7 dispozitive folosite de oameni în trecut pentru a face calcule matematice

În ziua de astăzi, este greu să ne imaginăm lumea fără calculatoare. Aceste dispozitive care ne fac viața mai ușoară și datorită cărora informația este la îndemâna oricui sunt rezultatul eforturilor făcute de-a lungul secolelor de cele mai strălucite minți ale lumii științifice.

Până să devină mașinăriile avansate pe care le folosim astăzi, calculatoarele au trecut prin multe etape de inovare și dezvoltare. De la un simplu os și până la dispozitive mecanice complexe, iată câteva dintre obiectele pe care le-au folosit oamenii pentru a efectua calcule matematice de-a lungul istoriei.

1

Osul Ishango

Osul Ishango
Foto: Wikimedia

Osul Ishango datează din paleoliticul superior și are o vechime de aproximativ 20.000 de ani. A fost creat din fibula unui babuin, iar la unul dintre capete are o bucată de cuarț detașabilă, folosită probabil la inscripționare.

Arheologii cred că instrumentul, care a fost descoperit în 1960 în teritoriile belgiene din Congo, era folosit pentru numărare.

2

Mecanismul de la Antikythera

Mecanismul de la Antikyhtera
Foto: Science Focus

Mecanismul de la Antikythera este considerat de mulți primul computer din istorie. Obiectul este format din 82 de piese, inclusiv 30 de roți dințate. Foarte probabil, dispozitivul era folosit pentru a prezice evenimente astronomice.

Măsurătorile care au stat la baza construirii mecanismului sunt foarte precise, iar utilizatorii lui puteau prevedea evenimente cerești precum eclipsele și puteau urmări fazele Lunii.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest dispozitiv, îți recomandăm articolul Computerul antic învăluit în mister – Mecanismul de la Antikythera.

3

Abacul roman

Abacul roman
Foto: Ancient History Encyclopaedia

Abacul roman era un calculator portabil, creat în secolul III după modele mai vechi folosite de grecii antici și de babilonieni. Era folosit de comercianți, perceptorii de impozite și ingineri pentru a face calcule aritmetice.

4

Suanpan, abacul chinezesc

Suanpan
Foto: Wikimedia

Suanpan era varianta chinezească a abacului roman. A fost descris pentru prima oară într-o carte ce datează din anul 190, însă originile exacte ale dispozitivului nu sunt cunoscute.

De obicei, suanpan avea aproximativ 20 de centimetri lungime, iar lățimea varia în funcție de utilizarea abacului. Era compus din cel puțin șapte tije, pe care erau dispuse câte șapte mărgele: două în partea superioară și cinci în partea inferioară.

Spre deosebire de socotitorile clasice folosite în școli, acest dispozitiv putea fi utilizat și pentru operațiuni mai complexe, precum înmulțirea sau împărțirea.

5

Oasele lui Napier

Oasele lui Napier
Foto: Wikimedia

În secolul XVII, fizicianul și matematicianul scoțian John Napier a introdus conceptul de logaritm și a popularizat folosirea separatorului zecimal.

Fizicianul și-a dat seama că înmulțirea și împărțirea numerelor se pot efectua prin adăugarea, respectiv prin scăderea logaritmilor acestor numere. Pornind de la acest principiu, Napier a lansat, în 1617, un dispozitiv de calcul, numit „oasele lui Napier”.

6

Scala lui Gunter

Scala lui Gunter
Foto: Wikimedia

În anii 1620, preotul englez Edmund Gunter (cel care a introdus termenii de cosinus și tangentă) a creat primul dispozitiv analogic care putea calcula tangentele după o scală logaritmică.

De altfel, Gunter a fost cel care a introdus termenii de cosinus și tangentă. Scala lui Gunter arăta ca o riglă și era utilizată în special de marinari, pentru navigație și stabilirea cursului.

7

Calculatorul lui Leibniz

Leibnitz calculator
Foto: Wikimedia

Realizată în 1694 de celebrul matematician german Gottfried Wilhelm Leibniz, această mașinărie a fost primul calculator mecanic ce putea efectua toate cele patru operațiuni aritmetice elementare.

Cu toate acestea, angrenajul său complex depășea oarecum tehnologia de fabricație a vremii, iar problemele de natură mecanică au împiedicat mașinile să funcționeze în mod fiabil.

Au fost construite două prototipuri, dintre care doar unul s-a păstrat până astăzi și se află la Biblioteca Națională a Saxoniei Inferioare din Hanovra, Germania.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu