7 curiozități despre Vatican, cea mai periculoasă țară din lume

Vatican, Sfântul Scaun, Papalitate – toți aceștia sunt termeni folosiți pentru a descrie statul liliputan situat în centrul Romei. La Vatican există tradiții și reguli care par foarte bizare, precum și monumente și practici care se dovedesc cu adevărat fascinante.

Chiar dacă este minuscul, Vaticanul, fiind condus de liderul Bisericii Catolice, este unul dintre cele mai puternice state de pe Pământ, influența sa pe scena mondială fiind greu de cuantificat.

Grafică: Incredibilia

Cu atât de multe particularități și contradicții, nu este de mirare că Vaticanul suscită interesul milioanelor de curioși. Așadar, de la „botezul” la care a participat Mussolini, la bancomatele în limba latină, iată o serie de curiozități despre Vatican, una dintre cele mai mici țări din lume.

1

Papa este protejat de o armată de mercenari numită Garda Elvețiană

Vaticanului are propria forță de poliție, numită Corpul Jandarmeriei, și o brigadă de pompieri, însă Papa este protejat de „cea mai mică armată din lume” – Garda Elvețiană.

Originile Gărzii Elvețiene ca forță de securitate pentru papalitate datează din secolul XVI, când Papa Iuliu al II-lea a făcut o alianță cu Confederația Elvețiană. În 1506, 150 de gardieni au început să protejeze pontiful, deși numărul gărzilor elvețiene s-a schimbat de-a lungul istoriei.

Grada Elvețiană. Foto: YouTube

În 2015, la Vatican erau 135 de membrii ai Gărzii Elvețiene. Pot deveni membri ai Gărzii Elvețiene doar bărbații elvețieni, catolici, cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani și înălțimea de cel puțin 1.72 metri.

Stagiul militar în Garda Elvețiană durează cel puțin doi ani, timp în care trupele poartă uniformele tradiționale cu galben, roșu și albastru.

Gărzile Elvețiene sunt formate din profesioniști care, deși par îmbrăcați din haine de recuzită și poartă săbii și halebarde, au în dotare și gaze lacrimogene și arme de foc.

2

Bancomatele din Vatican au afișaj în limba latină

Grafică: Incredibilia

În 2014, Vaticanul a adoptat italiana ca a doua limbă oficială, alături de latină. Latina rămâne limba folosită de Sfântul Scaun, în timp în restul Vaticanului se vorbește în italiană.

Ideea de a folosi limba latină la bancomate i-a aparținut lui Reginald Foster, specialist în limba latină și fost angajat la Secretariatul de Stat al Vaticanului.

El a formulat fraza: „Inserito scidulum quaeso faciundam ut cognoscas rationem”, care se traduce prin „Vă rugăm să introduceți cartonașul mic, astfel încât să cunoașteți procedura care trebuie făcută”. Foster a decedat în decembrie 2020.

3

Cetățenia Vaticanului se obține extrem de greu

Grafică: Incredibilia. Sursă

Vaticanului are o populație de aproximativ 800 de persoane, iar numărul variază de la un an la altul. Pot deveni cetățeni ai Vaticanului doar clericii, membrii corpului diplomatic și gărzile elvețiene (și soțiile acestora).

Odată ce o persoană iese din serviciul Vaticanului, cetățenia sa expiră. Multe femei primesc cetățenia prin căsătorie, în special soțiile gardienilor elvețieni, dar și călugărițele pot fi cetățene.

În 2018, de pildă, aveau cetățenia Vaticanului 32 de femei.

4

Vaticanul are propria sa cale ferată

Grafică: Incredibilia

Deschisă și publicului în 2014, calea ferată a Vaticanului are mai puțin de un kilometru lungime. A fost construită între 1929 și 1934, pentru a muta papii de la o gară din incinta orașului Vatican la una din Roma, dar a devenit cu timpul mai mult o rețea de transport de marfă.

Gara Vaticanului a fost construită din marmură „în așteptarea nevoii de a găzdui papi și alte personalități”, iar calea ferată trece prin mai multe tuneluri.

5

Obeliscul din Piața Sf. Petru a fost făcut pentru un faraon egiptean, dar nu este clar pentru care

Obeliscul egiptean din centrul Piazza San Pietro – situat în fața bazilicii Sf. Petru din Vatican – are o vechime cuprinsă între 3.000 și 4.000 de ani.

Obeliscul egiptean din Piața Sf. Petru. Foto: Getty Images

Structura de granit roșu a fost realizată pentru un faraon necunoscut și a rămas în Egipt până în anul 37 e.n., când împăratul Caligula a trimis-o la Roma.

Odată ajuns la Roma, obeliscul a fost plasat într-un circ (lângă actualul Vatican) și a fost mutat în locația actuală în secolul XVI. Sub Papa Sixt al V-lea, în 1586, obeliscul s-a transformat din simbol păgân într-unul creștin, fiind decorat cu o cruce „purificată și exorcizată”.

6

Actul de naștere a Vaticanului ca stat a fost semnat de Mussolini

De la finele secolului XIX și până în 1929, papii s-au considerat „prizonieri la Vatican”, un oraș dominat de autoritatea recent unificatei Italii.

Statul Vatican a fost creat la 11 februarie 1929, când cardinalul Gasparri și prim-ministrul Italiei, Benito Mussolini, au semnat Tratatul de la Lateran. Foto: Rue des Archives / Mary Evans

După ce Benito Mussolini a preluat puterea și s-a declarat dictator al Italiei în anii 1920, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Bisericii Catolice pentru a pune capăt situației cunoscute drept „Chestiunea romană”.

În februarie 1929, Biserica și guvernul italian au semnat Tratatul de la Lateran. Prin acest act, Vaticanul a devenit un stat independent, cu papa drept conducător. În schimb, papalitatea a recunoscut Italia ca țară și Roma drept capitală.

7

Vaticanul are cea mai mare rată a criminalității din lume

Infracțiunile sunt frecvente în Vatican, dar cele mai multe sunt lipsite de violență și apar ca rezultat al numărului mare de oameni trec prin Vatican anual.

Grafică: Incredibilia. Sursă

În 2002, spre exemplu, au existat peste 100 de infracțiuni penale și civile, rezultând o rată de 133.6% și respectiv 87.2% pentru fiecare categorie, ceea ce a făcut ca, din punct de vedere statistic, Vaticanul să fie cea mai periculoasă țară din lume.

Furtul din buzunare a contribuit la o rată a criminalității de aproximativ 1.5 cazuri / persoană în 2010. Având o singură închisoare, o populație mică și un teritoriu minuscul, Vaticanul are puține opțiuni în ceea ce privește gestionarea infracțiunilor, adeseori limitându-se la simpla amendare a infractorilor.

Grafică: Incredibilia. Sursă


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu