7 descoperiri care au generat mai multe întrebări decât răspunsuri

Uneori, pare că umanitatea cunoaște deja totul. Dar există momente când sunt făcute noi descoperiri care ne întorc lumea pe dos. În acest articol îți prezentăm niște descoperiri științifice importante, care au contribuit la înțelegerea istoriei lumii.

În același timp, i-au lăsat pe oamenii de știință cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Ți-am pregătit și un bonus interesant la sfârșitul articolului.

1. Mumia embrion

descoperiri științifice importante
Foto: Jaymes Sinclair/Fitzwilliam Museum Image Library

La începutul secolului XX, oamenii de știință au găsit un mic sarcofag. Inițial, această descoperire nu a surprins pe nimeni.

În Egiptul Antic, astfel de receptacule erau folosite pentru a îngropa organe umane. Totuși, cercetările care au urmat au arătat că sarcofagul nu conținea organe.

În el se afla un fetus mumificat. La momentul morții, embrionul se afla în săptămânile 16-18 ale dezvoltării.

Sarcofagul a fost datat ca aparținând perioadei dintre 664 și 525 î.e.n. Oamenii de știință au spus că este vorba de o descoperire unică.

Asta, deoarece mumia este cea mai „tânără” dintre toate descoperite până acum.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Descoperiri științifice importante: Manuscrisele de la Marea Moartă

descoperiri științifice importante
Foto: Getty

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. De-a lungul câtorva ani, oamenii de știință au explorat peșteri de lângă Marea Moartă.

Ei au găsit mii de fragmente de pergament. Informațiile scrise pe aceste bucăți de pergament sunt legate de canonul Bibliei ebraice.

În prezent, oamenii de știință cred că este posibil să se găsească și mai multe documente de acest fel, dacă investigațiile ar continua. Aceste pergamente sunt expuse la muzeul din Ierusalim.

3. Descoperiri științifice importante: Piramidele de la Chichen Itza

descoperiri științifice importante
Foto: Wikimedia

Piramida El Castillo, cunoscută și ca Piramida lui Kukulkan, este situată în Peninsula Yucatan din Mexic. Ea a fost construită în primul mileniu al erei noastre.

Cel mai surprinzător lucru este că, potrivit oamenilor de știință, în interiorul acestei structuri se mai află încă două piramide. Faptul surprinzător este că aceste două piramide au fost construite cu mult înainte de El Castillo.

În prezent, oamenii de știință încearcă să găsească o cale de a pătrunde în piramidă fără să-i spargă zidurile.

4. Iubiții din Neolitic

descoperiri științifice importante
Foto: Archaeological Society SAP, Italia

În Mantua, Italia, a fost descoperite acum câțiva ani osemintele a două persoane îngropate într-o eternă îmbrățișare. Este vorba despre scheletul unui bărbat și cel al unei femei care au fost îngropați cu aproximativ 6.000 de ani în urmă.

Arheologii care au studiat cuplul susțin că, în Neolitic, îngropările duble erau foarte rare. Acesta este prima dată când au văzut un cuplu îngropat în această poziție.

Cuplul se mai numește și Romeo și Julieta. Aceasta pentru că orașul Verona, care este casa personajelor lui Shakespeare, este foarte aproape de Mantua.

5. Amphipolis și mormântul necunoscut

descoperiri științifice importante
Foto: history.com

În Amphipolis, Grecia, a fost descoperit un mormânt ce avea două statui mari de marmură, care păzeau intrarea. Aceste statui se numesc cariatide.

Mulțumită acestei descoperiri, arheologii și istoricii au putut să emită ipoteze despre apartenența mormântului. O versiune spune că este mormântul Olimpiei.

O altă versiune spune că el aparținea Roxanei, soția lui Alexandru cel Mare. Există însă și o a treia versiune, care neagă faptul că acest mormânt ar avea vreo legătură cu familia lui Alexandru cel Mare.

6. Dala de ciment cu zodiac

descoperiri științifice importante
Foto: Getty Images

Dala de ciment cu zodiac a fost descoperită în Statele Unite cu câțiva ani în urmă. Grosimea și textura stratului de sol care o acoperea i-au făcut pe specialiști să emită ipoteza că nu a fost pusă în pământ de o persoană pusă pe făcut farse.

Ei cred că a fost îngropată acolo de sute de ani. Felul în care zodiile sunt dispuse pe dală ne spune că aceasta a fost probabil folosită drept ceas solar.

7. Descoperiri științifice importante: Corpurile statuilor de pe Insula Paștelui

descoperiri științifice
Foto: mymodernmet.com

Suntem obișnuiți să credem că statuile din Insula Paștelui sunt doar niște capete. Da fapt, ele au și părți nevăzute care coboară la câțiva metri sub pământ!

Proiectul Statuilor de pe Insula Paștelui a excavat câteva statui (pe insule, există mai mult de o mie de astfel de sculpturi în total), pentru a investiga secretul statuilor uriașe și al celor care le-au făcut.

Secretul acestor descoperiri științifice importante rămâne încă nerezolvat.

Bonus: nu știi niciodată ce comori sunt îngropate în curtea din spatele casei

descoperiri științifice importante
Foto: AP

Acest cufăr a fost găsit de Dmitri Lukichev în curtea din spatele casei sale, în Besh-Kungei, Kârgâzstan. Bărbatul săpa o fosă pentru latrina din spatele casei când lopata lui a lovit un obiect metalic. S-a dovedit a fi una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri științifice întâmplătoare.

descoperiri științifice importante
Foto: AP

S-a dovedit a fi vorba de un dulăpior de campanie al celui de-Al Treilea Reich. Înăuntru erau multe obiecte personale ale unui ofițer al armatei germane: ochelari, obiecte de toaletă, gulere detașabile, o perie de haine și o jachetă de ofițer Wehrmacht în condiție excelentă.

După cum vezi, (aproape) oricine poate găsi o comoară „în curtea din spatele casei” (de exemplu, cazul acestor români). Tu ai găsit vreodată ceva interesant? Știi povești despre prietenii tăi care au devenit brusc arheologi? Spune-ne în secțiunea pentru comentarii!


În continuare, descoperă 5 descoperiri arheologice incredibile făcute întâmplător, apoi citește despre câteva descoperiri misterioase care nu pot fi explicate.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „7 descoperiri care au generat mai multe întrebări decât răspunsuri”

  1. Aflam din filme si articole probleme care credeam ca nu exista, iar cind le aflan incepem sa intelegem cit de putin stim despre om si pamint , cu toate ale lor.
    Si ce interesant este sa mai afli si ceea ce nu ai stiut.

    Răspunde

Lasă un comentariu