7 dintre cele mai vechi orașe de pe Pământ (încă locuite)

De la Xanadu la Pompei și Machu Picchu, multe orașe mari au apărut de-a lungul istoriei omenirii și multe au dispărut, lăsând în urmă doar ruine și, poate, câte un poem ciudat scris în memoria locuitorilor lor.

Însă nu toate orașele antice au avut această soartă, iar unele așezări umane au rezistat timp de milenii, din timpurile biblice sau chiar dinaintea acestor vremuri. Așadar, iată unele dintre cele mai vechi orașe din lume, unde încă locuiesc oameni.

1. Yanshi, din Henan, China (aproximativ 4.000 de ani)

Foto: Wikimedia

Cu aproape trei mii de ani înainte de construcția Orașului Interzis din Beijing, acest oraș din Valea Râului Galben a fost ridicat drept capitală a dinastiei Xia, având în centru un palat magnific.

Inundațiile au provocat o mulțime de daune cetății imperiale, dar orașul în care se găsea cândva un palat semeț este încă locuit și se pare că produce cea mai mare parte a tobelor din China.

2. Atena, Grecia (aproximativ 3.500 de ani)

Foto: Wikimedia

Capitala Greciei, numită Atena după străvechea zeiță a războiului și a înțelepciunii, este larg considerată drept locul de naștere al artei occidentale, filozofiei și democrației.

Puternicul oraș portuar a fost fondat cu mult înainte ca Platon să-și înființeze acolo Academia, și cu mulți ani înainte ca Grecia să devină o mare putere mondială.

Cele mai multe dovezi arheologice arată o populație substanțială prezentă în zonă încă din anul 1.400 î.e.n., deși oamenii locuiseră acolo chiar și înainte de această dată.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

3. Ierusalim, Israel (aproximativ 4.000 de ani)

Foto: Dennis Jarvis/Flickr

Ierusalimul, cunoscut ca Sion în ebraică, și Al-Quds (sau „sfântul”) în arabă, este o enigmă. Situat într-o regiune aridă și muntoasă, fără port sau acces la râul Iordan, nu părea să existe niciun motiv pentru ca acest oraș fortificat să prospere și să iasă în evidență. Cu toate acestea, exact așa s-a întâmplat.

Orașul este sfânt pentru toate cele religii care își trag rădăcinile de la patriarhul Avram, fiind locul Templului lui Solomon, al răstignirii lui Iisus și al ridicării lui Mohamed la cer. Surse egiptene menționează un oraș cu acest nume încă din anul 1.900 î.e.n.

4. Chania, Creta, Grecia (circa 3.600 de ani)

Foto: Wikimedia

Orașul-port Chania, cunoscut în vremurile antice sub numele de Kydonia, a fost unul dintre cele mai importante orașe-stat ale culturii minoice, pe care unii o consideră prima mare civilizație europeană.

Orașul a rămas un important centru de comerț și și-a schimbat stăpânirea de mai multe ori, trecând de la bizantini la arabi, la venețieni și apoi la otomani.

5. Ierihon, Cisiordania (aproximativ 10.400 de ani)

Foto: Wikimedia

Orașul palmierilor, așa cum este menționat uneori în Biblie, este cea mai veche așezare fortificată cunoscută din lume. Zidurile legendare ale Ierihonului, enumerate în poveștile cuceririi Canaanului de către Iosua, datează din mileniul al nouălea î.e.n.

În ciuda faptului că este situat în mijlocul deșertului, un număr mare de izvoare naturale au făcut din acest oraș o adevărată oază și o așezare incredibil de importantă în timpurile străvechi.

6. Damasc, Siria (aproximativ 3.100 de ani)

Foto: Wikimedia

Capitala Siriei și a regatului Aram, înainte de aceasta, este una dintre cele mai importante și mai vechi așezări din Orientul Mijlociu.

A fost construită într-o oază pe malul râului Barada și, deși așezarea a devenit importantă abia după sosirea triburilor de aramei, în jurul anului 1.100 î.e.n., a existat ca oraș mai mic timp îndelungat, din 6.300 î.e.n., și probabil și înainte de acest moment.

7. Luxor, Egipt (circa 5.200 de ani)

Foto: Wikimedia

Luxor, cunoscut în Egiptul Antic sub numele de Waset, și în greacă sub numele de Teba, a fost înființat drept capitală a Egiptului de Sus pe malurile Nilului, în jurul anului 3.200 î.e.n.

Luxor nu era doar un centru politic important, ci și un oraș-templu dedicat zeului Soarelui, Amon-Ra. Astăzi, la Luxor se găsesc unele dintre cele mai bine conservate rămășițe ale arhitecturii și artei Egiptului Antic, inclusiv un complex de temple maiestuoase.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>