7 descoperiri arheologice care contrazic istoria oficială

Uneori, oamenii de știință fac descoperiri care pur și simplu contrazic ceea ce este scris în manualele de istorie. Unele chiar ne schimbă drastic cunoștințele despre Pământ și istoria omenirii.

Iată șapte lucruri interesante care te vor face să te gândești de două ori la ceea ce știai – sau credeai că știi – despre trecutul planetei noastre.

1

Dinozaurii și oamenii au trăit în aceeași perioadă?

descoperiri_care_contrazic_istoria_006_redimensionat_compressed
Foto: Pinterest

În 2012, în Dawson, Montana, paleontologul Otis Kline a descoperit un corn de triceratops. După un studiu temeinic, oamenii de știință au afirmat că vechimea cornului este de aproximativ 33.500 de ani.

Această dovadă contrazice cu fermitate faptul binecunoscut că dinozaurii au dispărut cu 65 de milioane de ani în urmă. Descoperirea întărește ipoteza că oamenii și dinozaurii – sau măcar unele specii de reptile gigantice – au conviețuit la un moment dat.

Mai multe detalii despre această controversă, aici.

2

Antarctica a fost cândva o junglă luxuriantă

Foto: Pinterest

Deși astăzi 98% din Antarctica este acoperită cu gheață, oamenii de știință cred că, acum 50 de milioane de ani, la Polul Sud se găsea o insulă tropicală.

După ce au explorat teritoriul, au găsit rămășițele fosilizate de plante termofile, baobabi și ferigi, precum și vechiul ihtiozaur, care trăia în zone calde.

Această descoperire surprinzătoare a făcut posibilă concluzia că, în urmă cu mai bine de 50 de milioane de ani, ceea ce azi este cel mai rece și cel mai pustiu loc de pe Pământ era acoperit cu palmieri și avea plaje cu nisip alb.

3

Romanii au descoperit America

Foto: Google Maps

Există indicii că romanii au ajuns în America cu mult înaintea lui Cristofor Columb. În 1933, sub o clădire veche din Mexic a fost găsit capul unei micuțe statuete.

Caracteristicile faciale ale capului coincid cu cele ale artefactelor romane create în secolul II î.e.n. și nu prezintă niciuna dintre trăsăturile marcate pe lucrările artiștilor băștinași ai epocii.

De asemenea, în Golful Guanabara, lângă Rio de Janeiro, arheologii au găsit o colecție de vase romane din secolul III. Aceasta ar putea fi o dovadă foarte puternică a faptului că America a fost descoperită de romani.

4

Sferele de piatră gigantice din Costa Rica

Foto: Pinterest

Un alt mister neelucidat și care le dă mari bătăi de cap multor oameni de știință este originea sferelor de piatră gigantice găsite în Costa Rica. Sunt perfect rotunde și sunt fabricate din diferite materiale: calcar, gresie și rocă vulcanică.

Greutatea unei sfere este de aproximativ 16 tone. Pietrele formează diferite figuri pe teren: triunghiuri, linii și aranjamente astronomice.

Cu toate acestea, scopul lor rămâne deocamdată necunoscut, iar civilizațiile antice care le-au creat nu ne-au lăsat niciun indiciu.

5

Piramidele din Bosnia

Foto: Pinterest

Piramidele egiptene sunt unele dintre cele mai mari structuri artificiale de pe planetă. Cu toate acestea, în 2015, arheologul amator Semir Osmanagic a făcut o descoperire senzațională: piramidele din Bosnia, structuri gigantice, acoperite cu pământ și vegetație, presupuse a fi fost construite cu mult înaintea piramidelor din Gizeh.

Cercetătorii de frunte din toată lumea s-au arătat foarte sceptici în privința descoperirii și chiar au numit-o „pseudoarheologică”. Aceștia au afirmat că dealul din Visoko nu este altceva decât o formațiune naturală.

Însă Osmanagic își susține cu fermitate concluziile. În fiecare an, sute de voluntari din toată lumea participă la săpăturile arheologice din Bosnia, în efortul de a scoate la lumină aceste construcții.

6

Lingourile din Atlantida

Foto: Pinterest

Existența legendarei Atlantide este un alt puzzle încurcat din istoria omenirii. Cu toate acestea, o descoperire recentă complică și mai mult această dispută fără sfârșit.

Scafandrul Franco Cassarino a făcut în 2015 o descoperire surprinzătoare în apropierea coastei orașului Gela din Sicilia: 39 de lingouri, la locul unui naufragiu petrecut în urmă cu 2.600 de ani.

Lingourile au fost analizate prin spectrometrie de fluorescență X și s-au dovedit a fi dintr-un aliaj care are 75 până la 80% cupru.

S-a presupus, din aceste analize, că este vorba probabil de oricalc, compoziția acestor lingouri apropiindu-se de aceea a oricalcului evocată în descrierile acestui metal din textele antice care au supraviețuit până în zilele noastre.

Acesta era considerat un metal misterios chiar şi în vremea lui Platon, care a vorbit despre el (ca fiind utilizat în Atlantida) într-unul dintre dialogurile sale, Critias, în 360 î.e.n. În acel timp el cunoștea doar numele acestui metal, nimeni nu îl văzuse vreodată.

Formula exactă a oricalcului fost îndelung dezbătută de cercetători. Mai mult decât atât, Platon descrie metalul ca reflectând o nuanţă de roșu:

„Întregul zid, cel mai îndepărtat, care înconjura cetatea, era acoperit de aramă, următorul cu staniu, iar cel de-al treilea zid, care înconjura cetatea, strălucea de lumina roşie a oricalcului”.

Arheologii susțin că descoperirea dovedește existența unei națiuni arhaice și foarte prospere, dar încă necunoscute.

7

De fapt, asiaticii au descoperit America

Foto: Pinterest

Pe tot cuprinsul Statelor Unite au fost descoperite mii de desene scrijelite în piatră. Unele dintre ele au fost identificate ca texte antice chinezești.

Cercetătorii au concluzionat că asiaticii erau prezenți în partea de nord a ceea ce astăzi sunt Statelor Unite moderne încă din anul 1300 î.e.n., cu mult înainte de Columb sau chiar de romani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 descoperiri arheologice care contrazic istoria oficială”

Lasă un comentariu