7 evenimente istorice care îți vor demonstra că trecutul e un mare puzzle

Percepția pe care o avem asupra istoriei este, de multe ori, deformată, iar noi vom demonstra asta prin câteva exemple simple. Manualele școlare ne prezintă în mod disparat evenimentele care au marcat istoria, iar nouă ne este dificil să facem legătura între ele. Totuși, fiecare dintre aceste evenimente istorice este ca o piesă dintr-un mare puzzle.

De aceea, doar atunci când le așezăm în context, unul lângă celălalt, putem avea o imagine clară asupra trecutului nostru. În acest articol vă prezentăm șapte evenimente istorice care, așezate cap la cap, vă vor face să vedeți istoria într-o altă lumină.

1. Scriitorul J. R. R. Tolkien, Adolf Hitler și Otto Frank, tatăl scriitoarei Anne Frank, au fost soldați în bătălia de pe Somme

Evenimente Istorice - Hitler Frank Tolkien

Foto: biography.com, wikia.com, gettyimages.in

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 18 noiembrie 1916) a fost cea mai sângeroasă bătălie din Primul Război Mondial. Peste 1 milion de oameni au murit în această confruntare, unul dintre cele mai tragice evenimente istorice ale tuturor timpurilor.

În timpul bătăliei, două personalități cunoscute au luptat de partea germanilor: Adolf Hitler și Otto Frank, tatăl Annei Frank. 28 de ani mai târziu, armata lui Hitler i-a arestat pe Otto Frank și pe familia lui și i-a trimis într-un lagăr de concentrare.

De partea cealaltă, lupta scriitorul J. R. R. Tolkien, autorul trilogiei „Stăpânul Inelelor”.2. Evenimente istorice – Galileo Galilei a murit în anul în care s-a născut Isaac Newton

Evenimente istorice - Galilei Newton

Foto: britannica.com, history.com

Astronom, fizician, inginer, filosof și matematician, Galileo Galilei a fost părintele fizicii moderne și al astronomiei observaționale. A fost un pionier al vremurilor sale, iar ideile lui inovatoare au stârnit reacții dure din partea conservatorilor și a bisericii.

Pe 8 ianuarie 1642, Galilelo Galilei a murit. Coincidența face că în același an s-a născut un alt mare fizician: Isaac Newton. La fel ca Galilei, Newton a fost un vizionar și a revoluționat știința, în special în domeniul mecanicii.

3. Primii evrei au ajuns în lagărul de la Auschwitz în același an în care McDonald’s a început să vândă mâncare

Evenimente istorice - Auschwitz McDonalds

Foto: deanoworldtravels.wordpress.com, fortune.com

Pare greu de crezut, dar aceste două evenimente istorice s-au petrecut simultan. În 1940, primii prizonieri au ajuns la Auschwitz, lagărul de concentrare care a făcut peste 1 milion de victime. În același an, dincolo de ocean, Richard și Maurice McDonald deschideau primul restaurant în San Bernadino, California.4. John F. Kennedy, C. S. Lewis și Aldous Huxley au murit în aceeași zi

Evenimente istorice - JFK Lewis Huxley

Foto: wikia.com, georgemacdonald.info, npg.org.uk

22 noiembrie 1963 a fost o zi plină de evenimente istorice. La Dallas, președintele american John F. Kennedy murea asasinat. În Marea Britanie, la Oxford, înceta din viață scriitorul C. S. Lewis, cunoscut pentru „Cronicile din Narnia”.

Tot pe 22 noiembrie 1963, scriitorul britanic Aldous Huxley, autorul volumului „Minunata lume nouă”, se stingea din viață la 69 de ani.

5. Evenimente istorice – Marilyn Monroe și regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-au născut în același an

Evenimente istorice - Monroe Elisabeta

Foto: hdwallpapers.in, dallasdailygazette.com

Actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, s-a născut pe 21 aprilie 1926. În același an, pe 1 iunie, se năștea legendara actriță Marilyn Monroe. În timp ce regina britanică este unul dintre cei mai longevivi monarhi, Marilyn Monroe s-a stins din viață la doar 36 de ani.6. Universitatea din Oxford este mai veche decât Machu Picchu

Evenimente istorice - Oxford Machu Picchu

Foto: wikipedia.org, machupicchu.org

Universitatea din Oxford este una dintre cele mai vechi universități din lume. Nu se știe exact data la care a fost fondată, dar scrierile menționează că la Oxford se preda încă din 1096. Așadar, universitatea este chiar mai veche decât situl de la Machu Picchu, citadela incașă construită în Peru, în secolul al XV-lea (potrivit arheologiei oficiale).

7. Când a fost lansat filmul Star Wars, în Franța încă se folosea ghilotina

Evenimente istorice - Star Wars ghilotina

Foto: fontmeme.com, thechirurgeonsapprentice.com

E aproape absurd ca aceste două evenimente istorice să se fi petrecut simultan, dar realitatea este alta. Star Wars, unul dintre cele mai celebre filme science fiction, a fost lansat în 1977.

În același an, de cealaltă parte a Oceanului Atlantic, ghilotina era încă metoda oficială de execuție în Franța. Francezii au încetat folosirea ghilotinei pe 11 septembrie 1977, chiar în ziua în care Star Wars a avut premiera în Franța.

Vă fascinează legăturile nebănuite dintre evenimentele din trecut? Acest articol vă va încânta: 10 adevăruri istorice surprinzătoare care-ți vor schimba percepția asupra timpului

Articole fascinante

>