7 destinații turistice fabuloase, care vor dispărea în următorul secol

Indiferent ce fel de vacanțe preferi, lumea e plină de destinații turistice minunate. Insule tropicale paradisiace, munți pitorești și păduri luxuriante te așteaptă să le descoperi farmecul și secretele. Din păcate, însă, nu vor mai aștepta mult.

Asta, deoarece în următorii 100 de ani unele dintre aceste locuri extraordinare vor dispărea complet. Iată șapte destinații turistice pe care, din nefericire, strănepoții noștri le vor mai putea admira doar în fotografii.

1

Insulele Maldive

Destinatii turistice - Insulele Maldive
Foto: Lily Beach Maldives

Un paradis mângâiat de soare și una dintre cele mai populare destinații turistice, Insulele Maldive sunt pe cale să dispară. Din cauza creșterii constante a nivelului oceanelor, în următorul secol insulele vor fi înghițite de apă.

80% dintre cele 1.200 de insule ale arhipelagului sunt la doar 1 metru deasupra nivelului mării, deci dispariția lor e iminentă. Mai mult, din cauza activității umane (în 2014 existau deja 110 stațiuni), reciful de corali din Maldive probabil nu va rezista nici el.

2

Veneția, Italia

Destinatii turistice - Venetia
Foto: The Telegraph

Problema acestei destinații turistice e simplă. Solul se scufundă, iar nivelul mării crește constant, o combinație fatală pentru legendarul oraș. Acum 100 de ani, zona din jurul Pieței San Marco se inunda cam de 10 ori pe an. Acum, inundațiile au loc de 100 de ori pe an.

Până în 2100, nivelul Mării Mediterane va crește cu aproximativ 1,4 metri. Astfel, coasta estică a Italiei, pe care se află și Veneția, va fi înghițită de ape.

3

Destinații turistice în pericol - Marea Barieră de Corali, Australia

Destinatii turistice - Marea Bariera de Corali
Foto: Pinterest

Marea Barieră de Corali are un viitor sumbru. Oamenii de știință prevăd că, în 2030, reciful va fi distrus ireversibil. Cauzele sunt dioxidul de carbon și încălzirea globală.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dioxidul de carbon are un impact negativ asupra coalilor, iar poluarea din ocean își aduce și ea contribuția. Marea Barieră de Corali se decolorează într-un ritm alarmant, iar oamenii de știință spun că dispariția acestei minuni a naturii e iminentă.

4

Marea Moartă e pe moarte

Destinatii turistice - Marea Moarta
Foto: Pinstor

Lacul supersărat dintre Israel, Cisiordania și Iordania dispare încetul cu încetul, fără ca procesul să poată fi oprit. Așadar, Marea Moartă este, fără îndoială, pe lista cu destinații turistice pe care trebuie să te grăbești să le vezi.

Doar în 2012, nivelul Mării Moarte a scăzut cu 1,5 metri! Până acum, o treime din suprafața mării a dispărut…

5

Ghețarii din Alpi se topesc

Destinatii turistice - Alpi
Foto: CCIN

Una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, Munții Alpi, sunt pe cale să-și piardă definitiv ghețarii. Cei mai mulți ghețari din Alpii elvețieni scad de la un an la altul.

Mai mult, majoritatea ghețarilor masivi din Alpi și-au pierdut jumătate din masă între 1850 și 1975. Veștile sunt proaste în special pentru amatorii de schi.

Potrivit Institutului Elvețian pentru Studierea Avalanșelor și Zăpezii, până la sfârșitul secolului XXI, volumul de zăpadă și gheață din Alpi va scădea cu 70%.

6

Destinații turistice amenințate - Insulele Seychelles

Destinatii turistice - Insulele Seychelles
Foto: Kuoni

Faimoase pentru plajele incredibil de frumoase, aceste 115 insule din Oceanul Indian se scufundă pe zi ce trece. Din cauză că Oceanul Indian tinde să se încălzească mai repede decât Atlanticul sau Pacificul, coralii din zonă au fost cei mai afectați.

Din păcate, Insulele Seychelles au un viitor sumbru, iar întregul arhipelag riscă să dispară complet în următorii 50-100 de ani. În curând, localnicii vor fi nevoiți să se refugieze în alte părți, iar străinii să caute alte destinații turistice.

7

Pădurea Amazoniană, victima defrișărilor

Destinatii turistice - Padurea Amazoniana
Foto: Un Mundo en Paz Blog

Motivul pentru care Pădurea Amazoniană este în pericol nu e încălzirea globală, ci activitatea umană directă. Tăierile de copaci au crescut cu 190% în 2014, față de 2013. În ultimii 20 de ani, 763.000 de kilometri pătrați de pădure au fost defrișați.

Din această cauză, numeroase specii de animale au rămas fără habitat, iar perioadele de secetă sunt tot mai dese. Dacă defrișările nu vor fi oprite, sunt șanse mari ca Pădurea Amazoniană să dispară complet în următorul secol.


Planeta noastră se transformă într-un ritm alarmant, iar imaginile din articolul pe care ți-l recomandăm în continuare demonstrează asta: Încălzirea globală transformă radical Pământul. Imagini care ne pun pe gânduri.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu