7 fenomene stranii care demonstrează că trăim într-o lume miraculoasă

Planeta pe care trăim nu încetează să ne uimească, iar în fiecare colț al lumii există câte ceva incredibil. În acest articol îți prezentăm șapte fenomene stranii care ar putea să-i facă până și pe cei mai sceptici să se gândească la „miracole”.

Unele sunt studiate și înțelese, în vreme ce altele sunt guvernate de mecanisme ce încă refuză să se lase cunoscute.

1

Dealul magnetic din Ladakh, India

Fenomene stranii - Dealul magnetic
Foto: Pinterest

Dacă oprești mașina la baza acestui deal și nu tragi frâna de mână, ea va începe să urce singură, ca și când ar fi împinsă de o forță invizibilă. Explicația pentru aceste fenomene stranii este… o iluzie optică.

În primul rând, iluzia că mașina urcă dealul singură este dată de modul în care drumul se aliniază cu panta din fundal. Un alt factor important care contribuie la crearea iluziei este faptul că linia orizontului este obstrucționată aproape complet.

Astfel, în lipsa unui punct de reper, avem impresia că mașina urcă, deși, de fapt, ea alunecă în josul pantei.

2

Dolmenele

Fenomene stranii - Dolmene
Foto: Pinterest / Wikimedia

Lespezi de piatră imense, așezate una peste alta, se găsesc în multe locuri din lume. Arheologii le-au denumit dolmene și cred că sunt monumente funerare dedicate preoților din Antichitate.

Totuși, în niciunul dintre aceste dolmene nu au fost descoperite rămășițe umane. Pe de altă parte, anumiți cercetători susțin că dolmenele generează propriul lor câmp magnetic și că generează o anumită energie.

Astfel de structuri misterioase au fost descoperite inclusiv în România. De-a lungul secolelor, multe dintre ele au fost ocupate de sihaștri, însă adevărul este că nimeni nu știe cine au fost oamenii care le-au creat.

3

Flacăra eternă din SUA

Fenomene stranii - Flacara eterna
Foto: Pinterest

O cascadă de mici dimensiuni a devenit celebră în lume datorită unui fenomen neobișnuit. Chiar în mijlocul Cascadei Flăcării Eterne arde în permanență… o flacără.

Ea rămâne aprinsă tot timpul anului datorită unei grote situate la baza cascadei, care emană gaze naturale. Rareori, focul se stinge din cauza apei și trebuie reaprins. Conform credinței populare, cel care reaprinde flacăra va avea noroc.

4

Fortăreața Frangokastello, Grecia

Fenomene stranii - Frangokastello
Foto: Pinterest

În fortăreața din insula Creta se petrec în fiecare an niște fenomene stranii. La sfârșitul lunii mai, în acest loc apar „umbre de soldați”, care se întind între mănăstirea Agios Charalambos și fortăreața Frangokastello.

Fenomenul poate fi observat dimineața devreme, când marea este liniștită și umiditatea aerului este ridicată. Totul durează aproximativ zece minute și este singurul miraj documentat din lume.

5

Pădurea de piatră din China

Fenomene stranii - Padurea de piatra
Foto: Pinterest

O țară cu un teritoriu imens, China are, și ea, parte de propriile fenomene stranii. Pădurea de piatră din provincia Yunnan a apărut acum peste 200 de milioane de ani, pe locul unei foste mări.

Datorită eroziunii și mișcărilor tectonice, aici s-au format uriașe stalagmite de piatră. „Pădurea” se întinde pe o suprafață de 400 de kilometri pătrați și are inclusiv o parte subterană.

Din august până în noiembrie, râul care trece prin peștera Qifeng creează un vortex care durează câteva minute, iar apoi dispare.

6

Râul în cinci culori

Fenomene stranii - Raul colorat
Foto: Pinterest

Râul Cano Cristales, din Columbia, arată ca un râu obișnuit în cea mai mare parte a anului. Totuși, din iulie până în noiembrie, râul se colorează în galbe, verde, albastru, negru și roșu.

Datorită acestor fenomene stranii, cursul de apă a fost botezat „Râul în cinci culori” sau „Râul curcubeu”. Festivalul de culori este creat de mușchiul și algele care cresc în albia râului.

7

Cascada de sânge din Antarctica

Fenomene stranii - Cascada rosie
Foto: Pinterest

Din ghețarul Taylor izvorăște o cascadă de culoare roșie, care nu îngheață nici măcar la −10°C. Apa provine dintr-un lac aflat sub un ghețar din Antarctica și iese la suprafață printr-o fisură.

Lichidul este extrem de sărat și conține o cantitate mare de oxid de fier. Când intră în contact cu aerul, oxidul de fier colorează apa în roșu.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „7 fenomene stranii care demonstrează că trăim într-o lume miraculoasă”

Lasă un comentariu