7 dintre cele mai neobișnuite rase de pisici din lume

Alături de câini, pisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie din lume. Natura lor jucăușă, inteligentă și misterioasă ne fascinează încă din Antichitate. În prezent, Asociația Internațională a Pisicilor recunoaște 71 de rase de pisici și, cel mai probabil, numărul acestora va continua să crească.

În acest articol îți prezentăm șapte dintre cele mai interesante rase de pisici din lume.

1

Rase de pisici: Pisica bengaleză

Rase de pisici - pisica bengaleza
Foto: Hungry Fox

Deși este domesticită, această pisică seamănă foarte bine cu una sălbatică datorită blănii sale, asemănătoare cu cea a leopardului.

Pisica bengaleză este deosebit de inteligentă și, spre deosebire de alte rase, iubește apa. Nu este afectuoasă cu oamenii și este mai degrabă solitară: îi place să urce în locuri înalte și să urmărească păsările.

Creatoarea acestei rase este o femeie pe nume Jean Mill, care a încrucișat pentru prima dată o pisică-leopard (Prionailurus bengalensis) cu o pisică domestică.

Exemplarele din această rasă trăiesc între 10 și 16 ani și au între 43 și 55 de centimetri lungime, fără a lua în considerare coada.

2

Maine coon, gigantul blând

Maine Coon
Foto: LiveBiz

Aceasta este una dintre cele mai mari rase de pisici domestice din lume. Originară din statul american Maine, este una dintre cele mai vechi rase din America de Nord obținute pe cale naturală.

O pisică Maine coon trăiește între nouă și 15 ani și are dimensiuni impresionante: între 76 de centimetri și un metru lungime. De obicei, un exemplar cântărește între patru și opt kilograme.

Datorită firii sale prietenoase, este supranumită „gigantul blând”. Blana Maine coon poate avea diferite combinații de culori. Rasa este înrudită îndeaproape cu pisica norvegiană de pădure și pisica siberiană.

3

Pisica sfinx, felina „cheală”

Rase de pisici - pisica sfinx
Foto: The Spruce Pets

Această rasă de pisici iese în evidență datorită lipsei blănii. Însă acest lucru nu este în totalitate corect, deoarece pe corpul felinei crește un păr foarte scurt și fin, asemănător la atingere cu puful de pe coaja piersicilor.

Deși nu are blană, pisica sfinx poate avea mustăți și sprâncene. Rasa a fost dezvoltată prin încrucișare selectivă în anii ’60.

De obicei, trăiește între opt și 14 ani. Are între 33 și 38 de centimetri lungime și cântărește între 3 și 5.5 kilograme. La fel ca pisica bengaleză, pisica sfinx este introvertită. În schimb, este extrem de curioasă, energică și inteligentă.

O problemă întâlnită des la această rasă este faptul că, în lipsa blănii, pisicile pot suferi arsuri ale pielii dacă sunt expuse la soare. De asemenea, sunt afectate de temperaturile joase din cauză că nu beneficiază de protecția blănii.

4

Rase de pisici: Manx, pisica fără coadă

Pisica Manx
Foto: The Spruce Pets

Originară din Insula Man, pisica Manx are o trăsătură deosebit de ciudată: îi lipsește coada. Lipsa cozii se datorează factorilor genetici.

Socială, blândă și activă, această felină trăiește între nouă și 13 ani și cântărește între patru și 5.5 kilograme.

Blana pisicilor Manx are culori variate: alb, negru, albastru, crem, roșcat, argintiu sau maro. Din păcate, multe exemplare se nasc cu defecte la coloana vertebrală, motiv pentru care în ziua de astăzi creșterea acestor pisici este descurajată.

5

Jaguarundi

Rase de pisici - Jagurundi
Foto: iNaturalist

Jaguarundi este o pisică sălbatică, însă există și exemplare domesticite, crescute ca animale de companie.

În sălbăticie, jaguarundi este solitară și se hrănește cu păsări și mamifere mici, pe care le vânează, precum și cu fructe și ierburi, după cum menționează Enciclopedia Britannica.

Această pisică de talie mică are coada lungă, picioare scurte și urechi mici și seamănă mai degrabă cu un jder. Trăiește în general în zonele împădurite, în mlaștini și în zonele muntoase cu climă caldă și umedă.

Exemplare din această rasă pot fi întâlnite în statul american Texas, în Argentina, Peru, Mexic și Brazilia. Cântărește între 3.5 și șapte kilograme și este activă atât noaptea, cât și pe timpul zilei.

6

Khao Manee

Khao Manee
Foto: Wikimedia

Iată una dintre cele mai apreciate rase de pisici, populară în rândul iubitorilor de animale pentru blana sa albă și ochii de culoare ciudată.

Rasa își are originile în Thailanda și are o istorie de câteva sute de ani. Timp de aproximativ 650 de ani, până în 1999, această felină a fost crescută exclusiv în această țară.

În limba thai, denumirea acestei rase înseamnă „bijuteria albă”, potrivit International Cat Care. În trecut, pisicile Khao Manee erau atât de prețuite, încât în Thailanda furtul unui exemplar era pedepsit cu moartea.

Durata sa de viață variază între 10 și 12 ani, are între 25 și 30.5 centimetri lungime și cântărește între opt și 10 kilograme.

O altă caracteristică specială a acestei rase de pisici este culoarea ochilor: auriu sau albastru sau chiar o combinație între cele două. Thailandezii o mai numesc „felina cu ochi de diamant”.

7

Pisica vârcolac

Pisica varcolac
Foto: PetMD

Această pisică arată ca un vârcolac din filme – fiind botezată astfel din cauza părului rar – și se comportă ca un câine, iar aceste caracteristici o fac una dintre cele mai interesante specii de pisici. Oficial, rasa se numește Lykoi și a evoluat pe cale naturală în SUA, printr-o mutație genetică apărută la pisicile domestice.

A fost recunoscută oficial ca rasă în 2017. Felina poate avea corpul acoperit de păr fie în întregime, fie doar parțial. Uneori, unele exemplare năpârlesc total și ajung să arate ca o pisică sfinx, dar după un timp blana crește la loc.

Aceste feline sunt deosebit blânde și de afectuoase cu stăpânii lor.

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu