziu, în 1938, când a fost întrebat de premierul britanic Arthur Neville Chamberlain despre experiența sa de război, Hitler i-a povestit întâmplarea.

„Acel om s-a apropiat atât de mult de mine încât am crezut că n-o să mai văd niciodată Germania. Providența m-a salvat”, i-ar fi povestit Hitler lui Chamberlain.

6. O toaletă folosită greșit a dus la bombardarea unui submarin

Submarin german
Foto: stunningplaces.net

Cu câteva zile înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, un marinar de pe un submarin german a folosit toaleta în mod greșit. Deși pare banală, această eroare a dus la un dezastru pentru întregul echipaj.

În 1945, pe submarinele germane au fost montate toalete performante, care puteau fi folosite inclusiv în timpul scufundării. În primă fază, dejecțiile erau direcționate către mai multe camere presurizate, iar apoi erau deversate în apă printr-un sistem cu aer comprimat.

Pe 14 aprilie 1945, când se afla în apropierea coastei scoțiene, la o adâncime de 61 de metri, un submarin U-1206 a început să ia apă din cauza folosirii greșite a toaletei.

Apa a ajuns la baterii, iar comandatul n-a avut altă opțiune decât să ordone ieșirea la suprafață. Submarinul a fost descoperit de paza de coastă britanică și a fost bombardat.

7. Pierdere de 225 de milioane de dolari din cauza unei erori de tastare

Bursa din Tokio
Foto: japantimes.co.jp

În decembrie 2005, Mizuho Securities, o divizie a unei bănci importante din Japonia, a suferit o pierdere imensă din cauza unei erori de tastare. Compania dorea să vândă o acțiune pe care o deținea într-o societate de recrutare (J-Com Co.) la prețul de 610.000 yeni.

Cel care s-a ocupat de tranzacție n-a fost, însă, atent și a prelucrat ordinul de vânzare în mod greșit. Așa a ajuns Mizuho Securities să vândă 610.000 acțiuni la prețul de 1 yen, iar Bursa din Tokio a procesat tranzacția.

Mizuho Securities a încercat să anuleze tranzacția, însă Bursa a refuzat, motivând că, deși sunt cauzate de greșeli, tranzacțiile nu pot fi anulate. Astfel, Mizuho Securities a pierdut 225 de milioane de dolari într-o singură zi.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

2 comentarii la „7 greșeli aparent banale, care au provocat dezastre colosale”

Lasă un comentariu