7 descoperiri care au generat mai multe întrebări decât răspunsuri

Uneori, avem impresia că omenirea știe totul despre trecut. Și totuși, din când în când este făcută câte o descoperire care ne aduce cu picioarele pe pământ și ne face să ne dăm seama că mai avem multe de aflat.

În acest articol îți prezentăm câteva descoperiri științifice importante care i-au lăsat pe cercetători cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Ți-am pregătit și un bonus interesant la sfârșitul articolului.

1

Mumia embrion

descoperiri științifice importante
Foto: Jaymes Sinclair/Fitzwilliam Museum Image Library

La începutul secolului XX, oamenii de știință au găsit un mic sarcofag. Inițial, această descoperire nu a surprins pe nimeni, deoarece în Egiptul Antic, astfel de „recipiente” erau folosite pentru a îngropa organe umane.

Totuși, cercetările ulterioare au arătat că sarcofagul nu conținea organe, ci un fetus mumificat. La momentul morții, embrionul se afla în săptămânile 16-18 ale dezvoltării.

Sarcofagul a fost datat ca aparținând perioadei dintre 664 și 525 î.e.n. Potrivit oamenilor de știință, este vorba de o descoperire unică. deoarece mumia este cea mai „tânără” dintre toate cele descoperite până acum.

2

Descoperiri științifice importante: Manuscrisele de la Marea Moartă

descoperiri științifice importante
Foto: Getty

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. De-a lungul mai multor ani, oamenii de știință au explorat peșterile din zona Mării Moarte și au găsit mii de fragmente de pergament.

Informațiile scrise pe aceste bucăți de pergament au legătură cu canonul Bibliei ebraice. În prezent, oamenii de știință cred că este posibil să se găsească și mai multe documente de acest fel, dacă investigațiile ar continua. Aceste pergamente sunt expuse la muzeul din Ierusalim.

3

Piramidele de la Chichen Itza

descoperiri științifice importante
Foto: Wikimedia

Piramida El Castillo, cunoscută și ca Piramida lui Kukulkan, este situată în Peninsula Yucatan din Mexic. A fost construită în primul mileniu al erei noastre.

Cel mai surprinzător lucru este că, potrivit oamenilor de știință, în interiorul acestei structuri se mai află încă două piramide, despre care se crede că au fost construite cu mult înainte de El Castillo.

În prezent, oamenii de știință încearcă să găsească o cale de a pătrunde în piramidă fără să o distrugă.

4

Iubiții din Neolitic

descoperiri științifice importante
Foto: Archaeological Society SAP, Italia

În Mantua, Italia, a fost descoperite acum câțiva ani osemintele a două persoane îngropate într-o eternă îmbrățișare. Este vorba despre scheletele unui bărbat și unei femei, care au fost îngropați cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.

Arheologii care au studiat cuplul susțin că, în Neolitic, îngropările duble erau foarte rare. Aceasta a fost prima dată când a fost descoperit un cuplu îngropat în această poziție.

Cuplul se mai numește și Romeo și Julieta. Aceasta pentru că orașul Verona, care este casa personajelor lui Shakespeare, este foarte aproape de Mantua.

5

Amphipolis și mormântul necunoscut

descoperiri științifice importante
Foto: History

În 2012, într-un tumul din Amphipolis, Grecia, a fost descoperit un mormânt care, după dimensiuni și amplasament, a aparținut unei persoane importante.

Oamenii de știință nu au reușit să stabilească, până acum, cine a fost înmormântat acolo. La început, s-a speculat că ar putea fi mormântul lui Alexandru cel Mare, însă ipoteza nu s-a confirmat.

O altă teorie este că impresionantul loc de veci ar fi fost realizat în memoria lui Hephaestion, un nobil și general macedonean, cel mai bun prieten al lui Alexandru cel Mare.

6

Dala de ciment cu zodiac

descoperiri științifice importante
Foto: Getty Images

Dala de ciment cu zodiac a fost descoperită în Statele Unite ale Americii cu câțiva ani în urmă. Grosimea și textura stratului de sol care o acoperea i-au făcut pe specialiști să emită ipoteza că nu a fost pusă în pământ de o persoană pusă pe șotii.

Se crede că placa a fost îngropată acum câteva sute de ani, iar modul în care sunt dispuse zodiile pe dală sugerează aceasta a fost, probabil, folosită drept ceas solar.

7

Descoperiri științifice importante: Corpurile statuilor de pe Insula Paștelui

Suntem obișnuiți să credem că statuile din Insula Paștelui sunt doar niște capete. Da fapt, ele au și părți nevăzute, care coboară la câțiva metri sub pământ.

descoperiri științifice
Foto: My Modern Met

Pe Insula Paștelui au fost excavate câteva statui (pe insule, există peste 1.000 de astfel de sculpturi), pentru a fi investigate. Momentan, nu se știe cine și de ce le-a construit.


În continuare, descoperă 5 descoperiri arheologice incredibile făcute întâmplător, apoi citește despre câteva descoperiri misterioase care nu pot fi explicate.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu