7 enigme și detalii mai puțin știute din istoria lumii

Cine a fost Omul-molie, de ce nu au văzut marinarii de pe Titanic aisbergul și cum a început isteria OZN? Și dacă una dintre cele mai faimoase povești ale istoriei – cazul Ioanei d’Arc – s-a desfășurat altfel decât credeam?

În acest articol îți prezentăm șapte dintre cele mai interesante puzzle-uri din istoria omenirii.

1

„Farfuriile zburătoare” ale lui Kenneth Arnold

Foto: Wikimedia

Data de 24 iunie 1947 ar putea fi considerată ziua de naștere a fenomenului OZN modern. În acea zi, pilotul Kenneth Arnold a observat deasupra Munților Cascade din Washington, vestul SUA, nouă obiecte bizare care zburau cu viteză enormă.

Arnold le-a relatat jurnaliștilor că obiectele – în formă de aripi de liliac – se mișcau precum pietrele aruncate să lovească apa în mod repetat. Arnold a estimat că obiectele se deplasau mai rapid decât orice avion din acea epocă.

Unul dintre ziariștii care au documentat subiectul a scornit expresia „farfurii zburătoare”, iar mediatizarea care a urmat a declanșat o avalanșă de cazuri de oameni care au afirmat că au observat OZN-uri, un fenomen care continuă și în zilele noastre.

La două săptămâni după cazul Arnold, Forțele Aeriene ale Armatei SUA au anunțat că au recuperat dintr-o fermă de lângă Roswell, New Mexico, resturi dintr-un „disc zburător”.

Astfel s-a născut un mit modern, dar controversa cea mai mare se referă la ce anume a văzut Arnold pe cer în acea noapte.

2

Giulgiul din Torino

Bucata de pânză de in păstrată în Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino este unul dintre cele mai atent cercetate obiecte din istoria omenirii.

Foto: Wikimedia

Relicva sacră este considerată de mulți creștini ca fiind giulgiul în care a fost învelit Iisus din Nazaret.

Nu există nicio îndoială că semnele de pe pânză sunt amprenta negativă a feței și a conturului corpului unui om, dar oamenii de știință nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la modul în care a fost creat obiectul.

Testele cu radiocarbon efectuate în 1988 la trei laboratoare au relevat că pânza a fost creată cândva în Evul Mediu, iar acest lucru este considerat dovada că giulgiul este un fals.

Cu toate acestea, interpretarea rămâne subiectul unei dezbateri intense, controversa contribuind și mai mult la aura de mister a Giulgiului din Torino.

3

De ce a murit Ioana de Arc?

Foto: Wikimedia

Dacă ar fi să întrebi, la întâmplare, oamenii de pe stradă cu privire la motivul pentru care a fost arsă pe rug Ioana d’Arc, probabil că cei mai mulți ar răspunde „erezie”.

Așa-numita Fecioară din Orleans a fost privită cu multă suspiciune pentru că a susținut că Dumnezeu i-a cerut să lupte ca soldat în Războiul de 100 de Ani. Însă adevăratul motiv al execuției sale, care a avut loc în 1431, este cât se poate de neobișnuit.

În mai 1430, Ioana a fost capturată și întemnițată de englezi și burgunzi, inamicii Franței. În 1431 a început un proces de erezie împotriva luptătoarei, cu întrebări axate pe credința și viziunile ei mistice.

Poate părea surprinzător, însă Ioana d’Arc fost condamnată pentru infracțiunea de a purta îmbrăcăminte masculină, act considerat eretic. Ioana a făcut acest lucru în mod repetat, mai întâi ca soldat în armură și mai târziu în timp ce se afla în închisoare, ca formă de apărare împotriva violului.

În mod incredibil, a fost executată tocmai pentru acest fapt, după ce a ales din nou să poarte haine bărbătești, în ciuda promisiunii de a renunța la ele.

4

Omul-molie

Într-o noapte din noiembrie 1966, patru adolescenți americani au susținut că au văzut un uriaș monstru asemănător unei păsări, cu ochi roșii și strălucitori, în timp ce se deplasau pe un drum puțin circulat din Virginia de Vest, în estul SUA.

Omul-molie, sculptură a artistului Bob Roach. Foto: courthousenews.com

Tinerii au afirmat că arătarea s-a ridicat în aer, și-a desfăcut aripile, asemănătoare cu ale liliecilor, și i-a urmărit în timp ce fugeau îngroziți.

A doua zi dimineață, șeriful a ținut o conferință de presă, iar mass-media a denumit creatura „Mothman” („Omul-molie”), după serialul Batman, care era difuzat la televizor.

Întâlnirile cu „pasărea” demonică au inspirat filmul „Profețiile omului-molie” (2002),  în regia lui Mark Pellington. Filmul s-a bazat pe cartea jurnalistului John Keel, care a relatat despre o explozie de semnalări și experiențe neobișnuite în Ohio Valley.

Keel a emis ipoteza că Omul-molie a fost implicat în mod misterios în prăbușirea Podului de Argint din Point Pleasant, în decembrie 1967, când au murit 46 de oameni, inclusiv câțiva care susținuseră anterior că au văzut arătarea.

5

Coliziunea „inevitabilă” a Titanicului

Foto: Wikimedia

Filmele despre scufundarea Titanicului înfățișează pasageri panicați în miez de noapte, imediat după coliziunea vasului cu un bloc de gheață. Deși această reprezentare este precisă, adevărul este că ciocnirea navei de aisberg putea fi evitată.

Aisbergul ar fi putut fi ocolit dacă echipajul ar fi avut la îndemână binocluri.  Acestea făceau parte din echipamentul standard de pe Titanic și erau încuiate într-un dulap metalic.

Cheia, însă, era la ofițerul secund David Blair, care a fost înlocuit într-o modificare de ultimă oră a componenței echipajului, înainte ca vasul să plece în larg.

Blair a luat cheia cu el, ceea ce înseamnă că echipajul nu a avut cum să vadă aisbergul la timp.

6

Astronautul din Solway

În după-amiaza zilei de 23 mai 1964, Jim Templeton, un pompier din regiunea Cumbria, din Anglia, a ieșit cu soția și cu fiica sa într-un loc numit Solway Firth, unde au stat la picnic și au făcut fotografii.

Când a ridicat fotografiile developate, un angajat al studioului i-a spus că este păcat că unul dintre instantanee „a fost stricat de un om în costum spațial care apare în fundal”.

Într-adevăr, într-una dintre imagini este surprinsă Elizabeth, fiica lui Templeton, în fața unei siluete enigmatice. Personajul este îmbrăcat într-un costum alb care seamănă cu cele purtate de astronauții NASA la acea vreme.

Foto: Wikimedia

Fotografia a fost examinată atât de firma Kodak, cât și de polițiștii din Cumbria, care nu au putut găsi nicio explicație logică privitoare la această apariție.

Jim Templeton a murit în 2011, fără să afle adevărata identitate a „astronautului din Solway”. Imaginea rămâne una dintre cele mai captivante din istoria anomaliilor fotografice.

7

Procesele vrăjitoarelor din Salem

Procesele presupuselor vrăjitoare din satul american Salem din 1692 au dat naștere unuia dintre cele mai mari mituri din istorie.

Deși există convingerea că cei găsiți vinovați au fost arși pe rug, adevărul este că această metodă de execuție nu a fost folosită în niciunul dintre cazuri.

Foto: Wikimedia

În total, din câteva sute de acuzați, au fost condamnați pentru vrăjitorie 19 bărbați și femei. Cei găsiți vinovați au fost spânzurați, în vreme ce un bărbat a fost ucis prin zdrobire pentru că a refuzat să ia parte la proces.

Un alt mister, cel al tinerelor „lovite de vrajă”, care a declanșat întreaga isterie și valul de arestări, ar putea fi, de asemenea, explicat cu ușurință.

Foarte probabil, fenomenul a fost cauzat de intoxicarea cu ergot, care a rezultat din consumul de secară infectată cu această ciupercă, provocându-le victimelor vărsături, halucinații și mâncărimi sub piele.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu