7 medicamente care au schimbat lumea

Timp de mii de ani, oamenii au înghițit elixire, au adulmecat vapori și și-au aplicat unguente în încercarea de a se vindeca. Însă doar câteva droguri și medicamente au reușit să schimbe fundamental medicina.

Îți prezentăm șapte dintre aceste leacuri, alături de unele lucruri interesante care te vor surprinde.

1

Pancreina lui Paulescu

droguri și medicamente
O ilustrație îi înfățișează pe canadienii Frederick G. Banting și Charles H. Best în laborator, testând insulina pe un câine cu diabet. 1921. Foto: Pinterest

Descoperirea insulinei a fost, fără îndoială, un eveniment major în medicină. Înainte de a fi descoperită, cei care sufereau de diabet mureau adeseori tineri.

Oamenii de știință canadieni Frederick G. Banting și Charles H. Best și colegii lor sunt adeseori considerați cei care au descoperit și izolat substanța.

Numai că fiziologul român Nicolae Paulescu le-a luat-o înainte. Paulescu a izolat o substanță numită „pancreină”, probabil insulina, în 1916, însă la scurt timp a fost recrutat ca să lupte în Primul Război Mondial.

Și-a publicat descoperirile în 1921, însă acestea au fost umbrite de raportul canadienilor, publicat la începutul anului următor.

2

Aspirina

droguri și medicamente
Una dintre primele sticluțe  cu asprină de la Bayer, vândută sub formă de pulbere. Foto: Pinterest

În 1889, Farbenfabriken a introdus aspirina, un analgezic care avea să se numere printre cele mai folosite medicamente din lume. Compania spune că sinteza de acid acetilsalicilic pur, ingredientul activ al aspirinei, a fost realizată de chimistul Felix Hoffman, angajat al companiei Bayer.

Însă la câteva decenii după introducerea aspirinei, un alt chimist de la Bayer, Arthur Eichengrun, a susținut că el inventase procesul de sinteză al compusului și că Hoffman executase doar procedura. Bayer continuă să susțină că Hoffman a inventat substanța.

Aceste droguri și medicamente au avut un impact revoluționar

3

Tranchilizantul denumit Clorpromazină

droguri și medicamente
Droguri și medicamente: Diazepam (cunoscut și sub denumirea de Valium) este un medicament folosit frecvent pentru ameliorarea simptomelor depresiei. Foto: Britannica

Introducerea tranchilizantului „clorpromazină” (cunoscut și ca „thorazină”) în anii ’50 a fost un moment de răscruce în psihiatrie, moment care a dus la „revoluția psihofarmacologică”.

Clorprozamina a avut succes (până în 1964, aproximativ 50 de milioane de oameni luaseră acest medicament), iar descoperirea sa a fost baza dezvoltării ulterioare a unor agenți folosiți în tratamentul anxietății și depresiei.

Mai mult, particularitățile efectelor sale asupra neurotransmițătorilor și receptorilor au oferit perspective asupra felului în care impulsurile din creier trec de la un neuron la altul, ceea ce a dus la o mai bună înțelegere a bolilor mintale și a cogniției.

4

De la războiul chimic la tratarea cancerului

droguri și medicamente
Celulele unui limfom Burkitt. Foto: Ed Uthman via Flickr

Intențiile războinice au condus, și ele, la dezvoltarea unor droguri și medicamente. Gazul muștar (sau iperita) a fost dezvoltat în anii ’20 și ’30 ca armă chimică.

În anii ’40 devenise evident că unul dintre compușii acestui gaz, HN-2, cunoscut și ca „mecloretamină”, era mai eficient în lupta contra cancerului, mai exact contra limfoamelor, decât în luptele dintre Axă și Aliați.

În 1949, mecloretamina a devenit primul medicament aprobat de Administrația Medicamentelor și Alimentelor din SUA pentru tratamentul cancerului.

5

Antiretroviralele

 

În 1987, autoritățile americane au aprobat „zidovudina”, cunoscută mai bine drept „AZT”, un tratament revoluționar în tratarea HIV/SIDA. Chiar dacă nu vindeca boala, medicamentul prelungea viața pacienților cu SIDA.

Era primul medicament de felul său care a devenit esențial pentru tratarea SIDA. Datorită acestor medicamente (și accesului la ele în lumea întreagă) numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut la începutul secolului XXI.

6

Droguri și medicamente pentru controlul populației

droguri și medicamente
Droguri și medicamente: Anticoncepționale administrate oral. O folie de anticoncepționale pentru 28 de zile. Foto: Britannica

 

 

Anticoncepționalele sunt printre cele mai folosite medicamente. La începutul anilor ’20, omul de știință austriac Ludwig Haberlandt a publicat o lucrare în care sugera că hormonii puteau fi folosiți drept mijloace contraceptive pentru animale.

Deși nu se știe cu siguranță, se poate ca el să fi făcut teste clinice cu hormoni, în ciuda criticilor colegilor săi, care considerau contracepția un subiect tabu. Munca lui Haberlnadt s-a sfârșit odată cu sinuciderea acestuia, în 1932.

Au trecut două decenii până să abiă loc alte teste privind contracepția hormonală la oameni, desfășurate la presiunea activistei sociale Margaret Sanger. Prima pilulă anticoncepțională a fost aprobată în 1960, în SUA.

7

Un contaminant care salvează vieți

droguri și medicamente
Penicillium notatum, din care se extrage penicilina. Foto: Timetoast

În 1928, bacteriologul scoțian Alexander Fleming se afla în procesul de sterilizare a culturilor bacteriene care se contaminaseră cu mucegai, când a descoperit niște zone libere în jurul coloniilor de mucegai.

Toxina de mucegai care ucidea bacteriile s-a dovedit a fi penicilina, pe care patologul australian William Howard Florey și biochimistul britanic Erns Boris Chain au izolat-o cu succes mai târziu și au purificat-o, obținând antibioticul care a salvat cele mai multe vieți în lumea întreagă.

Și cealaltă descoperire a lui Fleming a avut loc tot datorită contaminării. El a descoperit enzima antiseptică „lizozimă” în 1921, după ce a contaminat din greșeală un vas ce conținea culturi de bacterii cu proprii săi germeni, rezultați în urma unei răceli.


Descoperă mai multe bizarerii din medicina antică: ce făceau oamenii pentru a scăpa de boli, apoi citește despre cei care au încercat să-și salveze copilul „prin rugăciune”, iar acum fac închisoare pentru crimă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>