7 dintre cele mai grave catastrofe inginerești și dezastre provocate de om

Fără îndoială, ingineria a avut și continuă să aibă parte de realizări admirabile. Pe umerii inginerilor și ai constructorilor stau responsabilități uriașe, pentru că o mică greșeală de calcul sau de comunicare poate produce dezastre inimaginabile.

Asta s-a întâmplat în cazurile prezentate în acest articol, care au făcut zeci de mii de victime și au provocat pierderi materiale uriașe. Iată povestea câtorva dintre cele mai mari dezastre provocate de om din toate timpurile.

1

Inundația din Johnstown

dezastre provocate de om - Johnstown
Inundațiile au făcut orașul Johnstown una cu pământul. Foto: Pinterest

Johnstown era un oraș prosper situat în centrul statului american Pennsylvania. Localitatea era cunoscută drept un centru important al industriei oțelului.

Dar dezastrul avea să lovească în 1889, din cauza unui baraj prost conceput și neglijat de autorități. Barajul South Fork ținea sub control Lacul Conemaugh, care se afla în apropierea orașului.

Deși părea o construcție solidă, barajul nu a putut face față cantității imense de apă adunate în urma ploilor din acel an. Din cauza presiunii, barajul a cedat și a provocat un dezastru de mari proporții.

2.209 oameni au murit în ceea ce avea să rămână în istorie drept Marea Inundație din 1889. Pagubele aduse s-au ridicat la 17 milioane de dolari, o sumă uriașă pentru acele vremuri.

În urma inundațiilor, orașul Johnstown a fost aproape în întregime ras de pe fața pământului.

2

Podul prăbușit de două ori

Cu o lungime de 548 de metri, Podul Quebec este cel mai mare pod în consolă din lume. A fost construit cu mari eforturi, dar și cu pierderi de vieți omenești.

În cursul construcției, podul a fost protagonistul a două prăbușiri. Prima a avut loc pe 29 august 1907. La momentul prăbușirii, care s-a petrecut din cauza unei erori de proiectare, muncitorii lucrau la brațul consolei.

dezastre provocate de om - Podul Quebec
Foto: Pinterest

În urma evenimentului, 55 de oameni au murit înecați sau striviți de bucățile desprinse din pod. În ciuda acestui eveniment tragic, inginerii nu s-au dat bătuți.

Au decis să reînceapă construcția, ranforsând corzile inferioare ale consolei. Din păcate, tragedia a lovit din nou. Pe 11 septembrie 1916, porțiunea centrală a podului s-a prăbușit și a ucis 13 muncitori.

S-a estimat că pagubele rezultate în urma celor două dezastre au fost de 22 de milioane de dolari. Incidentele au arătat umanității rezultatele dezastruoase ale erorilor de inginerie și ale supravegherii necorespunzătoare.

Totuși, podul a fost finalizat în 1919 și funcționează și în ziua de astăzi.

3

Podul Tacoma Narrows, un caz-școală

Podul Tacoma Narrows (video mai sus) a fost un exemplu de proiectare defectuoasă.

Construit în anii ’30, Podul Tacoma Narrows, din statul american Washington, era al treilea cel mai mare pod suspendat din lume.

Construcția a fost inaugurată în 1940, dar în același an avea să provoace un dezastru care a schimbat pentru totdeauna normele în construcții.

Cel care a realizat proiectul a fost inginerul Leon Moisseiff, care conceput un pod mult mai flexibil decât standardele acceptate. Din păcate, Moisseiff nu și-a dat seama ce consecințe dezastruoase urma să aibă opera lui.

Pe 7 noiembrie 1940, zona a fost lovită de vânturi puternice, cu viteze de peste 60 de kilometri pe oră. Din cauza acestora, podul a început să se clatine.

Deși era fabricată din oțel-carbon foarte rezistent, construcția nu a făcut față oscilațiilor violente, iar podul s-a prăbușit. Din fericire, nu au existat victime, dar pagubele s-au ridicat la 6.4 milioane de dolari.

În urma evenimentului, autoritățile au ajuns la concluzia că, după cum fusese proiectat podul, prăbușirea era inevitabilă. Pentru ca astfel de accidente să nu mai aibă loc, autoritățile au înăsprit normele în construcții.

4

Barajul care a ucis sute de mii de oameni

Prăbușirea Barajului Banqiao, din China, în 1975, este probabil cel mai mare dezastru din istoria ingineriei. Deși evenimentul este astăzi aproape uitat, se estimează că în urma lui au murit între 171.000 și 230.000 de oameni. Alte 11 milioane de oameni au fost strămutați.

Barajul Banqiao a fost construit pe fluviul Ru și a început să funcționeze în iunie 1952.

dezastre provocate de om - Baraj China
Ruperea barajului a ucis sute de mii de oameni. Foto: Pinterest

Construcției i se spunea „barajul de fier” și toată lumea o considera imposibil de distrus. Totuși, pe parcursul construcției, hidrologul Chen Xing a avertizat asupra construirii prea multor baraje și rezervoare.

Aceasta, spunea el, putea să ducă la creșterea nivelului apei peste nivelul de siguranță. Consecința ar fi fost, fără îndoială, o catastrofă de proporții.

În loc să-i asculte criticile, guvernul chinez l-a eliminat pe Chen Xing din proiect. Din păcate, însă, avertismentele hidrologului s-au adeverit: în august 1975, Barajul Banqiao a cedat.

Se estimează că inundația a ucis între 171.000 și 230.000 de persoane și a forțat 11 milioane de oameni să-și caute o altă casă.

Mai mult, dezastrul a cauzat o pierdere economică uriașă, de aproximativ 1.6 miliarde de dolari. Dezastrul a fost rezultatul proiectării și mentenanței defectuoase, dublate de ridicarea prea multor baraje în regiune.

Taifunul Nina, care tocmai lovise regiunea, a grăbit dezastrul.

5

Hotelul care s-a prăbușit peste turiști

Un alt dezastru ingineresc de proporții a avut loc în 1981, la hotelul Hyatt Regency din Kansas City. Nenorocirea a lovit pe 17 iulie 1981, când două pasarele s-au prăbușit în holul hotelului.

În acel moment, în hotel avea loc o petrecere, iar în hol se aflau peste 1.600 de oameni. Dintre aceștia, 114 au murit și alți 216 au fost răniți. Mai mult, pagubele s-au ridicat la câteva milioane de dolari.

dezastre provocate de om - Hyatt Regency
114 oameni au murit striviți de pasarela prăbușită. Foto: Pinterest

Totuși, ce s-a întâmplat? Ce a provocat această tragedie? Investigațiile au arătat că, în timpul construcției, inginerii au descoperit o eroare de proiectare.

Însă, în loc să refacă proiectul, au hotărât să o repare printr-o modalitate care a avut ca rezultat ridicarea celor două pasarele adiacente la etajele doi și patru.

Însă această structură a pus presiune suplimentară pe acoperișul holului, care la un moment dat a cedat. Investigațiile au arătat o eroare gravă în sistemul de suspensie al pasarelelor.

6

O scurgere de gaz cât pentru trei generații

dezastre provocate de om - Bhopal
Trei generații de oameni au fost afectați de scurgerea de gaze toxice. Foto: Pinterest

Catastrofa de la Bhopal, India, din 1984, este cel mai mare dezastru industrial din istorie. Nenorocirea a avut loc la fabrica de pesticide Union Carbide India Limited (UCIL) din Bhopal.

După miezul nopții, pe 3 decembrie 1984, în timp ce întreaga țară dormea, 4.5 tone de derivat gazos de cianură s-au eliberat în atmosferă. Scurgerea de gaz a ucis mii de oameni în numai câteva ore.

Oficial, numărul morților s-a ridicat la 3.787. Totuși, mai devastatoare au fost efectele pe termen lung. În jur de 558.000 de oameni au fost răniți, dintre care 3.900 s-au ales cu handicapuri permanente.

Accidentul i-a costat pe proprietarii UCIL peste 520 de milioane de dolari. Investigațiile au arătat că în rezervorul cu gaz se afla un volum mare de apă.

Astfel, a avut loc o reacție chimică toxică, care a forțat deschiderea valvei de evacuare și a permis scurgerea gazului. Dezastrul a fost atât de mare, încât a treia generație de copii născuți în Bhopal, la mai bine de trei decenii de la tragedie, încă suferă de diferite boli.

7

Cea mai mare catastrofă ecologică a secolului XXI

Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon și deversarea de petrol din Golful Mexic a fost cel mai grav dezastru ecologic provocat de oameni.

Totul a început pe 20 aprilie 2010, la o adâncime de 1.500 de metri, puțul de petrol al platformei deținute de compania British Petroleum a explodat.

dezastre provocate de om - Golful Mexic
Scurgerea de petrol a afectat grav și iremediabil fauna din Golful Mexic. Foto: Pinterest

11 muncitori au decedat, iar alți 17 au fost răniți. Două zile mai târziu, platforma în flăcări s-a prăbușit, iar petrolul a început să se scurgă în mare.

Deși autoritățile au încercat să diminueze consecințele, ele au fost dezastruoase pentru viața marină. Deversarea masivă de petrol a ucis sau vătămat peste 102.000 de păsări, 6.165 de țestoase marine, 25.900 de mamifere marine și un miliard de pești.

În golf își aveau habitatul peste 8.332 de specii, dintre care unele pe cale de dispariție. De asemenea, pagubele materiale au fost estimate la 61.6 de miliarde de dolari.

Investigațiile ulterioare au arătat că principala cauză a dezastrului a fost un puț de forare prost gândit. Puțul nu avea suficient ciment între carcasa de producție de 18 centimetri și carcasa de protecție, care avea aproape 25 de centimetri.

Un alt motiv al dezastrului a fost mecanismul de prevenire a scurgerilor, care nu a reușit să izoleze și să controleze puțul de foraj.

Mai mult, guvernul american a declarat că puțul a fost sigilat pe data de 19 septembrie, însă rapoarte ulterioare au arătat faptul că în zona puțului încă existau scurgeri.


În continuare, citește despre 5 cazuri uimitoare de boli infecțioase scăpate din laborator, apoi descoperă 14 fotografii tulburătoare, făcute cu puțin timp înainte de catastrofă.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „7 dintre cele mai grave catastrofe inginerești și dezastre provocate de om”

  1. Asteptam sa vad in acest articol si catastrofa de la Cernobil, care tot eroare inginereasca este. Recomand a se vedea seria de 5 filme aparuta de curand .

    Răspunde

Lasă un comentariu