7 fenomene naturale misterioase, pe care știința nu le poate explica

7 fenomene naturale misterioase enigme pentru stiinta

Lumea nu duce lipsă de priveliști și evenimente ieșite din comun. Unele dintre ele au o explicație științifică, însă altele sunt consecința unor mecanisme care sfidează înțelegerea.

Iată zece exemple de fenomene naturale misterioase observate de oameni de-a lungul timpului, pe care știința încă nu a reușit să le explice.

1

Fenomene naturale misterioase - Jeleul stelar

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

Această materie gelatinoasă ciudată a lăsat oamenii de știință perplecși ani la rând. Este o substanță translucidă, găsită de obicei pe iarbă sau în copaci.

Deși au studiat-o, experții încă nu știu exact ce este. Unii au propus teoria că este vorba de ouă de broască expandate din cauza umezelii, dar jeleul nu conține ADN animal sau vegetal.

2

Norii tubulari

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

Acești nori uimitori au forma unor conducte și se pot întinde pe sute de kilometri. Aceste fenomene naturale misterioase pot fi văzute pe cerul de deasupra Australiei, în timpul tranziției de la sezonul uscat la cel umed.

Oamenii de știință nu sunt siguri în ceea ce privește felul în care se formează norii tubulari, care, conform credințelor aborigenilor, indică faptul că populația de păsări va crește în sezonul care tocmai începe.

3

Orașul plutitor

Pe 12 aprilie 2017, în Jieyang, China, zeci de oameni s-au uitat uimiți la ceea ce părea să fie un „oraș plutitor” pe cer. Cu șase ani înainte de acest eveniment, astfel de orașe plutitoare au apărut în cinci locuri diferite din China.

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

Un fenomen meteorologic destul de rar, numit Fata Morgana, ar putea fi cauza acestora. În timpul acestui fenomen, lumina trece prin valuri de căldură și cauzează un efect de duplicare. Oamenii de știință nu au confirmat că aceasta este adevărata cauză a bizarelor apariții.

4

Steaua lui Tabby

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

Steaua lui Tabby este una dintre cele 150.000 de stele observate de telescopul Kepler. A fost numită după descoperitorul ei, Tabetha („Tabby”) Boyajian.

Este atât de diferită de restul stelelor pentru faptul că lumina pe care o emite scade uneori cu 20%, un procent foarte mare comparativ cu variațiile de lumină ale altor stele.

Explicațiile acestui fenomen straniu includ prezența unor planete trecătoare, acumularea de praf și resturi cosmice și chiar prezența extratereștrilor.

5

Ploaia cu păianjeni

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

Acest fenomen ciudat i-a intrigat pe toți cei care l-au văzut. Ocazional, animale care nu zboară cad pur și simplu din cer, inclusiv broaște, viermi și chiar și păianjeni!

Teoria curentă este că tornadele ridică mii de astfel de animale în aer și le lasă să cadă deasupra orașelor din apropiere. Totuși, fenomenul nu a fost observat vreodată în desfășurare de către oamenii de știință.

6

Marele Magnet sau Marele Atractor

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

În anii ’70, NASA a început să studieze o forță ciudată, aflată la o distanță cuprinsă între 150 și 250 milioane de ani-lumină. Această forță atrăgea către ea galaxia Calea Lactee și alte galaxii aflate în apropiere.

Forța a fost numită „Marele Magnet” sau „Marele Atractor” de către oamenii de știință. Sursa acestei extraordinare forțe de atracție este încă necunoscută.

7

Atlantida japoneză

Sub apele din largul coastelor orașului Yonaguni Jima, din Japonia, se află pietre enorme, cunoscute astăzi drept „monumentul Yonaguni”. Structurile se aseamănă într-o oarecare măsură cu piramidele aztece și sunt scufundate de câteva milenii.

Oamenii de știință au propus teoria că este vorba de un oraș antic, vechi de aproape 5.000 de ani, care s-ar fi scufundat în urma unui cutremur. Deși este în general acceptată, această teorie nu este în întregime dovedită.

fenomene naturale misterioase
Foto: Pinterest

În timp ce unii cercetătorii, precum Graham Hancock, susțin varianta unui oraș antic și necunoscut, care a sfârșit sub ape, alții, precum geologul Robert Schoch, afirmă că este vorba de o formațiune stâncoasă naturală.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu