7 dintre cei mai neobișnuite specii de fluturi din lume

Cu aripile lor viu colorate și cu zborul care pare sincronizat cu o simfonie auzită doar de ei, fluturii sunt unele dintre cele mai interesante insecte de pe Pământ. Dar, dincolo de aspectul lor fascinant, aceste mici zburătoare au și trăsături și comportamente pe care mulți oameni nu le cunosc.

În acest articol îți prezentăm unele dintre cele mai neobișnuite specii de fluturi din întreaga lume.

1

Fluturele cu aripi de sticlă

Fluturele cu aripi de sticla
Foto: Naz Dore / Flickr

Greta oto, cunoscut drept fluturele cu aripi de sticlă, are o strategie de camuflaj ieșită din comun. Spre deosebire de alte specii, ale căror aripi au tipare și culori care le ajută să devină una cu mediul înconjurător, acest fluture are aripi transparente.

Aripile sunt formate din structuri microscopice deosebit de complexe, numite nanopile, care sunt amplasate în așa fel încât să nu reflecte lumina.

Fluturele cu aripi de sticlă trăiește în America Centrală și de Sud și, în ciuda aspectului său fragil, poate transporta greutăți de 40 de ori mai mari decât propria lui greutate.

2

Aripa reginei Alexandra

Aripa reginei Alexandra
Foto: sbbt.org.uk

Ornithoptera alexandrae, cunoscut drept aripa reginei Alexandra, este cel mai mare fluture din lume. Anvergura aripilor femelelor poate măsura până la 28 de centimetri. Aceste insecte sunt atât de mari, încât colecționarii de fluturi obișnuiau cândva să le vâneze trăgând după ele cu pușca cu alice.

Din păcate, specia este pe cale de dispariție, aceasta mai putând fi întâlnită doar într-un areal de 100 de kilometri pătrați din pădurea tropicală din Papua Noua Guinee.

3

Fluturii ale căror larve trăiesc în coloniile de furnici

Larve langa furnici
Foto: deanza.edu

Larvele fluturilor din familia Lycaenidae se dezvoltă într-un mediu extrem de periculos: în coloniile de furnici.

Cum reușesc acest lucru? Secretă o substanță calmantă, care le face pe funici să nu le considere intruse și chiar să le protejeze atunci când colonia este atacată.

Însă, odată ce devin fluturi, își pierd această abilitate, așa că trebuie să scape din colonie înainte ca furnicile să atace.

Fluturii din familia Lycaenidae reprezintă aproximativ 30% din speciile de fluturi cunoscute.

4

Fluturele 88

Fluturele 88
Foto: Wikimedia

Fluturele 88 (Diaethria anna) trăiește în zonele umede din America Centrală și de Sud și este faimos pentru tiparul neobișnuit al aripilor, care seamănă cu numărul 88 (uneori cu numărul 89).

Omizile acestor fluturi se hrănesc cu plante tropicale, în timp ce exemplarele adulte preferă fructele în descompunere și bălegarul.

5

Fluturele carnivor

Fluturele Spalgis epius este cunoscut drept maimuța zburătoare datorită aspectului neobișnuit al pupei, care seamănă cu fața unei primate.

Fluture maimuta
Pupa acestui fluture seamănă cu fața unei primate. Foto: Wikimedia

Specia este originară din Asia de Sud-Est. În timp ce majoritatea speciilor de fluturi sunt erbivore, consumând frunze atunci când se află în stadiul de larvă și nectar la vârsta adultă, larvele maimuței zburătoare sunt carnivore, hrănindu-se cu alte insecte.

6

Fluturele coadă de rândunică

Fluturele coadă de rândunică (Papilio troilus) trăiește în America de Nord și se remarcă prin capacitatea sa incredibilă de camuflare.

În stadiul de larvă, această insectă are două etape de mimetism. În primul stadiu de dezvoltare, larva are culoarea maro închis și seamănă cu excrementele de pasăre, descurajând atacurile din partea prădătorilor.

Mai apoi, larva capătă o culoare galben-verzuie și dezvoltă un tipar format din două puncte mari, negre, cu contur galben.

Fluturele coada de randunica
Larva acestui fluture arată ca un șarpe. Foto: Centre of Excellence

Amplasarea acestor puncte pe toracele umflat creează iluzia că omizile sunt șerpi verzi. Imitând aspectul șerpilor, larvele se feresc de prădători, în special de păsări.

De asemenea, larva dublează asemănarea fizică și prin comportament, ridicându-și și retrăgându-și capul la fel ca șerpii.

7

Fluturele pasiunii

Fluturele cu tepi
Foto: funet.fi

Dione vanillae, cunoscut drept fluturele pasiunii, trăiește în sudul SUA și este o altă specie ale cărei larve au un comportament neobișnuit.

Larvele acestei specii au culoarea portocaliu strălucitor și au corpul plin de țepi. Aceștia sunt moi și inofensivi, însă larvele eliberează, de asemenea, substanțe chimice urât mirositoare care descurajează prădătorii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu