7 feluri de mâncare uimitoare din viitor, datorate tehnologiei avansate

Suprapopularea și resursele limitate sunt o mare problemă a lumii de azi. Există temeri că, într-o bună zi, nu va mai fi destulă mâncare pentru toată lumea.

Din fericire, sunt dezvoltate soluții noi pentru a asigura rezerva de hrană a lumii. Unele pot părea ciudate, dar am putea ajunge să trăim vremuri în care acestea să fie văzute ca soluții salvatoare, pe măsură ce populația lumii continuă să crească.

Așadar, iată șapte feluri de mâncare uimitoare din viitor, datorate tehnologiilor avansate:

1. Insectele

Organizație pentru Alimentație și Agricultură a ONU a spus într-o declarație recentă că peste două miliarde de oameni consumă deja insecte. Deși mulți consideră respingător consumul de insecte, acestea au un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Mai mult, consumul de insecte este mai puțin dăunător pentru mediu decât consumul de animale. Unele insecte au un gust asemănător cu cel al unor produse care ne plac, cum ar fi șunca, merele, untul de arahide și peștele.

În condițiile în care deocamdată în România nimeni nu se înghesuie să consume insecte, va trebui să credem „pe cuvânt” aceste comparații… 😏

2. Carnea obținută în laborator

În prezent, se desfășoară experimente pentru creșterea cărnii în laboratoare. Acest lucru ar avea numeroase avantaje pentru mediu, cum ar fi prevenirea emisiilor de gaz, a pescuitului în exces și promovarea drepturilor animalelor.

Singura problemă este prețul (deocamdată): producția a 450 de grame de carne crescută în laborator costă 2.400 de dolari.

O companie numită Memphis Meats produce deja chiftele obținute în laborator, prin folosirea de celule stem de la animale (celulele sunt obținute prin biopsie). Motto-ul companiei este „O lume fără măcel”.

3. Mâncare obținută prin imprimarea 3D

Imprimantele tridimensionale cuceresc lumea. Utilizatori de pe tot globul creează arme, drone sau piese de calculator la imprimantele 3D. Totuși, niște oameni foarte inteligenți le folosesc pentru a obține mâncare.

Designerul olandez Chloe Rutzerfeld a reușit să îmbine în mod strălucit gastronomia, grădinăritul și imprimarea 3D. Imprimanta sa produce un foietaj din aluat, care conține și diverse semințe neprocesate.

După câteva zile, semințele germinează, iar plantele încep să crească și să iasă prin găurile din foietaj. Acestea fiind spuse, trebuie să adăugăm că proiectul este abia în faza de început.

4. Bile cu apă comestibile

O companie nouă din Londra s-a decis să-și propună drept scop eliminarea în întregime a sticlelor de plastic. Ei fabrică recipiente comestibile, folosind algele marine.

Compania speră că acest model de container va putea în viitor să conțină băuturi spirtoase și produse cosmetice. Și mai încurajator este faptul că producerea acestui recipient este mai ieftină decât producerea plasticului.

5. Mâncare îmbunătățită sonic

Universitatea Oxford a adus dovezi care arată că mâncarea are un gust mai mult sau mai puțin amar, în funcție de muzica pusă pe fundal la ora mesei.

Testele au arătat că frecvențele mai joase accentuează gusturi precum acru sau dulce, în vreme ce frecvențele mai înalte pun în evidență gustul amărui. Cu toate acestea, încă nu este înțeles pe deplin procesul prin care sunetul modifică simțul gustului.

S-a sugerat chiar faptul că muzica poate fi folosită pentru a modifica în întregime percepția gusturilor neplăcute.

6. Pește fals și fructe de mare false

Nu doar carnea poate fi crescută în laboratoare. Peștii pot fi, de asemene, produși în acest fel. Încă din 2002, un grup de oameni de știință de la Colegiul Touro a reușit să creeze file-uri mici de pește prin scufundarea de mușchi de pește auriu în ser fetal de bovină.

O companie numită New Wave Foods fabrică deja crevete fals dintr-un înlocuitor pe bază de alge. Compania încearcă să obțină și homar și crab.

7. Dietă bazată pe ADN

Dacă secvențierea ADN-ului va deveni mai ieftină și va fi posibil să fie făcută acasă, este probabil că vor apărea aplicații care ne vor permite să ne accesăm ADN-ul ca să înțelegem individual ce ar trebui să mâncăm ca să fim mai productivi, să dormim mai bine, să ne simțim mai sănătoși și să știm ce feluri de mâncare nu ar trebui să consumăm vreodată.

Ar fi un lucru folositor, fiindcă toți suntem diferiți din punct de vedre genetic, așa că nu există o singură dietă care să ni se potrivească tuturor.

Descoperă și 10 secrete pe care restaurantele fast-food nu vor să le știi.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu