7 efecte secundare ciudate cauzate de atacurile animalelor

Regnul animal este plin de creaturi minunate și interesante, dar multe dintre viețuitoarele planetei sunt și foarte periculoase. Și, chiar dacă cele mai multe sălbăticiuni ar face tot posibilul pentru a evita confruntarea cu oamenii și încearcă să rămână ascunse ori de câte ori este posibil, atacurile animalelor sunt relativ frecvente.

Bineînțeles, există probleme și leziuni care pot apărea în urma înțepăturilor și mușcăturilor otrăvitoare, ce pot cauza inclusiv moartea. Cu toate acestea, există și efecte secundare mai ciudate cauzate de aceste atacuri și despre care probabil că nici măcar nu știai.

Următoarele exemple de efecte secundare te vor face să fii cu mai multă băgare de seamă data viitoare când vei ieși în natură.

1. Efecte secundare: Mușcătura de căpușă te poate face alergic la carne

efecte secundare - muscatura de capusa
Mușcătura de căpușă poate declanșa alergii la carnea roșie. Foto. iStock

Deși mușcătura unei căpușe nu este plăcută, cei mai mulți experimentează doar o ușoară stare de iritare și umflături în jurul zonei afectate. Cu toate acestea, unii oameni pot suferi de o problemă neașteptată: o alergie puternică la carnea roșie.

Studiile au arătat că unele dintre aceste insecte pot declanșa alergii la carnea roșie, uneori chiar la șase luni de la mușcătură. Problema apare atunci când sistemul imunitar al victimei interacționează cu proteinele din saliva insectelor.

2. Efecte secundare: Mușcătura de cămilă îți poate dizolva oasele

efecte secundare - muscatura de camila
Saliva cămilei conține bacterii foarte periculoase. Foto: Pinterest

Cămilele nu au fost niciodată cunoscute ca animale deosebit de periculoase. Deși sunt ființe foarte robuste, cu o mușcătură puternică, sunt relativ docile și atacă rareori, atunci când se simt amenințate.

Cu toate acestea, unele cercetări recente demonstrează că mușcătura de cămilă este mult mai periculoasă decât se credea. Analizele au arătat că saliva de cămilă conține bacterii care, dacă se dezvoltă în organism, declanșează osteoliza.

Pe românește: oasele vor începe să se dizolve.

3. Efecte secundare: Mușcătura păianjenului rătăcitor brazilian provoacă erecții prelungite

efecte secundare - muscatura de paianjen
Veninul acestui păianjen are un ingredient secret, la mare căutare. Foto: Getty Images

Mușcătura unui păianjen rătăcitor brazilian nu provoacă numai dureri și iritații puternice ale zonei afectată, ci îi aplică victimei și o etichetă oarecum jenantă. Otrava este capabilă să provoace bărbaților erecții de până la patru ore, din cauza modului în care toxina interacționează cu sânge uman.

Acest efect secundar este atât de puternic, încât cercetătorii încearcă să folosească otrava pentru a dezvolta medicamente care să ajute persoanele cu disfuncții erectile și alte probleme conexe.

4. Efecte secundare: Mușcătura șarpelui Dispholidus te face să sângerezi prin toate orificiile

efecte secundare - muscatura de sarpe
Colții șarpelui Boomslang injectează una dintre cele mai puternice toxine de pe planetă. Foto: Wikimedia

Atacurile șerpilor sunt periculoase și au efecte dintre cele mai variate, însă unele sunt mai rele decât altele. Să luăm un exemplu: șarpele Boomslang (Dispholidus typus), care este unul dintre cei mai otrăvitori.

Veninul său are o proprietate hemotoxică particulară care provoacă un efect secundar sinistru. Toxina din venin distruge complet celulele roșii din sânge, oprește coagularea și lichefiază țesuturile interne ale victimei.

Rezultatul este că oricine este mușcat de acest șarpe va se va „usca” încet, sângerând prin toate orificiile corpului.

5. Efecte secundare: Mușcătura peștelui de piatră putrezește carnea și distruge terminațiile nervoase

efecte secundare - muscatura de peste de piatra
Mușcătura peștelui de piatră are urmări dezastruoase, după cum se poate observa în fotografie. Foto: Wikimedia

Synanceia verrucosa, cunoscut sub denumirea comună de pește de piatră, este considerat a fi cel mai otrăvitor pește din lume. Având 13 spini ascuțiți dispuși de-a lungul spatelui, care pot penetra pielea groasă, animalul poate ucide cu ușurință un om dacă otrava sa pătrunde în sânge.

Dar, chiar dacă reușești să supraviețuiești, nu înseamnă că vei scăpa nevătămat. Această otravă este capabilă să necrozeze carnea și să distrugă terminațiile nervoase, ceea ce duce la pierderea masei musculare.

Cei care au fost mușcați de peștii de piatră spun că senzația se compară cu „lovitura unui ciocan” pe locul afectat.

6. Efecte secundare: Otrava de ornitorinc îți distruge mușchii

efecte secundare - muscatura de ornitorinc
Drăgălașul ornitorinc are o latură mai puțin cunoscută, foarte periculoasă. Foto: Wikimedia

Ornitorincul este considerat una dintre cele mai ciudate creaturi de pe planetă datorită aspectului său deosebit și faptului că depune ouă, în ciuda faptului că este un mamifer.

Cu toate acestea, mai există un lucru extraordinar despre acest animal: este unul dintre puținele mamifere care produc otravă, iar aceasta nu este o toxină banală.

Ea provoacă o durere cu adevărat înspăimântătoare: este atât de puternică, încât nici măcar morfina nu o poate calma și care se poate prelungi mai multe luni.

Și, de parcă n-ar fi fost suficient, victima suferă de grețuri, frisoane, iar după o vreme poate observa cum mușchii i se atrofiază.

7. Efecte secundare: Veninul dragonului de Komodo se face să sângerezi până la moarte

efecte secundare - muscatura de dragon de komodo
Dragonii de Komodo iau masa. Cel mai probabil, prada a murit din cauza unei hemoragii care s-a prelungit câteva zile

Pericolele mușcăturii dragonului de Komodo sunt cunoscute de mult timp, deși s-a presupus că agentul letal, care ucide prada, au fost bacteriile din gurile acestor reptile de mari dimensiuni.

Însă unele cercetări au demonstrat că, de fapt, o otravă, și nu bacteriile, fac ca atacurile lor să fie mortale. Aceste șopârle au glande otrăvitoare între dinți, iar atunci când veninul este pompat în organismul atacat, efectele secundare sunt teribile.

Toxinele blochează coagularea sângelui și reduc tensiunea arterială, ceea ce produce o sângerare lentă și continuă. Această pierdere de sânge este ceea ce ucide animalele (sau oamenii) care „fac cunoștință” cu dragonii de Komodo.


Acum, că ai aflat despre aceste efecte secundare periculoase, descoperă și câteva miniaturi letale – 5 ființe de care să te ferești în orice situație.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu